:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 3. 13:00

Kettészakadt az Android-tábor

Minden korábbinál borúsabb képet mutat az Android verziók eloszlása az októbert megelőző két hétben: "modern" kiadású Androidot csupán az eszközök egynegyede futtat, háromnegyedük pedig két évesnél is régebbi rendszerrel működik.

Az androidos telepített bázis háromnegyede 2.3-as vagy korábbi verziót futtat - áll a Google saját felmérésének legújabb kiadásában. Az Android Dashboard adatai azokat a készülékeket listázzák, amelyek október elseje előtti két hétben meglátogatták a Play Store-t, tehát a használaton kívüli, íróasztalfiókban porosodó modellek nem részei a statisztikának.

Avuló felhasználók

A Google adatai szerint Android 2.2 és korábbi verziókat a készülékek 16,8 százaléka futtat, a 2.3-as kiadás különböző verzióit azonban 55,8 százalékuk. A csak tableteken megjelent Honeycomb részaránya összesen 1,9 százalék, a Motorola Xoom és az ASUS Transformer 4.0-s frissítésével kevés modell maradt ezen a szinten. A "modern" verziók a tavaly ősszel kiadott 4.0-s változattal kezdődnek, az alaposan újraírt rendszert az eszközök 23,7 százaléka futtatja. Ezzel szemben a nyáron kiadott 4.1-es verzió mindössze a telefonok 1,8 százalékán fut.

A grafikon a különböző API-szintek által megcélozható részesedést mutatja. Míg a 8-as szintet kérő alkalmazásokat még a készülékek mintegy 96 százaléka képes futtatni, a 15-ös szinthez már csak a telefonok 25,5 százaléka rendelkezik megfelelő szoftverrel.

Az új adatok pozitívuma, hogy az Ice Cream Sandwich már egyértelműen a második legelterjedtebb Android-verzió, népszerűsége pedig a 2012-es modellek népszerűségével könnyedén a 2.3-as verzió magasságába emelkedhet. Aggodalomra adhat okot ugyanakkor, hogy a Gingerbread (2.3) alapú telefonok magas aránya nem olvad érdemben, ezek a telefonok pedig hardveres limitációiknak és a gyártók vonakodásának betudhatóan nem is fognak szoftverfrissítést kapni a jövőben, így várhatóan még hosszú ideig (egy, akár két évig is) a Gingerbreadhez tartozó 10-es API szintet érdemes az alkalmazásoknak megcélozni. Az Android derékhada emiatt képes lesz visszafogni a teljes ökoszisztémát, az új szoftverek fejlett képességei csak úgy lesznek kihasználhatóak, ha a fejlesztők a főbb API szinteket külön-külön megcélozzák és gyakorlatilag egyedi alkalmazást fejlesztenek minden fontosabb Android-verzióhoz. Erről és számtalan más androidos fejlesztési problémáról lesz szó egyébként a HWSW október 16-án induló fejlesztői képzésén.

Ugyan a Google korábban ígéretet tett arra, hogy visszafogja az Android fragmentációját és ráveszi majd a gyártókat a tempós és rendszeres szoftverfrissítésre, ennek egyelőre nagyon kevés jele van. A Google házon belül is vereséget szenvedett, a keresőóriás leányvállalata, a Motorola a napokban döntött úgy, hogy az előzetes bejelentéstől eltérően mégsem lesz Ice Cream Sandwich frissítés a tavalyi zászlóshajó Atrix 4G-re, a döntést hardveres limitációkkal indokolta a Motorola/Google.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Atrix 4G szituációja jól mutatja az Android-tábor legnagyobb problémáját: a gyártók egy megcélzott Android verzióhoz optimalizálják be a telefon hardverét, főként költségcsökkentési okokból nem jövőbiztos terméket, hanem a bevezetés pillanatában maximálisan teljesítő modelleket mutatnak be. Az iparágban tehát még nem honosodott meg egyelőre az a fajta előre tervezés, mint ami a PC-piacnak már sajátja, ahol a vásárlók és a gyártók is hosszabb életciklusra terveznek. Az okostelefonok limitált hardverén azonban az újabb rendszerek már teljesítményproblémákkal futnak, esetleg a gyártó bizonyos funkciók, korábban előretelepített alkalmazások letiltására kényszerül - sok esetben ezt inkább meg sem kockáztatják, inkább jöjjön a frissítés hiánya miatti elégedetlenség.

Máshol sem fenékig tejfel

A szoftverfrissítések tekintetében hagyományosan az Apple áll a legjobban, de ebben az is nagy segítségükre volt, hogy az iEszközök eladásai gyakorlatilag exponenciálisan növekedtek a múltban, így a nem támogatott, szükségszerűen régebbi szoftvert futtató modellek részaránya alacsony maradt. A növekedési ütem megszelídülésével az Apple is kénytelen volt kiterjeszteni frissítési modelljét, amely immár nem csak a három legutolsó iPhone-modellre vonatkozik, az iOS 6-ot megkapta a veterán iPhone 3GS is, igaz, csak igen limitált formában. Ez utóbbi egyébként érdekes különbség az Androidhoz képest, a gyártók a külső fejlesztésű operációs rendszert nem implementálhatják darabokban - ezt a hardvert és szoftvert házon belül készítő Apple azonban meg tudja csinálni.

A Windows Phone esetében a 7.5-ös frissítés még rendben zajlott, a gyártók viszonylag gyorsan elkészültek az új verzióval, a telefonszolgáltatók akadékosságán azonban bizonyos országokban egyes modellek frissítése hosszú hónapokat késett. A rendszerből hamarosan elkészül a 7.8-as verzió, amely kozmetikai újdonságokat hoz a korábbi hardverekre és a 8-as kiadás, amely újraírt alapokkal már nem fut a régi modelleken. Ezzel rögtön kettéesik a még éppen bimbózó harmadik ökoszisztéma, a fejlesztők megcélozhatják a telepített bázist illetve dönthetnek úgy, hogy kihasználják a rendszer új funkcióit, ebben az esetben azonban lemondanak a néhány millió már eladott WP-s telefonról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.