Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 10. 15:44

Új tőkét vont be az ARM-alapú szerverchipet fejlesztő Calxeda

55 millió dollár friss tőkét vont be a Calxeda, amely ARM utasításkészlet-architektúrára épülő szerverprocesszort fejleszt. Alapítása óta ezzel már 100 millió dollárt nyelt el a cég, amelynek mára 100 alkalmazottja van.

Ez 2012 egyik legnagyobb félvezetőipari tőkebevonása, a vállalat szerint a friss pénz felgyorsítja majd az EnergyCore névre keresztelt chipek fejlesztését és piaci terjesztését. A Calxedában korábban olyan cégek pumpáltak pénzt mint az ARM, a Globalfoundriest is tulajdonló Advanced Technology Investment Co. (ATIC), a Battery Ventures, a Flybridge Capital Partners és a Highland Capital Partners. A friss 55 milllió dollár java része az Austin Ventures és a Vulcan Capital kockázatitőke-befektetési társaságoktól érkezett, de a korábbi befektetők is kinyitották tárcájukat.

ARM-alapú processzor, kimondottan szerverekbe

A 2008-ban alapított Calxeda 2011-ben lépett a nyilvánosság elé ARM utasításkészlet-architektúrára épülő, EnergyCore nevű szerverchipjével. Az EnergyCore ECX-1000 négy ARM Cortex-A9 processzormagot integrál egyenként 32+32 kilobájt elsőszintű és 4 megabájt megosztott, ECC-védett másodszintű cache társaságában. A chip sava-borsa azonban a Calxeda által kifejlesztett 80 Gbps sávszélességű 8x8-as kialakítású "fabric switch", amely a processzormagok 10 Gbps sebességű összekötéséről gondoskodik chipen belül és kívül, akár 4096 processzorig. Emellett a lapkán helyet kapott egy beágyazott rendszermenedzsment-chip, PCI Express- és Ethernet-vezérlő, SATA-vezérlő, DDR3 memóriavezérlő, valamint SD/MMC vezérlő is, vagyis lényegében egyetlen chipből felépíthető egy komplett számítógép.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ECX-1000 vagy más ARM chipek teljesítményéről szerverfeladatok alatt jóval kevesebb lehet még a legalacsonyabb fogyasztású Xeonokénál is, azonban ezt a hátrányt több tíz processzor csatasorba állításával kompenzálhatja - sok lúd disznót győz. Természetesen ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy az ARM-alapú szervereken futó feladatok jól párhuzamosíthatók és inkább I/O- mint CPU-korlátosak legyenek, valamint ne igényeljenek nagy memóriát, mivel az ECX-1000 processzorok 4 gigabájtnál többet nem támogatnak.

A HP majdnem ügyfél lett

Sokáig úgy tűnt, hogy a Calxeda processzorra épülő géppel jelentkezik a legtöbb szervert értékesítő HP, a cég be is mutatott egy EnregyCore-alapú rendszert tavaly, de idén júniusban végül 180 fokos fordulót véve egy Intel Atom S (Centerton) chipre épülő gépet jelentett be. A vállalat azonban sietett leszögezni, hogy ultrasűrű szervereinek fejlesztései (pl. redundáns tápok és hűtők, belső kialakítás, összeköttetések) független a processzorarchitektúrától és akár egy ARM-alapú rendszer is profitálhat belőlük - egy elejtett megjegyzés szerint egy Gemini szerverben akár keverhetők is lesznek a különféle processzorra épülő szerverek, vagyis a HP még nem tett le az ARM-alapú szerverek piacra dobásáról.

A Calxeda EnergyCore lapkáit használja a brit Boston, amely még a nyáron mutatta be Viridis nevű rendszerét. A Viridis egy 2U magas dobozban 12 darab kártyát tartalmaz egyenként 4 darab 1,4 GHz-es Calxeda processzorral és 4 gigabájt memóriával, ezek mellé pedig még 24 darab 2,5" meghajtó is befért. A teljes rendszer fogyasztása nem éri el a 300 wattot. Az 50 ezer dolláros konfigurációhoz Ubuntu Linux 12.10 vagy Fedora 17 használatát javasolja a vállalat, a cég szerint ezekben a legjobb az ARM támogatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról