Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 4. 10:48

Eladná finn központját a Nokia

Mintegy 250 millió euróért adná el Espoo-ban található főhadiszállását a Nokia. A finn gyártó nem tervez költözni, az ingatlant visszabérelné, a tranzakcióval viszont értékes készpénzt nyerhetne ki.

Megszabadul minden olyan eszközétől a Nokia, amely nem vág szorosan a legfőbb kompetenciának tartott mobiltelefon-gyártás körébe. Ennek legújabb eleme a finn gyártó ikonikus, Espoo-ban található főhadiszállásának értékesítése lenne - áll a Reuters jelentésében.

Az espoo-i ingatlan üvegből és acélból készült modern épület, értéke 200-300 millió euró között van a finn Iltasanomat becslése szerint. A Nokia Háznak keresztelt épület Helsinki mellett, 10 percnyi autóútra található, a három elemből álló ingatlan első két részét a 90-es évek elején, a harmadikat pedig 2000-ben húzták fel. Az épületben több ezer Nokia alkalmazott dolgozik, kényelmükért saját posta, konditerem, szauna, több kávézó, kutatók és formatervezők laborjai találhatóak

Nokia espoo-i főhadiszállása (forrás: Wikipedia)

A Nokia szóvivője megerősítette, hogy a vállalat nem tervezi elhagyni Espoo-t, és eladás esetén visszabérelné a cég az ingatlant a vevőtől, a vállalat egyelőre biztosan nem tervezi elhagyni Finnországot. Ugyan a Saloban található nagy kapacitású gyártósort a Nokia bezárta (több másik, európai gyárával, például a komáromi és a kolozsvári egységgel együtt), a cég "agya" Espoo-ban van és ott is marad.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Nokia legutolsó pénzügyi jelentése szerint mintegy hatmilliárd euró készpénzzel és likvid befektetéssel rendelkezik, fizetésképtelenség tehát biztosan nem fenyegeti a céget a közeli jövőben. Az összképhez tartozik ugyanakkor, hogy a Nokia teljes hitelállománya 5,2 milliárd euró és további kifizetések határideje jár le fokozatosan, a finnek várhatóan számíthatnak a Microsoft pénzügyi támogatására a továbbiakban is, ha a pénzügyi problémák súlyosbodnak, akkor szükség esetén fel is vásárolhatják (részlegesen vagy egészben, ideiglenes vagy végleges szándékkal) is a Nokiát.

Az "eladó" tábla kifüggesztése ugyanakkor jól mutatja, hogy a finn mobilgyártó körül fokozatosan elkezdett szorulni a pénzügyi hurok. Mivel a több hitelminősítő már bóvli kategóriába sorolja a Nokia hitelét, a banki kölcsönnel illetve kötvényekkel történő finanszírozás egyre költségesebbé válik. Ennek megfelelően a cég a megmaradt leltári tárgyait igyekszik pénzzé tenni, az ilyen tranzakciók rövid távon jelentős készpénzinjekciót jelentenek és átsegíthetik a céget a következő néhány negyedéven. A visszabérlés hosszabb távon sem egyértelműen rossz döntés, az ingatlanüzemeltetés ugyanis nem a Nokia fő kompentenciái közé tartozik, specialista cég adott esetben magasabb minőségű szolgáltatást akár olcsóbban is kínálhat, mint amibe a Nokiának került a főhadiszállás fenntartása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról