Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 9. 13:51

Újra próbálkozik a tabletpiacon az AMD

Az AMD bejelentette legújabb processzorát, a Z60-at kimondottan windowsos tabletekbe szánja a cég. A vállalat eddig teljesen sikertelen volt a tabletpiacon, kérdés, a Z60 elég ütős lesz-e ahhoz, hogy a nagy gyártók is számoljanak vele.

Elrajtolt a piacon az AMD Z60 processzora, amelyet az ősszel megjelenő windowsos tabletekbe, valamint leválasztható billentyűzetes hibrid gépekbe szán a cég. A Hondo kódnevű lapka két Bobcat magot tartalmaz 1 megabájt L2 cache társaságában, valamint egy Radeon grafikus magot. A Radeon HD 6250 jelű videovezérlőről túl sokat nem árult el az AMD azon kívül, hogy 80 magot tartalmaz és 275 MHz-en működik. A GPU támogatja a DirectX 11, OpenGL 4.1 és OpenCL 1.1 API-kat, a HDMI- és DisplayPort-csatlakozást, valamint hardveresen végzi a legelterjedtebb videoformátumok (MPEG2, MPEG4, H.264, VC-1) dekódolását.

Az 1 GHz-es processzor az AMD legalacsonyabb fogyasztású APU-ja, a vállalat által nyilvánosságra hozott információk szerint maximális hőtermelése mindössze 4,5 watt. A Hondo azonban nem rendszerchip (system on a chip), egy működő rendszerhez egy Fusion Controller Hub (FCH) chipre is szükség van, amely a perifériák vezérlését végzi (ennek köszönhető az USB 3.0 támogatás is). Ennek ellenére az AMD úgy kalkulál, egy Z60-alapú windowsos tabletet akár 8,5 milliméter vékonyra is meg lehet építeni, egy ilyen készülék 8 órán keresztül lehet folyamatosan böngészni vagy 6 órán át lehet HD videót nézni egy akkumulátor-feltöltéssel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az AMD kimondottan a windowsos tabletekbe szánja a Hondót, ennek megfelelően a cég nem is fordít figyelmet az Android vagy a Linux támogatására. A Microsoft operációs rendszere alatt a két Bobcat mag és az integrált GPU akár még újabb játékok futtatását is lehetővé teszi a kijelző natív felbontásán, külső kijelzőre kapcsolva pedig az 1080p videók sem jelenthetnek gondot. A cég közleménye szerint az első Hondo-alapú tabletek az ősszel érkeznek a piacra, a Windows 8-cal együtt, azonban hogy mely cégek használják majd fel a lapkát, arról nem árult el semmit a cég.

Nem a Z60 az AMD első próbálkozása a tabletpiacon, a vállalat tavaly júniusban már kiadott egy Z01 jelű lapkát, amely gyakorlatilag azonos specifikációkkal rendelkezett: két darab 1 GHz-es Bobcat magot tartalmazott egy Radeon HD 6250 GPU társaságában. A Z-01 maximális fogyasztása azonban még 5,9 watt volt, pedig ugyanúgy 40 nanométeres csíkszélességen készült mint az utódja. A Z-01 mindössze egyetlen tabletbe került bele, az MSI WindPad 110-be, amelyből nem fogyott a piacon értelmezhető mennyiség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról