Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 10. 14:54

Elhunyt a noteszgép feltalálója

Rákban halt meg Bill Moggridge, akit a formatervezői szakma egyhangúan a noteszgép megálmodójaként fogad el. A híres tervező első gépe még az űrben is járt, nyomdokaiban nőtt fel egy új generáció.

A hétvégén meghalt Bill Moggridge, neves brit ipari formatervező, aki többek között a billentyűzetre csukható kijelzővel ellátott első számítógépet, a GRiD Compasst is megálmodta 1979-ben. A Compass hatalmas előrelépésnek számított a korábbi hordozható gépekkel szemben, különösen alacsonyabb tömege, kiváló használhatósága és versenyképes, mindössze 8150 dolláros (ma mintegy 30 ezer dollárnak megfelelő) ára különböztette meg a mezőnytől. A GRiD Compass a NASA elismerését is elnyerte, a magnéziumházzal rendelkező gép az űrsikló fedélzetén az űrben is járt.

Moggridge 1943-ban született, már az egyetemen is ipari formatervezést tanult, majd a Central St Martin’s College of Art and Design elvégzése után az Egyesült Államokba ment dolgozni - kezdetben az American Sterilizer vállalatnál tervezett kórházi berendezéseket. 1969-ben visszatért szülőországába és megalapította saját vállalatát, a Moggridge Associatest, amely külső megrendelésre végezte háztartási eszközök formatervezését. 1972-ben készítette el az első számítógépének terveit Moggridge a brit Computer Technology felkérésére, azonban ez végül nem került piacra.

1979-ben ismét az USA-ba költözött, és megalapította ID Two nevű vállalatát a kaliforniai Palo Altóban - ezt a céget kereste meg a GRiD Systems. A Compass hardveres teljesítménye akkoriban kielégítőnek számított, Intel 8086 processzora, hat hüvelykes 320x240 pixel felbontású képernyője és 340 kilobyte memóriája volt, illetve beépítve tartalmazott egy 1200 bps sebességű modemet is. Perifériás egységeket (merevlemezt, hajlékony meghajtót) külön IO-csatlakozón lehetett rákötni. A rendszer tömege 5 kilogramm volt - az egy évvel korábban megjelent, szintén népszerű Osborne-1 még 10,7 kilogrammot nyomott, ára azonban ötöde volt a csúcskategóriás Compassénak. A Compass a GRiD saját operációs rendszerét, a GRiD-OS-t futtatta.

A termék a modern noteszgépek legfontosabb jegyeit viselte: a mechanizmus segítségével állítani lehetett a kijelző dőlésszögét, becsukott állapotban pedig mind a billentyűzet, mind a képernyő védelmet élvezett a külső erőhatásokkal szemben - ez teszi máig rendkívül népszerűvé a megoldást. Az ilyen kialakítással rendelkező számítógépek 2008 óta nagyobb darabszámban fogynak mint az asztali társaik. Moggridge egyébként maga azt jósolta, hogy a tabletek még hosszú távon sem fogják kiszorítani a notebookokat az életünkből, amíg kijelzőre és billentyűzetre szükség van, addig az összehajtható design is visszatér majd.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Moggridge az ipari formatervezés egyik vezéralakja volt évtizedekig, társalapítója volt az IDEO innovációs és formatervező vállalatnak, amely mára számos országban rendelkezik irodával, 2010 óta pedig a Smithsonian Cooper-Hewitt Nemzeti Formatervezési Múzeumát vezette New Yorkban. A múzeum az elhunyt igazgató emlékére külön aloldalt is készített.

54:35
 

Bill Moggridge - What is Design?

Még több videó

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról