Szerző: Dojcsák Dániel

2012. szeptember 24. 11:00

Iránban megszűnik az internet

Az iráni kormány a cybertámadások elleni védekezéssel magyarázza, hogy több lépcsőben jövő tavaszig teljesen leválasztják az országot a világhálóról. Az ország egy saját belső hálózatot használ majd, ami nem áll kapcsolatban a globális rendszerekkel.

Az iráni kormányzat bejelentette, hogy minden államigazgatási és kormányzati szerv és intézmény hálózatát átkapcsolták egy belső, országos hálózatra, s ezzel együtt ezek a gépek a jövőben már nem érhetik el az igazi internetet, ahogyan a globális IP-hálózatról sem érhetőek el ezek a gépek. Így Irán saját állítása szerint védetté válik az izraeli és amerikai cybertámadásokkal szemben.

A helyi Mehr hírügynökséget idézve a Reuters jelentette tegnap a hírt, amit az iráni technológiai miniszter hozott nyilvánosságra. Ali Hakim-Javadi elmondása szerint az elmúlt napokban kivétel nélkül minden kormányzati ügynökség és hivatal átállt a nemzeti információs hálózatra. Ezzel párhuzamosan az egész országban letiltották a Google szolgáltatásait, így nem érhető el többé sem a kereső, sem a Gmail, sem a Google+, sem a térképek és természetesen a Mohamed próféta meggyalázására alkalmas YouTube sem.

Digitális határzár

A következő fázisban a kormányzati gépek után a civil lakosság által használt hálózatokat is átterelik a nemzeti hálózatra. A teljes folyamat 2013 márciusáig lezárul, s onnantól kezdve Irán gyakorlatilag el lesz vágva az online külvilágtól. A Google tiltása lesz az első lépés, ami nyilvánvalóan az elmúlt hetek zavargásaihoz köthető. Az iszlám világban komoly megbotránkozást keltett egy Mohamedet parodizáló videó, ami a YouTube-on jelent meg. Az amerikai kormány kérte a Google-t, hogy távolítsa el a klipet a YouTube-ról, de a szolgáltató (némi diplomáciai összekacsintást feltételezve) a kérést elutasította, azzal a magyarázattal, hogy a videó nem sérti a felhasználási feltételeket. Az amerikai kormány ezzel elhárította magáról a felelősséget, habár a közel-keleti forradalmároknak nem ennyire egyszerű elmagyarázni, hogy a nyugati kultúrákban a kormány nem tehet meg a magánszektorban bármit.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában kitört sorozatos tavalyi lázadások egyik “kenőanyaga” egyébként az internetes kommunikáció volt. A tüntetők Twitteren és Facebookon szervezkedtek, ami a belső hatékonyságukat is növelte, illetve komoly nemzetközi figyelmet, empátiát tudtak maguk mögé állítani. Nem csoda, ha a demokráciától libabőrös iszlám országok vezetői igyekeznek az online felületeket minél jobban megregulázni. Ennek legbiztosabb módja, ha az 1960 óta lakosságát 20-ról 75 millióra növelő Iránt teljesen leválasztják a nemzetközi platformról. Ez túlmegy a sokat kritizált kínai megoldáson is, ahol az online forgalmat a kormányzat ellenőrzi, illetve a tartalmakat cenzúrázza, bizonyos szolgáltatásokat pedig tilt.

A Google-tiltás a Google Transparency Report szerint egyelőre még nem lépett életbe, viszont az iráni kormányzat elszántsága biztosnak tűnik. Egy hónappal korábban már olyan nyilatkozatok születtek, amik szerint a teljes e-kormányzati szolgáltatásháló offline-ra vált, hiszen az érzékeny nemzetbiztonsági adatok a publikus interneten nem lennének biztonságban. Ez a váltás meg is történt, de már az év során korábban elkezdődött bizonyos nyugati híroldalak és közösségi hálózatok időnkénti szűrése. Így járt a Twitter és a Facebook is többször, de a legtöbb iráni az egyszerű tiltást átugrotta proxy és VPN-ek segítségével. A nemzeti hálózatból kijutni ennél nehezebb lesz, amennyiben tényleg minden átjárót megszüntet a kormány, akkor csak a műholdas internetkapcsolat marad kapocsnak a külvilággal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról