Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 4. 12:52

Elvesztette elsőségét a Windows XP

Hosszú idő után elvesztette első helyét a böngészésre használt PC-k körében a Windows XP operációs rendszer, átvette a vezetést a Windows 7. Magyarországon még várat magára a helycsere.

Nyilvánosságra hozta augusztusi statisztikáit a NetMarketShare, amely világszerte több tízezer weboldal forgalmának elemzésből próbál meg trendeket rajzolni az internetezők technológiahasználati szokásairól. Az új számokban a legfontosabb: az asztali operációs rendszerek terén elvesztette első helyét a Windows XP, már a Windows 7 a legnépszerűbb desktop OS.

Trónfosztás

A NetMarketshare nyilvánosan elérhető statisztikái 2007 őszétől tartalmazzák az operációs rendszerek és böngészők részesedését, a Windows XP már öt éve is a legszélesebb körben használt operációs rendszer volt a PC-ken. A 2006 végén piacra dobott utód, a Windows Vista részesedése a NetMarketshare statisztikái szerint 19 százalék körül tetőzött 2009 augusztusában, nem sokkal a Windows 7 megjelenése előtt. Végül a Vista fejlesztéseire építő Windows 7 tudta csak letaszítani a trónról az XP-t, ehhez több mint két és fél évvel a megjelenése után sikerült neki ez a fegyvertény. A Windows XP sikerét jól jellemzi, hogy a Microsoft többször is meghosszabbította a terméktámogatási ciklusát, így a szokásos 10 év helyett 14 évig kap frissítéseket a rendszer.

Az augusztusi adatok szerint a világszerte internetezők 42,76 százaléka használt Windows 7-et, miközben a Windows XP részesedése 42,52 százalékra csökkent. Továbbra is vannak még Vista-használók, arányuk azonban már csak 6,15 százalék a teljes sokaságon belül, őket már Mac OS X-felhasználók is megelőzik 7,13 százalékkal. A Linux a mögötte álló cégek és szervezetek minden igyekezete ellenére továbbra is csak marginális szereplő a desktop és notebook PC-ken, a részesedése 1,1 százalék volt mindössze.

Magyarországon még az XP a legnépszerűbb...

Magyarországon még nem történt meg a trónfosztás, a Gemius Rankings adatai szerint hazánkban még mindig a Windows XP a legelterjedtebb operációs rendszer, részesedése azonban folyamatosan csökken. Augusztusban a magyar netezők 47,8 százaléka futtatott Windows XP-t, míg  a Windows 7 részesedése 42 százalék volt. Ha a trendek a korábbiak szerint folytatódnak, a Windows XP 2013 elejére vesztheti el első helyét. Magyarországon az OS X és a Linux részesedése is alacsonyabb a globális átlagnál, a cupertinói terméket a netezők 1,1 százaléka, a szabad operációs rendszert pedig 0,97 százaléka használja.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Itthon feltehetően azért lassabb a globálisnál a Windows 7 terjedése, mert a 2008 őszén kitört gazdasági válság az intézményi és lakossági PC-vásárlásokat is visszavetette, így viszonylag kevés új, már Windows 7-tel telepített gép került a felhasználók birtokába. A Rankings már a Windows 8 részesedését is tudja mérni, az egyelőre csak vállalati vásárlók számára hozzáférhető, otthoni felhasználók által csak tesztváltozatban letölthető szoftvert az internetezők 0,25 százaléka használta augusztusban.

.. de a HWSW-látogatók a Windows 7-et szeretik

A HWSW olvasói a hazai átlagnál jóval progresszívebbek, oldalunk látogatói körében már jó ideje a Windows 7 a legnépszerűbb operációs rendszer, részesedése augusztusban 48 százalék volt, míg Windows XP-t csak a látogatók 33 százaléka használt. A HWSW-re kattintók körében a Linux (5,3%) népszerűbb az OS X-nél (4,5%) és a Windows Vistánál (2,2%) is. És külön üdvözletünket küldjük annak a látogatónak, aki augusztusban Windows 95 operációs rendszerről nézte meg a HWSW-t!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról