:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 20. 14:26

Vállalati ultrabookot mutatott be a Dell

Bemutatta őszi vállalati PC-kollekcióját a Dell, amelybe immár egy ultrabook-kategóriás hordozható gép is bekerült. A gyárilag Windows 8-cal érkező gépek október végén jelenhetnek meg a piacon.

A konzumer piacon sikeressé váló kialakítások általában csak lassan érik el a vállalati szegmenst. Ez történik a tabletek illetve az ultrabookok piacán is, jelenleg ilyen kialakítású gépek nem nagyon érhetőek el vállalati célra. Ezen változtatna a Dell, a texasi cég piacra dobta a kifejezetten nagy felhasználók számára fejlesztett ultrabookját és táblagépét is.

Latitude 6430u

A kissé semmitmondó Latitude 6430u név mögé a Dell első vállalati felhasználásra tervezett ultrabookja került. A Dell azonban második generációs ultrabookként már feszegeti a korlátokat, a mindenhol megszokott 13,3 hüvelykes képátlót 14 hüvelykesre cseréli, és sem formatervében, sem fizikai jellegzetességeiben nem ered a kategóriát beindító MacBook Air után. Annyira nem, hogy a Dell mérnökei sem a tömeg, sem a vastagság lefaragására nem fordítottak hangsúlyt, inkább az Intel által meghatározott ultrabook-keretet próbálták minél több tartalommal megtölteni.

Ennek megfelelően a gép vastagsága 20,9 milliméter, tömege pedig 1,67 kilogramm - ezekkel az adatokkal épp megfelel az ultrabook definíciójának. A Dell szerint ez tudatos döntés eredménye, nem akarták feláldozni a vékonyság oltárán a billentyűzet minőségét, a hosszú úton járó gombok pedig megnövelik a gép vastagságát. A minőség oltárán sajnos a kijelző azért áldozatul esett, a Latitude 6430u csak 1366x768 pixeles felbontású TN-filmes panellel rendelhető, ami ebben a kategóriában és méretosztályban ma már kevésnek számít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalati felhasználásnak megfelelően a Dell odafigyelt a szerelhetőségre, így szabványos DDR3 foglalatok és mSATA SSD-foglalat található az alaplapon, az alkatrészeket a házi IT-s csapat is tudja cserélni, nem szükséges feltétlenül szervizbe vinni a gépet. A gép támogatja a vPro platformot is, ezzel is hozza a vállalati szintet. A szegmensben valódi újdonság ugyanakkor, hogy a 6430u cserélhető akkut kapott, ráadásul a géphez 3 és 6 cellás akku is rendelhető.

Latitude 10

A vállalatok tablet eddig pusztán a mesében létezett, bár voltak erre próbálkozások a Lenovo és a Cisco részéről (Android platformon) és a HP oldaláról is (Windows 7-tel). Most a Dell is benevez, a Latitude családban tartozó Latitude 10 nevéhez híven 10,1 hüvelykes IPS kijelzőt kapott. A tablet is odafigyel a vállalati felhasználókra, bőséggel kapott csatlakozókat (teljes értékű USB 2.0 perifériákhoz, dokkolócsatlakozó, microUSB-töltő, audiokimenet, miniHDMI és microSIM). A megcélzott közönség ebben az esetben is örvendhet a cserélhető akkunak.

A Latitude 10 Intel Atom (Clover Trail) platformot használ, ennek megfelelően aktív hűtés nélkül működik, a processzor mellett 2 gigabájt DDR2 (800 MHz effektív órajelű) memória teljesít szolgálatot maximum 128 gigabájt eMMC háttértár társaságában. A gép tömege 725 gramm a 2 cellás akkuval együtt - ez azért a tablet-skála nehezebbik felére helyezi a Dell termékét. A Latitude 10-hez elérhető a standard 2 cellás mellett 4 cellás akku is, ennek kapacitása 60 wattóra, ami az apró gépet hosszú hosszú ideig elhajtja majd.

Optiplex 9010

A mobil munkaerőn kívül az irodai munkások sem maradtak ki a termékfrissítésből, őket célozza az Optiplex 9010 "egybegép". A 23 hüvelykes kijelzővel rendelkező számítógép rendelhető lesz érintőkijelzővel és anélkül is, a használatban pedig dönthető támasz segíthet. Az Optiplex ezen felül is széles spektrumban testre szabható, így rendelhető SSD-vel és merevlemezzel, valamint változatos Intel processzorokkal (és ennek megfelelően különböző grafikus teljesítménnyel). A gép egyik kiemelkedő jellemzője a 90 százalékos hatékonysággal üzemelő tápegység. Az Optiplex szükség esetén bővíthető is, egy félmagas miniPCIe modullal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.