Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 14. 08:46

Gyorsteszt: ezt tudja a UPC új beltérije

A tévés tartalomfogyasztásra kihegyezett eszközök generációváltására válaszul a UPC hosszú évek fejlesztése után szeptember elején útnak indította integrált médiaelosztóját, a Horizont. Megnéztük, mit tud az egység, melynek hazai megjelenése akár egy évet is várathat magára.

A Liberty Global, Európa egyik legnagyobb kábelszolgáltatója több mint két évvel ezelőtt jelentette be, hogy új tévés platformot indít útjára. Ez a Horizon, mely egy, a korábbi tévés megoldásokhoz képest jóval sokoldalúbb szolgáltatás, egy erős hardverre, a Horizon médiaboxra építve. A szolgáltatás múlt héten indult el Hollandiában, ahol az IBC szakkiállításon a premierrel egy időben nekünk is alkalmunk volt rá, hogy kicsit közelebbről ismerkedjünk a rendszerrel.

Új horizont

A társaság, mely a magyar UPC-nek is a tulajdonosa, egy évvel ezelőtt már engedett némi betekintést a Horizon platform tudásába, akkor azonban még nem állítottak ki működőképes rendszert az expón, a beltéri egység(ek) képességeiről pedig semmi konkrétum nem állt rendelkezésre. Idén viszont már szinte mindent elárult a sajtónak Balan Nair, a Liberty Global műszaki vezérigazgató-helyettese, aki maga mutatta be a platform legtöbb új funkcióját.

A Horizon alapja mindenekelőtt egy, a korábbi kábeles beltérikkel összehasonlítva brutális teljesítményű és tudású set-top box, melyet a Samsung gyárt, a beszállítók közt pedig olyan cégek szerepelnek, mint az Intel, vagy a Cisco tulajdonában álló NDS. Előbbi gyártja a Horizon médiaboxok központi processzorát, a Puma 5-öt, utóbbi pedig a Snowflake nevű kezelőfelületet fejlesztette.

A beltéri egységből három típus létezik, a legnagyobb tudású dobozba bepakolták a modemet (VoIP-telefon képességekkel), egy vezeték nélküli (802.11a/b/g/n, 2,4 és 5 GHz-en egyaránt) és vezetékes kapcsolat létesítésére egyaránt alkalmas routert és egy hatcsatornás kábeltunert. A legnagyobb Horizon beltéribe egy 500 gigabájtos merevlemez kerül, ebből 400 gigabájt áll rendelkezésre a felvételek tárolásához. A kisebb egységek a központi beltérivel vezetékes és vezeték nélküli kapcsolattal egyaránt kommunikálhatnak, lejátszhatják a merevlemezén tárolt tartalmakat, elérhetik rajtuk keresztül a platform összes funkcióját.

Eszközökön átívelő interfész

A rendszer egyik lényeges újítása a többképernyős médiafogyasztás támogatása az otthoni hálózaton belül, vagyis a tartalmak PC-re és mobil eszközre is streamelhetők, utóbbiakat egyben távirányítóként is lehet használni. A bemutató idején a mobil eszközök közül egyelőre az iPad alkalmazás állt rendelkezésre, az is többször kilépett vagy elvesztette a szinkront a központi beltérivel - a helyi szakemberek szerint ez a kiállításon összeállított tesztkörnyezet hiányossága csupán.

A bemutató után sikerült megkaparintani az egyik beltéri egység távirányítóját (ebből egyébként infravörös érzékelővel és RF-kapcsolattal ellátott példány egyaránt létezik), hogy kicsit ismerkedhessünk a UPC igényei szerint kialakított NDS Snowflake kezelőfelülettel. A rövid próba alapján kijelenthető, hogy a UPC Horizon menürendszere az egyik leglátványosabb amit valaha láttunk, az áttűnési effektek szépek, a grafika 3D-s megjelenítést használ, ami alá bizony erős hardvert kell pakolni, a nagy teljesítménnyel pedig nagy hődisszipáció jár, a legnagyobb beltéri alján ezért ott díszeleg egy ventilátor is, biztos ami biztos.

Az egyik helyi szakember büszkén meséli, hogy a készüléke ennek ellenére nem fogyaszt jóval többet egy átlagos beltéri egységnél: készenléti állapotban 1 W alatti a fogyasztás, normál üzemben pedig 30 W körüli. A horizontális vonal mellett elrendezett menüpontok közti navigáció olykor azért az erős hardver ellenére is akadozott kissé a tapasztalataink szerint, különösen annak fényében tűnik ez furcsának, hogy közben ugyanaz az interfész egy iPaden gördülékenyebbnek tűnt.

A Horizon esetében ugyanakkor nem pusztán egy megújult kezelőfelületről beszélhetünk, a menürendszer és az egész szolgáltatásintegráció rendkívül átgondolt, valóban intuitív megoldás. A rendszer például alkalmas arra, hogy személyre szabottan ajánljon élő és on-demand tartalmat a korábban nézett adások alapján, vagy éppen képes kontextus alapján kapcsolódó tartalmakat felajánlani a nézőnek. A rendszerrel természetesen az otthoni hálózaton megosztott tartalmak is lejátszhatók, illetve egyszerre 4 csatorna adása rögzíthető párhuzamosan.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A platformhoz alkalmazások is készülnek, itt elsősorban olyan appokról van szó, ami a legtöbb okostévén megtalálható, a választék zömében hírolvasó és videós médialejátszó alkalmazásokra korlátozódik. Ebből jobb híján a YouTube-klienst próbáltuk ki, aminek az egyik különlegessége, hogy a háttérben is képes futni, vagyis a videolejátszás közben lehet navigálni a beltéri egység kezelőfelületén.

Igazi médiaközpont

A Horzion platform a rövid próba alatt, az adott tesztkörnyezetben korántsem mutatott meg mindent magából, azt azonban már most látni, hogy a fejlesztők nem hiába dolgoztak évekig a rendszeren: a menürendszer szép és intuitív, akár a beltéri egységen, akár tableten nézzük a tartalmat, igaz a set-top boxon a kezelőfelület most még olykor meg-megakad, remélhetőleg egy későbbi szoftververzióban ezen majd csiszolnak.

A médiabox emellett igazi otthoni médiaközpont, vagyis a beltéri mellé nem kell külön modemet vagy routert beüzemelni, ráadásul az összes hálózati és egyéb beállítást a Snowflake interfészen keresztül lehet paraméterezni, ami lássuk be, sokkal barátságosabb mint a legtöbb router menüje. Az RF-távirányítónak köszönhetően ráadásul a szekrénybe is eldugható a beltéri, nem mintha erre különösebben szükség lenne, a Horizon médiabox ugyanis az egyik legszebb ilyen egység, amit eddig láttunk.

A Horizon projekt forradalmat ugyan nem hoz az otthoni tévézésben, de a UPC-előfizetők számára a jelenlegi rendszerek után valóságos felüdülés lesz az új menü és a szolgáltatások használata. Most már csak az a kérdés, hogy Magyarországra mikor érkezhet meg a rendszer, de a helyi leányvállalat ezzel kapcsolatban nem kecsegtet sok biztató hírrel: a cég szerint legjobb esetben 2013-ban jöhet meg az új technológia a magyar háztartásokba, de az is elképzelhető, hogy a premierre csak 2014-ben kerül sor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról