Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 17. 15:25

Canon és Olympus újdonságok a Photokinán

Új fényképezők özönét hozta a jelenleg futó Photokina nemzetközi kiállítás. Ma a Canon, az Olympus és a Panasonic termékeiből csemegéztünk.

Canon

A Canon a Nikonnal gyakorlatilag egy időben mutatta be saját, elérhető árú full frame tükörreflexes fényképezőgépét, a D600 ellenfeleként értelmezhető 6D-t. A két gép pontosan ugyanazt a réteget célozza, a professzionális képminőséget és képességeket megfizethető áron keresőket, a réteget, amely már bőven kinőtte a belépő szintű tükörreflexes gépeket és akár pénzt is tud keresni fotóival. A 6D természetesen nem ér fel az 5D Mark III szintjére, a Canon azonban új fejlesztésekkel tette elfogadhatóbbá a 2100 dolláros árat. Ennek megfelelően a 6D beépített W-iFivel és GPS-modullal rendelkezik - ezek hiányoznak a nagy testvérből.

A Canon 6D vadonatúj 20,2 megapixeles, full frame szenzort kapott, a jelfeldolgozásért DIGIC 5+ processzor felel, ez utóbbi dolgozik az 5D Mark III-ban is. A kamera 100-25600 ISO értékeket támogat teljes mértékben, de speciális esetekre beállítható 50 vagy épp 102400 érték is. Ugyan az autofókusz mindössze 11 pontos, a Canon szerint ez a legérzékenyebb AF-érzékelő, amit valaha alkottak és különösen gyenge fényviszonyok között teljesít jobban. A nagyobb testvértől elsősorban a szerényebb minőségű készülékház, illetve a visszavágott videós képességek különböztetik meg, ez utóbbiak inkább az 5D Mark II-vel vannak egy szinten, nem pedig az újabb zászlóshajóval. A 6D december folyamán lesz kapható, a váz 2100 dollárért, 24-105-ös kitobjektívvel pedig 2900 dollárért.

A japán vállalat megújította az PowerShot S100-at is, az utód kiszámítható módon az S110 nevet kapta. A csúcskompakt WiFi-támogatást és érintőkijelzőt kapott, és immár támogatja a Canon Camera Window mobilalkalmazásait is. A többi jellemző maradt, így az optika illetve a szenzor felbontása is azonos az elődmodellével, 24-120 ekvivalens fókusztávolságú, f/2.0 legnagyobb nyílású integrált objektív és 12,1 megapixeles, 1/1,7 hüvelykes érzékelő kapott helyet a gépben.

Az azonos szenzort használó új PowerShot G15 újdonsága az új optika, amelynek maximális nyílása már f/1,8, így gyenge fényviszonyok között is jó képeket tud készíteni. Ezzel összhangban a Canon immár a 12800-as ISO értéket is vállalhatónak tartja, ez is beállítható rajta. A kijelző is javult, 922 ezer képpontból áll, azonban rögzített, nem elforgatható kialakítást kapott. Ezzel a Canon szerint egyébként igen jelentős adagot, 8,2 millimétert sikerült lefaragni a kamera vastagságából.

Olympus

A viharos időket élő japán cég hányattatásai a termékvonalon nem éreztetik hatásukat, az Olympus mind a kompakt családjának zászlóshajóját, mind mikronégyharmados portfólióját megújította. A kompaktok között a Stylus XZ-1-et váltja az XZ-2. Az új kamera megörökölte az előd f/1,8-2,5 28-112 mm (egyenértékű) fókusztávolságú optikáját, változtak azonban a kezelőszervek, megjelent a multifunkciós kameragyűrű, amellyel zoomolni, manuális fókuszt, illetve fényerőt is lehet állítani. Az XZ-1 dönthető érintőképernyőt, cserélhető markolatot és vadonatúj 12 megapixeles érzékelőt is kapott, ez utóbbi 12 800-as ISO értéken is elfogadható képeket csinál a vállalat szerint.

A PEN-sorozat úgy tűnik, két tagúra zsugorodott:  bejelentették az E-PL3-t váltó E-PL5-öt (a 4-es szám Japánban szerencsétlen, azt kihagyták), illetve a PEN Mini új változatát, az E-PM2-t, a kategóriát gyakorlatilag beindító E-P3 azonban nem kapott utódot. A cég egyelőre a helyzetről nem nyilatkozik, de elképzelhető, hogy az E-P3 pozíciója megszűnik a portfólióban, miután megjelent a valamivel drágább és komolyabb OM-D E-M5.

Az E-PL5 és az E-PM2 egyébként ez utóbbi kamera szenzorát kapta meg, az osztatlan elismerést kiváltó érzékelő 16 megapixel felbontású, 25600-as ISO-értéket is elvisel, mellé pedig jár a TruePic VI képfeldolgozó processzor is. A gépek immár markolatot is kaptak, így külsőre is erőteljesen az E-Px sorozat örökébe léptek. Mindkét kamera érintőkijelzős lett, a kijelző pedig elsütőként is használható, az adott képrészletre koppantva a gép fókuszál és exponál. A két modell 700, illetve 600 eurós áron lesz elérhető októbertől, az árban a kitobjektív is benne foglaltatik.

Panasonic

A professzionális felhasználás irányba tolja a DMC-GHx sorozatot a Panasonic. A sorozat új tagja, a GH3 nagyobb, komolyabb gép lett, ennek megfelelő képességekkel és funkcionalitással. A DMC-GH3 megőrzi az előd 16 megapixeles felbontását, a Panasonic szerint azonban az érzékelő vadonatúj fejlesztés, a GH2-höz viszonyítva pedig mindenben előrelépést mutat, javult az autofókusz teljesítménye és immár a 25 600 ISO-értéket is támogatja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A megcélzott vásárlói réteg igényeinek megfelelően a készülékházat teljesen áttervezte a gyártó, a magnéziumötvözetből készült váz csepp- és porálló, ezzel egyedülálló a Panasonic mikronégyharmados kínálatában. A kihajtható képernyő OLED technológiát használ, azonban mindössze 614 ezer képponttal rendelkezik. Akinek ez kevés, használhatja az elektronikus képkeresőt, amely teljes képfedéssel és 1,744 millió képpontos felbontással rendelkezik. A legújabb divatnak megfelelően a GH3 is kapott WiFi-hozzáférést, az elkészült fotókat a gép közvetíteni tudja a számítógépünkre vagy az okostelefonunkra, a Panasonic iOS-t és Androidot támogató alkalmazásaival pedig irányíthatjuk is a kamerát.

A profi és félprofi videósok között népszerű GH2 utódjaként a GH3 számos olyan fejlesztést kapott, amely direkt e rétegnek kíván kedveskedni. Így megjelent például a Time Code támogatás, a 3,5 mm-es audiobemenet és -kimenet. A kamera képes 1080p felbontású tartalmat rögzíteni 60 fps sebességgel, egészen elképesztő, 70 megabites bitrátával is, számos kódolással illetve akár Dolby Digital hanggal is. Az autofókuszt szintén a videós felhasználáshoz optimalizálta a gyártó.

A DMC-GH3 ezekkel a fejlesztésekkel elsősorban online és a szakboltok polcain lesz elérhető, az ajánlott fogyasztói ár valamivel 2000 dollár alatt lesz, leghamarabb az ünnepi szezon előtt lesz megvásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról