Szerző: Koi Tamás

2012. október 5. 12:05

Egy fesztivál, négy kerék, egy bázisállomás

A mobilszolgáltatók a hálózattervezési folyamat során különös hangsúlyt fektetnek a kapacitás-kihasználtságra, vannak azonban bizonyos helyzetek, amikor kis területre sok ember, azaz sok előfizető koncentrálódik. Ilyenkor jönnek jól a mobil bázisállomások, amiből egyet mi is megnéztünk Törökbálinton.

A mobil bázisállomások szövevényes rendszere rendkívül bonyolult tervezés során nyeri el végleges formáját - a tervezés során az egyik legfőbb szempont, hogy a területi lefedettségen az ott lakó, vagy ott nagy valószínűség szerint előforduló előfizetőket ki tudja szolgálni a cella. Vagyis ne legyenek kapacitásproblémák, ami a legtöbb esetben rányomja a bélyegét a szolgáltatás minőségére. Míg a mobil adatátvitelnél ez többnyire használhatatlanul lelassult adatkapcsolatot jelent, addig a hangnál szélsőséges esetben hívásfelépülési hibák, vagy vonalbontás is előfordulhat, amit jóval kevésbé tolerálnak az előfizetők - és az illetékes hatóság.

Állandó szereplője a fesztiváloknak

Mégis vannak bizonyos helyzetek, melyekkel nem lehet előre tervezni a hálózatépítés során, tipikusan ilyen eset, amikor nagy számú előfizető koncentrálódik rövid ideig, relatív kis forgalmú cellákban. Ez lehet egy koncert, fesztivál, vagy bármilyen tömegrendezvény. A mobilszolgáltatók szerencsére évek óta felkészültek az ilyen helyzetekre, tömegrendezvényeken már jó ideje a mobil bázisállomások viszik el a forgalom nagy részét. Törökbálinton volt alkalmunk közelről is megszemlélni egy ilyen szerkezetet, ami a mobilhálózat topológiáját tekintve épp úgy épül fel, mint bármilyen közönséges bázisállomás, de annál sokkal nagyobb kapacitású.

A Telenor ház parkolójában felállított mobil BTS félig hűtőkocsira, félig tűzoltóautóra emlékeztet minket, amikor megérkezünk az épülethez, a pózna éppen teljesen behúzott állapotban magasodik az Iveco kamion felé. Az antennamagasság ilyenkor is legalább nyolc-tíz méter, teljesen kitolt állapotban azonban ennek a háromszorosa is lehet, vagyis a hagyományos monopole tornyokkal egyező magasságig tolható fel az antenna. Tuzson Balázs, a Telenor beruházási osztályvezetője szerint az alaposan kitámasztott állványzat ellenére nagy szélben azért nem tanácsos teljes magasságig felhúzni az árbocot, melynek a tetején távirányítással mozgatható antennák és a mikro található.

A szerkezet felállítása egyébként meglepően gyorsan történik, a kiállást követően 1-2 órán belül már üzemelhet a cella, magyarázza Balázs. Ám a mobil bázisállomás ettől függetlenül sem állítható fel akárhová, így többek közt oda kell figyelni arra, hogy a szomszédos cellák hol helyezkednek el, illetve a gerinchálózati kapcsolathoz értelemszerűen a mikrós rálátás is szükséges. A nagyobb fesztiválokon, rendezvényeken ez kevéssé probléma, gyakorlatilag évek óta kvázi "bérelt" helyük van a mobil BTS-eknek, nem csak a Telenor, hanem a többi szolgáltató számára - meséli a szakember.

Olyan, mint a többi, csak kerekei vannak

Az egyedi gyártású Iveco kamionvázra szerelt szerkezet minden olyan komponenst magába rejt, amit egy hagyományos bázisállomáson is megtalálni. A kocsiszekrény belsejében így is komoly üresség tátong, ami részben annak köszönhető, hogy a kis konténerben már a ZTE berendezései dolgoznak a korábbi Nokia-SIemens Networks által gyártott előző generációs hálózati elemek helyett. Az új rádiós elemek és routerek jóval kisebbek elődeiknél és az energiafogyasztásuk is mintegy 30 százalékkal kevesebb. A mobil BTS áramfelvétele működés közben azért így is 1,5 kW felett van, amit vagy külső táplálással, vagy a kocsiszekrény leválasztott hátsó felében található dízelgenerátorral szolgál ki a személyzet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A BTS maximum három szektort kezel, ebből általában csak kettőt üzemelnek be ezen az egységen, de ez így is akkora kapacitástöbbletet eredményez ideális esetben, amivel egy kisebb várost is el lehetne látni mobilszolgáltatással. Az adatforgalmat tekintve természetesen már nem ilyen rózsás a helyzet, de a szakemberek szerint egy fesztiválon vagy koncerten úgyis jellemzőbb tevékenység a telefonálás vagy az SMS-ezés.

A mobil bázisállomások egyébként az év jelentős részében a szolgáltató telephelyén pihennek, összességében két-három hét az az időszak, amikor bevetésen vannak a különböző rendezvényeken. A Telenornak egy ilyen egysége van, a rendszert amúgy nem a szolgáltató szakemberei, hanem az Antenna Hungária stábja állítja üzembe a kijelölt helyeken. A kiállás nem olcsó, több millió forintba kerül a szolgáltatónak a mobil BTS alkalmankénti felállítása és üzemeltetése, ezt a költséget azonban vállalja a cég azért, hogy minden ügyfelet ki tudjon szolgálni legalább mobilhang-szolgáltatással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról