Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 3. 13:30

Tényleg Android dev akarok lenni!

Ma már mindenki okostelefont vesz. Túlzásnak tűnik? Nos, nem az. 2011 év végén Magyarországon a szolgáltatóknál az eladott készülékek fele volt okostelefon, márciusban már 70, jelenleg pedig körülbelül 85 százalék. Ma már a butatelefont kell akarni, az okos készülék alap. Az új előfizetések 80 százalékához pedig mobilnetet is adnak el. Te hogyan profitálsz ebből?

Becézhetjük divatnak is, de tagadhatatlan, hogy a mobil, illetve az okostelefon piac robbanása legalább olyan hatással volt a civilizációra, mint a PC elterjedése a 80-as évektől, vagy a szélessávú internet a 90-es évek végétől. A történet pedig még csak az első fejezetek egyikénél jár, Eric Schmidt is utalt erre nemrégiben, amikor azt jelentette be, hogy már napi 1,3 millió androidos készüléket aktiválnak világszerte. A Google-vezető szerint az Android fejlődésének körülbelül harmadához ért el, még rengeteg potenciált látnak benne Mountain View-ban.

Gondolhatunk arra is, hogy a készülékek még nagyságrendekkel erősebbek lesznek, ezt nem nehéz elképzelni csak az elmúlt 4 év alapján sem. Ezen felül biztosan sokkal összetettebbé válik a szoftver is, ami egyrészt a felhasználói felületek egyszerűsödéséhez vezet, másrészt az elvégezhető feladatok számának növekedéséhez: hangfelismerés, helymeghatározás, vizuális képességek, cloud-szolgáltatások. Nem utolsó sorban pedig a fizikai kialakítás is sokszínűvé válik: a kézi kütyük után már normálisnak számítanak a nem a PC-ből, hanem a mobilból származtatott tabletek, de mindjárt lesz okos szemüvegünk, okos autónk, sőt a Panasonic új mosógépe is irányítható hálózaton keresztül.

Mélyre ásni!

Egy újabb szűz területet hódít meg a technológia, s habár szeretünk területeket temetni, nem mondjuk, hogy a web és a régi platformok halottak lennének, de beszállni semmiképp nem oda érdemes, ahol már leosztott lapok vannak. A HWSW tavaly ősszel pontosan azért hívta életre az App! sorozatot, mert látványos érdeklődés, kíváncsiság mutatkozott a mobil platformokra való fejlesztés iránt. 2011 novemberében az App!2011 koncepciója az volt, hogy zongorázzuk végig egy mobilos termék létrehozásának minden fázisát. A vállalkozási körülmények után foglalkoztunk az ötletgyártással, tervezéssel, kezelőfelületekkel, munkaszervezési feladatokkal, menedzsment trükkökkel, a teszteléssel és persze a fejlesztői területekkel is, igaz jellemzően platformfüggetlen előadásokban.

A nagy ívek mellett a siker zanzája a részletekben van, ezért nem is volt kérdés, hogy a HWSW látóterében lévő sikeres szakértőkkel együtt mélyebbre is ásunk. Tavasszal sikeresen futott az App! Képzés első felvonása, ahol 7 kiváló oktató az alkalmazásfejlesztés előkészítéséről tartotta óráit. Az ügyfélmenedzsment, wireframe tervezés, fejlesztői- és dizájn patternek, kezelőfelület, grafikus dizájn, tipográfia és gamification kerültek terítékre.

Most azonban eljutottunk ahhoz a legfontosabb ponthoz, amit eddig óvatosan kerülgettünk: a fejlesztés érdemi része, kódolás, a program elkészítése. A HWSW az IT-Factory-val közösen meghirdeti a második App! Képzést, ahol ezúttal egy alapos 42 órás gyakorlati képzés során az Androidra való fejlesztésben mélyedhetnek el a résztvevők. A fejlesztésnél már nem lehet univerzális igazságokat megfogalmazni, nem elég fiktív példákkal prezentálni. A képzés célja itt az, hogy akik a következő években szeretnének a Magyarországon is gyorsan növekvő mobil app piacon érvényesülni, azok lendületesen áshassák bele magukat a Dalvik Java világába.

Legyen erre is egy App!

A Google operációs rendszere 2008-ban mutatkozott be publikusan, s négy év alatt számos kisebb ugrással már a negyedik főverziónál jár, s kicsit sem tűnik lassulónak sem a platform fejlődésének üteme, sem az a tempó, ahogy az Android letarolja a mainstream okostelefon piacot. Régiótól függően 40-70 százaléka az okostelefonoknak Androidot futtat, ami megkerülhetetlenné tette a platformot. Az egyéni fejlesztők hosszú ideig nem preferálták, hiszen az iOS-ben könnyebb és nagyobb megtérülés mutatkozott, illetve az egységes és zárt rendszer tervezhetőbbé is tette a termékek készítését.

Rövid idő alatt viszont eljutottunk odáig, hogy kiderült, a mobil világ alapegysége valóban az app, de a gazdaságának ez csak egy fogaskereke. Valódi termékekben, szolgáltatásokban és tartalmakban van az üzlet, nagyon kevesek mondhatják el magukról, hogy egy-egy alkalmazás valóban eltartja őket és cégüket. Mivel a mobilalkalmazások váltak a mai technológiai piac cementjévé-malterjává, ezért iszonyatos vákuum keletkezett a beszállítói piacon. Magunk is azt látjuk, hogy a cégek bármit megtennének jókezű mobilfejlesztőkért, még a nem túlzottan startup és vállalkozásbarát Magyarország is sikít ezekért a szakemberekért.

A képzésünket a valós helyzetnek megfelelően állítottuk össze. Nem a nulláról indítunk, olyanok jelentkezését várjuk, akik már rendelkeznek fejlesztői tapasztalattal, nem ismeretlen számukra a Java-nyelv, sőt, akár már játszadoztak is az Android SDK-val. A 14 alkalmas, egészen decemberig tartó képzés óráit Ekler Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem Automatizálási- és Alkalmazott Informatikai Tanszékének (BME-AUT) adjunktusa tartja, aki gyakorlott Android-fejlesztő és gyakorlott oktató is egyben. Kollégáival számos hazai cég tehetségeit nevelték ki, hogy mást ne mondjunk, a HWSW konferenciák több előadója, partnere is náluk érett.

Profi oktató, alapos kurzus

Péter az első négy alkalommal a platform alapvetéseit, strukturális tudnivalókat tálalja, majd az alapok után élő alkalmazáspéldákon keresztül bevezeti a hallgatókat az app komponensek, a hálózati kommunikáció, a szenzorok, háttérszolgáltatások és a médiahasználat világába is. A pontos tematikát érdemes elolvasni a képzés hivatalos oldalán, már a leírás is tanulságos lehet azoknak, akik tényleg szeretnének Android appfejlesztővé válni.

A gerinc tananyagot tovább színesíti, hogy a HWSW felkért különböző típusú vállalatoknál és különböző típusú termékeken dolgozó androidos fejlesztőket, hogy osszák meg tapasztalataikat, meséljenek arról, hogy a saját valós projektjeiknél a kihívásokat mivel súlyosbította az élet. Bobor Szabolcs a Mito vezető fejlesztési projektmenedzsere és Kollin Zoltán, szintén a Mitonál dolgozó UX szakértő minden óra elején néhány perces felvezetést tart, vállalati és tervezési szemmel helyezi kontextusba az adott témakört: tudjuk majd, hogy miért fontos azon az órán is figyelni.

Élő tapasztalatok kis és nagy projektekből

Boldog Ferenc, a Ustream vezető Android-fejlesztője a médiahasználatot taglaló órán csatlakozik be, nem kérdés, hogy a világ legnépszerűbb személyes streaming szolgáltatójánál van mit mesélni. Nyitrai István, aki korábban az IND Groupnál dolgozott, most Szabó Mártonnal a Koin nevű személyes pénzügyi alkalmazást készíti.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Pável Áron, aki a háttérszolgáltatások óra vendége, a népszerű fesztivál (Sziget, Volt, Sound) appokat is kiadó Canecom munkatársa, feladata főként a megrendelői üzleti Android-appok kódolása. A telefónia funkciók órán vendégünk Tóth Levente, a debreceni Planetmedia vezető mobilfejlesztője. Ők a Telenor számára fejlesztették a Kétkeréken appon kívül, a Hipernet Nap alkalmazást, sőt egy olyan appot is, ami egy androidos sticken futva tévét okosít fel. Habencius István, fejlesztő pedig a rövidtávú szenzorok órán mutat be egy cloud-NFC megoldást, amit saját maga készít, felkészülve a valóság 2.0 eljövetelére (további 2 vendégoktató felkérés alatt).

Te is

Az App Képzés ezen fordulóját a nyelvet vagy platformot váltókon és a kezdő Android-fejlesztőkön kívül ajánljuk azoknak a fejlesztési PM-eknek, akik fontosnak tartják megérteni csapatuk kihívásait, komolyabb rálátást szeretnének a fejlesztési folyamatokra és szeretnének tisztában lenni a technikai lehetőségekkel. Ezúttal minden az Androidról szól, de türelem, a többi platformot sem felejtettük el!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.