Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 14. 12:40

Új csatlakozószabványt kapnak az SSD-k

Nem tud lépést tartani a SATA szabvány az SSD-k gyorsulásával, és ez várhatóan nem is változik a jövőben. Az ultrabookok piacán is vannak problémák, a létező szabványok nem elég rugalmasak, cserébe túl nagyok a megfelelő implementációhoz. Jönnek az új csatlakozók.

Megoldaná az SSD-k sebességproblémáját az új csatlakozószabvány, amely már közvetlenül a PCI Express csatornákra kötné a meghajtókat. A csatlakozóból két változat készül, a sebességre optimalizált SFF-8639 kódnevű csak tápcsatlakozókat és négy PCI Express csatornát kapott, ennek megfelelően maximális átviteli sebessége 4 gigabájt másodpercenként (PCI Express 3.0-t használva). A visszafelé kompatibilitás jegyében a csatlakozóból készül SATA-csatlakozót integráló változat is, a SATA Express, amely két PCI Express csatorna mellé beveszi a SATA szabványt is, ennek elméleti maximális átviteli sebessége azonban így megfeleződik, 2 gigabájtra esik másodpercenként.

Kimondatlanul: szerver és munkaállomás

A két csatlakozó között a tervek szerint számos jelentős különbség van, míg a SATA Express kifejezetten költségoptimalizált környezetbe való (referencia órajel és árnyékolás nélkül is működik), az SFF-8639 csak a sebességet tartja szem előtt, referencia órajelet és árnyékolt kábelezést is igényel. A két szabványterv egyelőre azonos csatlakozót használ, ami okozhat bizonyos zavart a felhasználók fejében, a végleges szabványok várhatóan kezelik majd ezt a problémát.

Az új szabványok kimondatlanul is a szerverek piacát célozzák, ahol a SATA 3.0 hat gigabites (750 megabájt másodpercenként) sebessége már ma komoly korlátot jelent az SSD-k felhasználására nézve, ezért egyre nagyobb teret hódítanak a standard PCI Express csatolót használó meghajtók. Ez utóbbiak azonban elsősorban lokális gyorsítótárként működnek, a tárolótömbökben jellemzően nincs ilyen foglalat. Az új csatlakozó azonban letörheti ezt a gátat és vállalati környezetben gyorsan az SSD-k csatolásának egyeduralkodó módjává válhat.

Ultrabookok: nagyobb rugalmasságot

Az SSD-k térnyerésének másik területe a hordozható számítógépeké. Jellemző, hogy az Intel az ultrabookok számára kötelezően előírja az SSD jelenlétét legalább gyorsítótár formájában, a felhasználó teljesítményérzetét ugyanis az új tárolók drámaian megnövelik. A szegmensben azonban súlyos problémát okoz, hogy a meglévő szabványok rendkívül kötöttek, a 2,5 hüvelykes standard óriásinak számít a kategóriában, az mSATA pedig csupán egyetlen méretben érhető el. Mivel az SSD-k kapacitásának a szabványos méretek szigorú korlátozása gátat szab, nem csoda, hogy több számítógépgyártó is szakított az mSATA szabvánnyal (élen jár köztük az Apple), így jóval nagyobb kapacitást tudnak számítógépeikbe beépíteni, cserébe a felhasználó később nem bővítheti a tárhelyet egyszerűen.

Forrás: Anandtech

A rugalmas szabványt az NGFF (Next Generation Form Factor) hozná ez a szegmensbe. A szabványterv az mSATA 51x30 milliméteres formátuma helyett csupán a szélességet szabná meg 22 milliméterben, a kártya hosszúsága pedig 30 és 110 milliméter között öt lépcsőben változhatna. A legnagyobb hosszúság esetében ez 24,2 négyzetcentimétert jelent az mSATA 15,3 négyzetcentiméterével szemben, a rugalmasságnak megfelelően pedig lefelé is új teret nyit, a minimális alapterület 6,6 négyzetcentimétert jelent. A szabvány elfogad egyoldalas és kétoldalas SSD-kártyákat is, 2,75, illetve 3,85 milliméteres vastagságot írva elő.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szabvány specifikációja a csatlakozóra vonatkozóan is hoz előrelépést, lenne sebességre optimalizált Socket 3 változat 4 PCI Express csatornával, illetve SATA+2xPCIe konfigurációt használó Socket 2 változat is. Utóbbi rugalmasságánál fogva képes lenne az SSD mellett egyéb bővítőkártyák (például 3G vagy LTE mobil adat) fogadására is.

A szabványosítás visszaállítása a szegmensben azt jelentené, hogy a gyártó néhány adattal le tudja írni a kompatibilis SSD-kártyát (foglalat, maximális hosszúság, egy- vagy kétoldalas), a felhasználó pedig e korlátoknak megfelelően tud a piaci kínálatból választani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról