Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 2. 15:07

A C# atyja írta tovább a JavaScriptet

Hatalmas fába vágta fejszéjét a Microsoft, megteremtenék a JavaScript jobb, továbbfejlesztett verzióját. A feladattal a C# fejlesztésének vezetőjét, Anders Hejlsberget bízták meg, így a siker sem kizárt.

A JavaScript nem elég jó - gyakorlatilag egybehangzóan állítja a Google és a Microsoft is. Az egyszerű és rendkívül népszerű nyelvet ma már olyan feladatokra kénytelenek a fejlesztők használni, amire kitalálói nem is gondoltak, emiatt használata, a benne való fejlesztés valódi rémálom - különösen a komplexebb projektet esetében. A két cég válasza is hasonló: le kell váltani a JavaScriptet - a Google erre a Dartot javasolja, tegnap pedig a Microsoft is előállt saját megoldásával, a TypeScripttel.

A Microsoft nagy JavaScript-rajongó, HTML5-JS-CSS3 kombinációban Windows 8-as Metro alkalmazások is írhatóak, az Azure platformszolgáltatás pedig már támogatja a szerveroldali JS-t is a Node.js formájában. A vállalat saját szoftvert is ír JavaScriptben, elegendő a nemrég bemutatott outlook.com-ra gondolni, amely egy Google-szintű AJAX webes alkalmazás. Redmondban tehát pontosan tisztában vannak a JavaScript hiányosságaival, a kínált megoldás pedig akár sikeres is lehet.

JavaScript alapokon

A Microsoft hosszú blogposztban mutatja be az új programozási nyelvet, amely a JavaScript skálázódási problémáit hivatott megoldani. A TypeScript a JavaScriptre épül, annak bővített halmazaként fogható fel. Ennek megfelelően a szintaxis gyakorlatilag változatlan, módosítások csupán a megcélzott jobb skálázódás érdekében történtek.

A TypeScript két nagy újdonsága (a nevet is adó) erős típusosság illetve az objektumorientált szemlélet, a JavaScriptből leggyakrabban hiányolt két vonás. A TypeScript tehát bevezeti a típusokat és a fordításkor végrehajtott típusellenőrzést, az osztályokat, interfészeket, modulokat és a pointer (lambda) függvényeket. Az új elemek használata a visszafelé kompatibilitás miatt opcionális, akár külön deklarációs állományban is rögzíthető a .js mellett - így a már meglévő JS scriptekhez is használható.

A TypeScript jövője egyértelműen a fejlesztői közösség, pontosabban a nyílt forráskódú fejlesztői közösség kezében van. A Microsoft is pontosan tudja ezt, hiába találnak ki bármilyen jó nyelvet, széleskörű adoptáció hiányában csak a holt nyelvek amúgy sem rövid listáját bővítené a TypeScript. Ennek megfelelően a nyelv fejlesztése hangsúlyozottan nem Microsoft-központú, ki is tették a redmondi GitHubra, a CodePlexre. A TypeScript nyílt forráskódú, Apache 2 licenc szerint tette közzé a Microsoft, amely jelenleg a projekt kizárólagos gazdája is. A nyelv forráskódja egyébként C#-ban készült.

Zsenit a feladathoz

A TypeScript fejlesztését redmondban nem kisebb névre bízták, mint Anders Hejlsbergre. Hejlsberg valódi nyelvzseninek számít programozói körökben. Előbb a Borland kötelékeiben dolgozott, ahol a Turbo Pascal és a Delphi fejlesztésében vállalt oroszlánrészt, 1996-ban pedig átigazolt a Microsofthoz. Új munkahelyén a J++ programozási nyelv és a Windows Foundation Classes voltak az első munkái, 2000-től pedig a C# fejlesztését irányította. Hejlsberg eredményei közé sorolják, hogy képes a fejlesztők fejével gondolkodni és a megfelelő eszközöket a kezükbe adni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A TypeScriptet támogató beépülő modul letölthető a projekt weboldaláról Visual Studio 2012-höz, de a nyelv használható klasszikus szövegszerkesztőkben is. A TypeScript titkos fegyvere is ehhez kötődik, a Visual Studio beépülő modullal ugyanis teljes IntelliSense támogatást kap, ami a windowsos fejlesztők számára hatalmas előnyt kínálhat.Böngészők egyelőre nem támogatják a TypeScriptet, de JavaScript kimenetként normálisan futtatják az ilyen alkalmazásokat.

A nyelv specifikációja a TypeScript weboldalán érhető el, az ismerkedéshez a kezdő löketet pedig az alábbi bemutató videó adhatja, egyenesen Hejlsberg előadásában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról