Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 8. 14:59

Kémkedhet a Huawei és a ZTE

Az amerikai képviselőház vizsgálóbizottsága szerint a kínai állam túl nagy befolyással bír a két nagy telekommunikációs cég fölött, ezért termékeik használata súlyos kockázatot hordoz. Ezzel várhatóan továbbra is elérhetetlen lesz az amerikai piac a Huawei és a ZTE számára.

Nem tisztázta a Huawei és a ZTE ellen felhozott vádak alól a két céget az amerikai képviselőház vizsgálóbizottságának jelentése. A 11 hónapos vizsgálatot lezáró jelentés a következő órákban válik nyilvánossá, néhány nagyobb híroldal azonban már megszerezte a dokumentumot, a bizottságot vezető Mike Rogers pedig röviden már bemutatta a jelentés tartalmát a CBS hírműsorában. "A rendelkezésre álló titkos és nem titkos információk szerint kijelenthető, hogy a Huawei és a ZTE esetében nem bízhatunk abban, hogy nem állnak egy idegen ország hatása alatt, így biztonsági kockázatot jelentenek az Egyesült Államok számára" - áll a jelentés konklúziójában.

A bizottság republikánus és demokrata elnöke tavaly novemberben indította el a vizsgálatot, az Egyesült Államok bizonyos számítógépes rendszereit ért támadások és adatlopási ügyek nyomán. Az amerikai hírszerzés elhárításért felelős vezetői nyíltan kimondták, hogy jelenleg Kína számít a gazdasági kémkedés legnagyobb elkövetőjének, amellyel mintegy 400 milliárd dollárnyi kutatás-fejlesztésre fordított amerikai befektetést kockáztat. A jelentés konklúziója ennek megfelelően, hogy "a szellemi tulajdon, a felhasználók adatbiztonsága és az Egyesült Államok nemzetbiztonságát védendő minden amerikai cég számára ajánlott másik gyártó után néznie" - fogalmazott Rogers a CBS tévécsatorna 60 Minutes című esti műsorában.

Nem ajánlott partner

A jelentés szerint az elsődleges következtetést a Huawei és a ZTE által beszolgáltatott dokumentumok hiányában kényszerült levonni a bizottság. A Reuters és a Bloomberg által megszerzett dokumentum nem tesz említést feltárt, szándékosan nyitva hagyott biztonsági résekről, a vizsgálóbizottság szerint Kínának mind eszköze, mind lehetősége, mind indítéka megvan ahhoz, hogy a két céget és termékeiket saját céljaira használja fel.

A ZTE és a Huawei vezetőit személyesen is meghallgatta a bizottság, a meghallgatásokon elmondták, hogy nem hajolnának meg a feltételezett kínai állami nyomásra, az ugyanis gyakorlatilag a cég öngyilkosságával lenne egyenértékű. "A Huawei nem kockáztatta és nem kockáztatja globális kereskedelmi sikerét vagy a vásárlóinak hálózati integritását semmilyen külső nyomásra" - jelentette ki például a meghallgatáson Charles Ding, a Huawei egyik alelnöke.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vizsgálat során fény derült a Huawei törvénytelen magatartására is - fogalmaz a jelentés a Bloomberg szerint. A kínai cég jelenlegi és volt munkavállalóinak tanúvallomása alapján a bevándorlási törvények megszegéséért, szellemi tulajdon megsértéséért és korrupcióért tett feljelentést a bizottság az amerikai igazságügyi és a honvédelmi minisztériumnál. A vizsgálóbizottság számos dokumentumot is megvizsgált, köztük a Huawei állítólagos saját belső anyagait is. A dokumentumok szerint a Huawei "különleges hálózati szolgáltatásokat" nyújt a kínai hadseregnek, egy volt alkalmazott vallomása szerint a szolgáltatásokat a katonaság elit kiberhadviselési egysége vette igénybe. A jelentés e dokumentumokat hitelt érdemlőnek nyilvánította és ennek fényében jelentette ki, hogy a kínai cég eltitkolta katonai kapcsolatait.

Mindent tagadnak

A Huawei illetékesei vehemensen cáfolják a bizottság jelentésében foglaltakat, William Plummer, a cég szóvivője szerint alaptalan a vád, miszerint a Huawei eszközei "valahogyan sérülékenyebbek lennének a kiberhadviselésben, mint a versenytársak termékei". A ZTE a jelentés nyilvánosságra hozataláig nem kommentálja azt, de megjegyezte, hogy a cégben a kínai állam sem tulajdonosként, sem irányító entitásként nem játszik szerepet és kifogásolta, hogy hasonló vizsgálat a nyugati gyártókkal szemben nem indult.

A teljesen magánkézben lévő, tőzsdén nem szereplő Huawei a világ második legnagyobb telekom-beszállítója a svéd Ericsson mögött. A cég bevételének azonban mindössze 4 százaléka származik az Egyesült Államokból, ez az arány 2-3 százalék a ZTE esetében - mindkét cégnél a mobilszolgáltatók számára gyártott telefonokból származik elsősorban a forgalom. A jelentés nyomán tehát várhatóan egyik cég forgalma vagy nyeresége sem fog csökkenni a mai szinthez képest, az eddig feltörhetetlen amerikai piac azonban továbbra is zárt marad a kínai gyártók elől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról