Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 1. 10:26

Bemutatkozott az új Exadata és a Database 12c

A héten San Franciscóban zajló OpenWorld konferencián jelentette be adatbázisának következő generációját és legújabb Exadata rendszereit az Oracle. Ideje volt a frissítéseknek, a jelenleg hozzáférhető Database 11g R2 és a második generációs Exadata már három éve van a piacon.

Szokás szerint a legnagyobb dobásokkal indított az Oracle OpenWorld konferencia 2012-es kiadásának nyitónapján Larry Ellison, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Megújult és fontos új funkciókkal gazdagodott a Database 12c, megérkezett az új, memóriában és gyorsítótárban erősítő Exadata és nem mellékesen hamarosan beindul az Oracle Public Cloud, a vállalat saját platformszolgáltatása is.

A világ első több bérlős adatbázisa

Az új generációs adatbázis a 12c nevet kapta, az Oracle többi termékéhez illeszkedően a c itt is a cloudra utal. Larry Ellison mai előadásának központjában az új adatbázis több bérlős kialakítása állt, a gyakorlatban ez egyfajta adatbázis-virtualizációt jelent. A szervereket a hatékonyabb erőforrás-kihasználás és felügyelhetőség érdekében virtualizálják a felhasználók, ugyanez a célja az Oracle-nek az adatbázisokkal is: spórolni a hardveren és az üzemeltetők idején.

Ma minden vállalati alkalmazásnak saját adatbázisa van, dedikált adminisztrátorral és hardverrel, mondta el Ellison, a Database 12c-vel ezeket kevés hatalmas konténer adatbázisba lehet konszolidálni, ahol azok egymástól teljesen elválasztva működnek, de közös lehet az adminisztráció, azonos lehet a futtatókörnyezet (tároló, hálózat, operációs rendszer és hardver) és a mentés. Az adatbázis valósítja meg a több bérlős környezetet, nem az alkalmazás, magyarázta az Oracle vezére. Egy ilyen multi-tenant adatbázist a szoftverek úgy kezelnek, mintha önálló instance-ekről lenne szó, ami karbantartás, biztonsági beállítások, riportolás vagy auditálás szempontjából is kívánatos például.

Az alkalmazások számára az adatbázis-szintű multi-tenancy teljesen transzparens, vagyis az üzleti szoftvereket nem kell egyenként felkészíteni arra, hogy kezeljék ezt a helyzetet, ezzel egy bonyolultsági réteg kikerülhet belőlük. Ahogy arról már korábban írtunk, a Database 12c valamikor 2013 elején fog megjelenni az Oracle által támogatott platformokra, amelyek között a legutóbbi bírósági döntés értelmében újra ott van az Itanium/HP-UX is.

Új generációs Exadata

Ahhoz, hogy ezeket a hatalmas adatbázisokat megfelelő sebességgel tudják futtatni a felhasználók, az Oracle bemutatta legújabb Exadata rendszereit is, amelyek a harmadik generációt képviselik. Az első, még a HP-val közös Exadata még 2008-ban született, a második generációs terméket pedig 2009-ben jelentette be Larry Ellison, nem sokkal azután, hogy a Sun Microsystems akvizíciójának terveit nyilvánosságra hozta a cég. Az online tranzakciófeldolgozásra és adattárház-feladatokra kifejlesztett rendszert kezdetben Exadata V2-ként értékesítette az Oracle, majd 2010-ben Exadata X2-re nevezte át.

Az OpenWorld 2012-n bemutatkozott az Exadata X3, amely több szempontból is fontos előrelépést képvisel. A Database Machine helyett már Database In Memory Machine-nek nevezi ezeket a gépeket az Oracle, egy teljes rack kiépítésű X3 gépben 4 terabájt DRAM és 22 terabájt flash cache dolgozik, amelyek hasznos kapacitását tömörítéssel növeli meg az Oracle. Az eredmény: több mint 200 terabájtnyi aktív adat lehet a rendszermemóriában vagy a flash cache-ben, minden korábbinál nagyobb teljesítményt biztosítva - a véletlen olvasási műveletek száma másodpercenként 1,5 millió a teljes rackes kiépítés esetén. Persze továbbra is van diszk a rendszerben, egy teljes rackben 500 terabájtnyi,

Fontos újdonság az Exadata X2-höz képest, hogy az X3 Smart Flash algoritmusa nem csak olvasáskor, hanem íráskor is használja a flash cache-t, így másodpercenként 1 millió írási művelet végrehajtására képes, mondta el Ellison - ezt a funkciót egyébként a korábbi Exadata-vásárlók is megkapják szoftverfrissítésként, azonban mivel azokban a gépekben kevesebb a memória és a flash cache, az elérhető teljesítmény is alacsonyabb, "csak" félmillió írási művelet másodpercenként.

Az Exadata X3-ban a hardver is új, az X3-ban már a legújabb, Sandy Bridge generációs, nyolcmagos Intel Xeon E5-2690 processzorok dolgoznak, az operációs rendszer pedig az Oracle saját, teljesítményre optimalizált kernelével felturbózott Linuxa. Az Exadata X3 két változatban érhető el, az X3-2 és X3-8 között a különbség az adatbázist futtató szerverek mérete: előbbiben nyolc darab kétfoglalatos, utóbbiban két darab nyolcfoglalatos csomópont futtatja az adatbázist, a tárolószerverek száma és konfigurációja azonos.

Nem csak a leggyorsabb, a legolcsóbb is

Az X3 nem csak az eddigi legerősebb, hanem a leginkább hozzáférhető Exadataként is hirdeti az Oracle. Egyrészt az erősebb Xeon processzorok és az X2-nél négyszer több flash cache beépítése nem növelte az árat, másrészt az új konfiguráció már nem csak negyed, hanem nyolcad rackes kivitelben is megvásárolható, mégpedig 200 ezer dollár alatti áron. Ennek feltétlen örülhetnek azok a szervezetek, amelyek igényeihez és büdzséjéhez még a negyed rackes Exadata is túl sok.

Ilyen cégből Magyarországon is sok lehet. Hazánkban az Oracle hardverértékesítési csapatának minden erőfeszítése ellenére az Exadata csak minimális piaci sikert tudott aratni, eddigi négy éves története során mindössze két rendszer talált gazdára. Az egyiket az OTP vásárolta meg egy külföldi leányvállalata számára, vagyis az első Magyarországon eladott Exadata nem is Magyarországon üzemel, a másodikat a HWSW nem hivatalos információi szerint a Belügyminisztériumnál helyezték üzembe valamikor 2012 folyamán.

Az Exadata hazai sikerének vagy inkább sikertelenségének egyik legfontosabb oka, hogy a rendszert a legnagyobb teljesítményre éhes szervezetek igényeire tervezte és árazta az Oracle. A globális mércével mért közép- és nagyvállalatokban nem bővelkedő országokban, mint amilyen Magyarország is, a 200 ezer dolláros Exadata X3 végre olyan cégekhez is elviheti a technológiát, amelyeknél korábban legfeljebb az informatikai vezér álmaiban tűnt fel egy ilyen gép.

Az Oracle vezére megint nem állta meg, hogy ne hasonlítsa az X3 teljesítményét és árát a versenytársakhoz és tegyen rájuk néhány megjegyzést. Azt már megszoktuk, hogy Ellison rendszeresen beolvas az IBM-nek, 2012-ben újdonságként a legnagyobb teljesítményű, flash memóriás VMAX 40K tárolóit tavasszal bemutató EMC-t is megpróbálta rossz színben feltüntetni a cégvezető. A megmozdulás azért furcsa kicsit, mert az EMC az idei OpenWorld egyik kiemelt támogatója, a vállalat vezetője, Joe Tucci pedig a keddi nyitóelőadás meghívott vendége.

Felhőszolgáltatások

Ahogy azt a negyedéves eredménybejelentő konferenciahíváson Ellison már elkotyogta, az Oracle bejelentette nyilvános infrastruktúrafelhőjének indulását is. A cég a tavalyi OpenWorldön rántotta le a leplet saját SaaS és PaaS felhőjéről, amely most IaaS komponenssel egészül ki. Ellison magyarázata szerint a szoftverszolgáltatásra vagy az Oracle platformjára építő ügyfelek igényelték az infrastruktúrafelhőt, hogy ott egyedi alkalmazásaikat futtathassák.Az infrastruktúraszolgáltatás indulásának ideje és ára egyelőre nem nyilvános, igazság szerint még a tavaly bejelentett alkalmazás- és platformgfelhő is csak előzetes tesztüzemben van egyelőre, az éles, kereskedelmi szolgáltatást még nem indította el a vállalat.

Az Oracle ügyfelei között számos cég akad, amely jogi vagy piaci megfontolásból nem vesz igénybe nyilvános felhőt, a vállalat immár számukra is kínál megoldást, ez Oracle Private Cloud. Ez a szolgáltatás a cég nyilvános felhőjével teljesen egyenértékű, egyedüli különbség, hogy az ügyfél tűzfalán belül működő eszközökön valósul meg. Ezek a rendszerek azonban ugyanúgy az Oracle tulajdonában vannak, az Oracle birtokolja, üzemelteti, menedzseli és frissíti őket mint saját adatközpontjában levőeket, az ügyfél pedig a használat után fizet, mint bármelyik felhőnél. Az Oracle megpróbálja felmérni az ügyfél igényeit és új konfigurálja a gépeket, hogy azok mindig rendelkezzenek elégséges tartalékokkal arra az esetre, ha a terhelés hirtelen megnövekszik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mivel az Oracle Public Cloud és a Private Cloud teljesen átjárható, az ügyfelek össze is kapcsolhatják a kettőt és vegyesen használhatják a nyilvános és saját telephelyen levő erőforrásokat. Ilyen lehetséges forgatókönyv lehet egy új alkalmazás kitesztelése a nyilvános felhőn, majd telepítése és üzembe állítása a Private Cloudon, a nyilvános felhő bevetése backupként vagy katasztrófatűrő távoli erőforrásként, de az Oracle által biztosított távoli kapacitás akkor is jól jöhet, ha a saját rendszerek nem tudják kiszolgálni a csúcsterhelést és alkalmanként ki akarja pótolni a helyi erőforrásokat a cég.

Megint együtt fejleszt az Oracle és a Fujitsu

Az OpenWorld mai nyitóelőadásán megjelent a Fujitsu hardverrészlegének vezetője, Noriyuki Toyoki is. A Sun és a Fujitsu együttműködéséből születtek a SPARC M3 (Sparc64 VII) processzorra épülő SPARC Enterprise szerverek, amelyek utódairól eddig semmit sem lehetett tudni. Ma viszont megtörtént a hivatalos bejelentés: a Fujitsu és az Oracle közösen dolgozik a SPARC processzorok következő generációján, amelyek jövőre a legnagyobb teljesítményt biztosítják majd az Oracle szoftverek számára. Az együttműködés részleteiről a következő napokban várhatóan további részletek látnak majd napvilágot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról