:

Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 13. 12:43

Itthon is LTE-s lesz az új iPhone

A hazai LTE-hálózatokon is teljes mértékben ki lehet majd használni az iPhone 5 képességeit, legalábbis erre lehet következtetni az Apple új telefonjának tegnap nyilvánosságra hozott műszaki paramétereiből. Néhány európai országban azonban hiába van kiterjedt LTE-hálózat, a készülék csak lassabb kapcsolattal tud majd kommunikálni.

Az iPhone 5 tegnapi bejelentését követően annyi bizonyossá vált, hogy nem ismétlődik meg a legújabb iPad bevezetésével kapcsolatos fiaskó: a telefon nem csak az észak-amerikai mobilhálózatokon lesz képes LTE-alapú kommunikációra. A magyar vásárlóknak jó hír, hogy minden jel szerint a magyar T-Mobile és a Telenor LTE-hálózatát is használhatják majd az új telefonjukkal, néhány európai országban azonban továbbra is csak a lassabb, HSxPA-alapú adatkapcsolatra hajlandó az újdonság, dacára annak, hogy ezekben az országokban kiterjedt, nagy lefedettségű LTE-hálózat üzemel több szolgáltatónál is.

Széttagolt frekvenciák

Az okok az LTE-szolgáltatások alapját adó frekvenciaspektrumok sokszínűségében keresendők. A helyi, szabályozói sajátosságoktól, a frekvenciakészlet méretétől és jellegétől függően a különböző országokban és régiókban eltérő spektrumokat rendelhetnek a szolgáltatók az LTE-alapú adatkapcsolathoz, ezek különösen az Európai Unión belül nem egységesek. Az Apple ettől függetlenül igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy az új iPhone a lehető legtöbb LTE-hálózattal kompatibilis legyen, a telefonból ezért három modell is készült (kettő GSM- és egy CDMA-változat), amik a rádiós modul frekvenciakezelésében különböznek egymástól.

Az eddigi háttérinformációk szerint a három iPhone 5 modellben közös, hogy mindegyik a Qualcomm MDM9615 típusú modemét használja, melyet a lokalizációnak megfelelően paramétereztek, emellett az egyes típusoknál vélhetően minimális hardveres változtatásokat is végzett az Apple (pl. antenna elhelyezése). A két GSM-variáns közül az egyik kizárólag Észak-Amerikára fókuszál, legalábbis ami az LTE-sávokat illeti (az 1700-as és 700 MHz-es spektrumokra van hangolva), a másik elsősorban az ázsiai térségre (ez a 2100, 1800 és 850 MHz-es frekvenciát jelenti) van optimalizálva.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a legtöbb hálózaton a CDMA-alapú változat használható, ez ugyanis amellett, hogy öt különböző LTE-spektrumon is képes kommunikálni, az európai GSM-hálózatokon is működik. Feltűnő ugyanakkor, hogy egyik modell rádiós egysége sem kezeli a 800 MHz-es (digitális hozadék) sávot és a 2,6 GHz-es frekvenciasávot, holott mindkét spektrumot kiterjedt európai hálózatok használják.

Félsiker

Az új iPhone tudása így például a svéd Teliasonera hálózatának nagy részén nem használható ki teljes egészében, de ugyanúgy nem, vagy csak korlátozottan kommunikál a készülék több német szolgáltató LTE-hálózatán. Az Apple egyébként a tegnapi bemutató során mindössze két európai országot emelt ki, ahol biztosan LTE-kompatibilis lesz az iPhone 5, ez Németország (a Deutsche Telekom hálózatán), illetve Nagy-Britannia (az Everything Everywhere ügyfelei számára).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A helyzet azért ennél szerencsére jóval rózsásabb, hiszen a két fenti szolgáltató mellett az 1800 MHz-es sávban számos európai operátor indított már korábban LTE-alapú adatszolgáltatást - jóllehet közülük többen egyáltalán nem árulják az iPhone-t. Így például az 1800 MHz-es sávban üzemeltet LTE-hálózatot a belga Proximus, a cseh O2 vagy éppen a lengyel Centernet/Mobyland.

Itthon a háromból két szolgáltatónál működik kereskedelmi üzemben LTE-hálózat, a T-Mobile év elején, az iPhone hazai forgalmazásából egyedüliként kimaradt Telenor pedig a nyáron állította üzembe a technológiát. Az adatátvitelre mindkét cég az 1800 MHz-es sáv blokkjait csoportosította át, az itt korábban használt hangszolgáltatást háttérbe szorítva. Mindez azt jelenti, hogy az iPhone 5  minden valószínűség szerint a T-Mobile, mind a Telenor hálózatán alkalmas lesz LTE-alapú kommunikációra azokon a területeken, melyeket az operátorok lefedtek a gyors adatátvitelt biztosító technológiával.

Jó, de minek?

Más kérdés, hogy az LTE-alapú adathálózat nyújtotta előnyök mennyiben fognak jelentkezni a készülék használata során, hiszen az éles helyzetben mérhető 40-50 Mbps sávszélességű letöltési sebesség kliensoldalon egy jelenlegi okostelefonnál teljesen kihasználatlan lehet, hacsak nem használja valaki a készüléket modemként. Szakértők egybehangzó véleménye szerint az LTE-alapú adatkapcsolat azokban az országokban, régiókban jelent előnyt a felhasználó számára, ahol a HSXPA-alapú 3G-s hálózatok sávszélessége vagy lefedettsége a használhatóságot korlátozó tényező.

Az Egyesült Államok tipikusan ilyen ország, nem véletlen, hogy a legtöbb okostelefon-gyártó kizárólag ezen a piacon hoz forgalomba LTE-alapú típusokat, míg az európai országokban gyakorlatilag egyáltalán nincs a szolgáltatóknál LTE-kompatibilis telefon. Ez az iPhone 5 bevezetésével megváltozhat, igaz az Apple elsősége nem minden európai országra terjed majd ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.