:

Szerző: Koi Tamás

2012. október 2. 09:48

Windows 8-hoz és Mountain Lionhoz gyúrják az új Operát

Rövidesen elérhetővé válik az Opera Software webböngészőjének legújabb verziója, mely elsősorban a fejlesztők, valamint az újabb operációs rendszerek felhasználói számára kecsegtet újdonságokkal.

Főként a beépülőmodulok fejlesztőinek a munkáját teszi egyszerűbbé, könnyebbé a norvég Opera Software PC-s platformokra fejlesztett webböngészőjének legújabb verziója, melynek bétáját tegnap adat ki a skandináv vállalat. A soron következő 12.10-es verzió három olyan új API-t tartalmaz, mellyel a programozók egyedi, más platformokon nem, vagy nem ebben a formában elérhető funkciókat integrálhatnak a böngészőkiegészítőkbe.

Az új API-k közül az első, a Context Menu API segítségével a a böngészőbeépülő integrálódhat a böngésző context menüjébe, így például olyan funkciók válhatnak elérhetővé a megfelelő beépülőmodulok segítségével, mint a szövegkijelölés alapján végzett fordítás. A Screenshots API-n keresztül értelemszerűen képernyőmentés- és megosztás funkciót építhet be a fejlesztő a beépülőmodulba, a Resoure Loader API révén pedig a CSS és JavaScript tartalmak könnyű manipulálása (például betűkészletek lecserélése stb.) válik elérhetővé.

A fejlesztőket célzó újításokon túl az Opera integrálta a legújabb böngészőverzióba a HTTP protokollt kiegészítő, a weboldalak még gyorsabb betöltődését célzó SPDY protokollt, mely több weboldal, így elsősorban a különböző Google-szolgáltatások oldalai esetében segíti a tartalom gyorsabb betöltését. Az új verzióban az SPDY protokoll-kezelés alapesetben be van kapcsolva és automatikusan működésbe lép azoknál a weboldalaknál, melyek támogatják ezt a rendszert.

Egy lépéssel a jelen előtt, itthon már 30 éve (x)

Az Accenture 70 éves krónikája minden tekintetben sikertörténet, kezdve az IT új világának úttörő szerepétől a mai FORTUNE GLOBAL 500 iparági vezető pozícióig.

Egy lépéssel a jelen előtt, itthon már 30 éve (x) Az Accenture 70 éves krónikája minden tekintetben sikertörténet, kezdve az IT új világának úttörő szerepétől a mai FORTUNE GLOBAL 500 iparági vezető pozícióig.

Az új Opera tesztverzió a felhasználói interfész-integrációt tekintve is továbbfejlődött a korábbi kiadásokhoz képest. Az Opera 12.10 így támogatja a Mountain Lion Mac OS X verzió, valamint a Windows 8 felhasználói felületének több újítását: előbbi esetében teljes Notification Center-támogatást nyújt, valamint a grafikus elemek immár a Retina Display kijelzőkön is jól mutatnak, utóbbinál pedig az érintőkijelzős felületekkel kapcsolatos fejlesztések kerültek a programba.

Az Opera 12.10 letölthető az Opera Next projekt weboldaláról, a végleges verzió megjelenése a következő hetekben várható.

a címlapról