Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 25. 10:08

Mobileszközökre költözik a T-Home videotár

Új szolgáltatással bővítette T-Home márkanév alatt futó interaktív tévés platformjának portfólióját a Magyar Telekom: indul a Moziaréna, mellyel lehetővé válik a videotékában található filmek kölcsönzése mobilokon, valamint PC-n is.

Moziaréna néven új, az interaktív tévés platformokhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatást vezet be kínálatába a Magyar Telekom T-Home márkája. A szolgáltatás segítségével az előfizetők az online videotárban található tartalmak jelentős részét kikölcsönözhetik PC-jükön vagy táblagépükön, okostelefonjukon keresztül is. A szolgáltatás egységesített díjon vehető igénybe, ám a beltéri egység és a Moziaréna felület közt egyelőre nincs átjárás, vagyis a set-top boxon kikölcsönzött filmeket nem tudja az ügyfél megnézni más eszközökön és fordítva, emellett kölcsönözni kizárólag PC-n lehet csak.

Mozi a mobilon

A Moziaréna szolgáltatás igénybevételéhez egyelőre mindenképpen szükséges, hogy az ügyfél T-Home IPTV vagy Interaktív Sat TV előfizető legyen, később azonban ezt a korlátot el kívánja törölni a Magyar Telekom, hangzott el a szolgáltató mai sajtótájékoztatóján. Az online videotéka eléréséhez emellett értelemszerűen internetkapcsolat is szükséges, a streaming tartalom eléréséhez azonban nem szükséges T-Home internettel rendelkeznie a felhasználónak (a rendszer így többek közt mobilnet-kapcsolaton keresztül is működik).

A szolgáltatás felületét PC-n és Mac-en a www.moziarena.hu oldalon keresztül lehet elérni, a használathoz szükséges előzetes regisztrációt is részben itt, valamint a beltéri egység menüjében lehet elvégezni. A Magyar Telekom a Moziaréna szolgáltatás igénybevételéhez két okostelefon-platformra készített egyelőre alkalmazást, az androidos verzió már elérhető, az iOS-re fejlesztett  app megjelenésére rövid ideig még várni kell.

A kölcsönzési feltételek gyakorlatilag minden tekintetben megegyeznek az eddigi gyakorlattal, vagyis a kikölcsönzött tartalmakat adott időn belül (ez műsoronként változhat, pár órától akár több napig is) korlátlanul megtekintheti az előfizető, akár több eszközön is - a szolgáltatás egyidejűleg két készülékről vehető igénybe. A Moziarénában kikölcsönzött filmekért a Magyar Telekom utólag, az aktuális havi számlával számítja fel a kölcsönzési díjat. Fontos, hogy a szolgáltatás használata során a Videotéka bérletek is igénybe vehetők.

Gyerekcipőben

A rendszer PC-k esetében HTTP Live Streaming (HLS) protokollon keresztül, adaptív bitrátával játssza le a tartalmakat, vagyis a képminőség az internetkapcsolat minőségéhez és a kliens számítási képességeihez igazodik. Az androidos kliens esetén követelmény a legalább 3.0-s Android-verzió megléte, vagyis a szolgáltatás kizárólag olyan okostelefonokon működik, melyek az operációs rendszer 4.0-s verzióját (Ice Cream Sandwich), vagy annál újabbat futtatnak - azaz az appot az androidos készülékek több mint háromnegyede nem képes futtatni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Magyar Telekom által most bevezetett szolgáltatás bizonyos szempontból hasonlít az HBO multiscreen rendszeréhez, az HBO Góhoz, melyhez szintén tartozik okostelefonos alkalmazás és szintén elérhető PC-n keresztül. Igaz, itt a szolgáltatás üzemeltetője maga a tartalomtulajdonos, ennek megfelelően a tartalmak elérhetősége is az HBO-n megjelenő műsorokra korlátozódik.

A Moziaréna szolgáltatás a Telekom közleménye szerint jelenleg több mint 40 filmgyártó és -forgalmazó cég több száz ingyenes vagy fizetős tartalmát kínálja kölcsönzésre. Fontos szempont ugyanakkor, hogy jogi okok miatt a beltéri egységen és a szolgáltatáson keresztül elérhető tartalomösszeállítás különbözhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról