Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 26. 11:45

Határozott és optimista a RIM

Kedden megcsillantak az első valódi reménysugarak a meglehetősen borús közelmúlttal rendelkező RIM jövőjével kapcsolatban: a cég Kaliforniában tartott fejlesztői konferenciáján újabb részletek láttak napvilágot a friss és intuitív BlackBerry 10 operációs rendszerről, ami mindennél jobban éhezi a fejlesztők támogatását.

Közel lehet a fordulópont a RIM számára, legalábbis minden érdeklődő számára ez volt az üzenete a tegnapi Jam Americas fejlesztői konferencia nyitóelőadásának, ahol Thorsten Heins, a BlackBerryket gyártó kanadai cég elnök-vezérigazgatója optimista és határozott előadásában vázolta a társaság rövid- és középtávú terveit.

Új remény

A szakmai egyelőre abban még megosztottnak tűnik, hogy az említett fordulópont a gyártó felemelkedését vagy teljes elsorvadását jelenti. Mert bár kétségtelen, hogy a konferencián demózott BlackBerry 10 intuitív és egyedi platformnak tűnik, csak a jövő év elején kerül forgalomba, a RIM pedig addig hónapról-hónapra teret veszít az egyébként dinamikusan növekvő okostelefon-piacon. A Jam Americas első előadásán Heins hangsúlyozta, a BlackBerry 10 fejlesztése a végső fázishoz ért, az új platform és a készülékek pedig időben eljutnak a felhasználókhoz. A gyártó első embere a RIM valaha volt legnagyobb jelentőségű termékbevezetésének nevezte a teljesen új alapokra helyezett platform rajtját, melyet a szolgáltatókra építve, komoly marketingtámogatással, több hullámban tervez a vállalat a jövő év elején.


Heins és az ikonikus jelek

A cég jelenlegi siralmas piaci teljesítményének egyik oka, hogy a RIM későn reagált az okostelefon-piac új trendjeire, így elsősorban az alkalmazások futótűzszerű terjedésére, valamint az érintőkijelzős interfész szinte teljes hatalomátvételére. A QNX-alapú BlackBerry 10 operációs rendszert éppen ezért már kifejezetten érintőkijelzős felületekre tervezték, mely bármelyik modern platformmal képes felvenni a versenyt. Kérdés persze, hogy a felzárkózás elegendő lesz-e ahhoz, hogy a lendületben levő iOS-től és Androidtól felhasználókat csábítson el vagy éppen vissza a BlackBerry.

A RIM az új rendszer alapfilozófiáját úgy igyekezett megalkotni, hogy egyes kulcsfontosságú elemeket átemelt a korábbi operációs rendszerekből. Így a BlackBerry 10 alatt is jelen van az egységesített üzenetközpont (BlackBerry Hub), ahová a felhasználó összes e-mailje, chatüzenete vagy egyéb értesítése (pl. naptáresemények) futnak be, természetesen szelektálható módon. Az új interfész segítségével a BlackBerry Hub ráadásul bárhonnan, az éppen futó program(ok) bezárása nélkül, egy ujjmozdulattal elérhető.

Egyujjas vezérlés

A robusztus multitask-képességekkel rendelkező BlackBerry 10 fejlesztése során a RIM egyébként is nagy hangsúlyt fektetett a gesztusvezérlésre, melyet egyedülálló módon az egyébként szintén QNX-alapú PlayBook OS-en mutatott be a vállalat még 2011-ben. A Flownak keresztelt egyedi alkalmazásváltási és kontextusfüggő menükezelési folyamat révén a RIM szerint hatékonyabbá válhat a munkavégzés, hiszen nem kell például elhagyni, bezárni egy alkalmazást ahhoz, hogy a leveleire gyorsan rápillantson a felhasználó.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új interfész képességei a bemutató alapján közel járnak a végleges állapothoz, a RIM első embere ugyanakkor hangsúlyozta, néhány további, fontos részletet csak később tár a nagyközönség elé a vállalat. Az operációs rendszert a jelenlegi állapotában több tízezer fejlesztő próbálhatja ki vagy szimulátorokon, vagy a konferenciák fizető vendégei számára eljuttatott fejlesztői prototípusokon keresztül. A RIM a Jam Americasszal egy időben tette elérhetővé a legfrissebb szoftverfejlesztői készletet a platformhoz, mely várhatóan a végleges SDK előtti utolsó bétaváltozat.

10.10

A waterloo-i székhelyű gyártónál láthatóan megértették, hogy a születő platform számára kulcsfontosságú a fejlesztői támogatás megszerzése, a RIM ezért mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy a kisebb-nagyobb szoftverfejlesztő házakat, csapatokat, vagy akár egyéni fejlesztőket az új rendszer mögé állítson. Az ígéretek szerint a BlackBerry 10 rajtjára a kulcsfontosságú alkalmazások is készen állnak majd, ezekből többet (Facebook, Foursquare stb.) már most demóztak. A vállalat egyben azt is igyekszik bizonygatni, hogy a BlackBerry 10-alapú fejlesztés rendkívül egyszerű, amire jó példa, hogy a Foursquare helyfüggő közösségi szolgáltatás kliensét két programozó kevesebb mint egy hét alatt portolta át az új rendszerre.

A RIM emellett továbbra is kitart májusban bejelentett, az iparágban meglehetősen szokatlannak minősülő kezdeményezése mellett, miszerint a cég garantálja, hogy egy - bizonyos feltételeknek megfelelő - fizetős alkalmazás minimum 10 ezer dollárnyi bevételt termel a fejlesztőjének. Ha ez a bevételi cél mégsem teljesül, a RIM állja a különbözetet. A fejlesztők egyébként október 10-én tölthetik fel először az App World piactérre jóváhagyásra a BlackBerry 10-re készített appokat, ugyanakkor elméletileg a több tízezer PlayBook-alkalmazás már a kezdetekkor futhat az okostelefonos platformon is.

Készül a hardver is

A gyártó a fejlesztői konferencián tehát egyelőre nem lőtte el minden puskaporát, a legfeltűnőbb hiányosság ráadásul nem is a szoftverhez, hanem a hardverhez köthető: a RIM több mint egy éve mutatott be utoljára csúcskategóriás BlackBerryt, az új termékkínálat tagjairól pedig eddig legfeljebb kósza pletykák keringenek csupán. Heins ugyanakkor megerősítette, hogy az operátorok a jövő hónapban megkapják az első tesztkészülékeket, várhatóan ugyanebben a hónapban, de legkésőbb novemberben be is jelenti majd a cég az újdonságokat .

A csúcskategóriás termékváltási ciklus drámai lassulását a RIM-nek láthatóan sikerült valamelyes kompenzálnia a belépőszinten, a BlackBerry felhasználó bázis ugyanis az elmúlt negyedévben a csökkenéssel számoló prognózisok ellenére mintegy kétmillióval, 80 millióra nőtt. A BlackBerry-felhasználók szokásaikat illetően továbbra is a legaktívabbaknak számítanak az okostelefonok közösségi életterében, így a 80 millió felhasználó háromnegyede használja rendszeresen a BlackBerry Messenger klienst és éri el telefonján keresztül a Facebookot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról