Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 4. 10:27

Fogy az ideje a negyedik mobilszolgáltatónak

Újabb két héttel elhalasztotta a Fővárosi Törvényszék tanácsa azt a határozathozatalt, melynek tétje, hogy hozzájuthat-e a negyedik mobilszolgáltató a január végén aukción megszerzett frekvenciákhoz. Az idő vészesen fogy, de a beadvány mögött álló versenytársak sem ülhetnek nyugodtan a következő hetekben.

Elhalasztotta az ítélethozatalt a Fővárosi Törvényszék tanácsa hétfőn, így csak később derül ki, a negyedik mobilszolgáltató elindítására létrehozott projektcég, az MPVI Mobil Zrt. hozzájuthat-e azokhoz a frekvenciákhoz, melyeken mobilszolgáltatást indíthat. A frekvencialicenceket kezelő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egyszer már megadta a frekvenciahasználati engedélyt a konzorciumnak, a versenytársak, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone Magyarország azonban megtámadták a határozatot.

Időt nyertek

Az operátorok a hatóság másodfokú döntésének kihirdetése után eljárási hibák sorozatára hivatkozva mentek perre, jóllehet részletekről egyik cég sem volt hajlandó nyilvánosan beszélni. A mobilszolgáltatók nagy valószínűség azt kifogásolták, hogy a hatóság menet közben többször is módosított a kiírási dokumentáción, többnyire úgy, hogy ezzel előnyösebb helyzetbe hozta a piacra potenciálisan belépő új szereplőt. A két mobilcég az NMHH ellen indított perben a frekvenciaaukció lezárásáról szóló határozat felfüggesztését kérte a bírósági eljárás idejére.

Az illetékes bíróság első fokon helyben hagyta a hatósági határozatot, az NMHH ezt követően adta ki a frekvenciahasználati engedélyt az MPVI-nek. Az engedélyt a három hazai operátor beadványára ideiglenes határozattal vonta vissza a Fővárosi Törvényszék júliusban, a tegnapi tanácskozáson ezt a határozatot fenntartották a következő, két hét múlva esedékes ülésig. Mindez azt jelenti, hogy az MPVI legkorábban szeptember 17-én juthat hozzá a frekvencialicencekhez, melyek birtokában immár komolyan megkezdődhetnek a tárgyalások a különböző beszállítói és egyéb partnerekkel.

A negyedik mobilszolgáltató potenciális partnerei közé tartozik az a három cég is, mely a bíróságon megtámadta az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciaaukciót lezáró határozatát: a Telenorral és a Magyar Telekommal és a Vodafone-nal nemzeti roamingszerződést kell kötnie az MPVI-nek, a két cég ugyanakkor szinte biztos, hogy a frekvencialicenc újbóli megszerzéséig nem ül le tárgyalni a negyedik szolgáltatóval. A tegnapi ülésnapon ez a roamingmegállapodás is vita tárgyát képezte, a felperesek leginkább annak részletes feltételeit vitatták. A Magyar Telekom emellett a tárgyaláson felvetette, hogy a per keretén belül előzetes úgynevezett uniós döntéshozatali eljárást kellene indítania a bíróságnak (ez egy olyan eljárás, mely azt vizsgálná, hogy az aukció körülményei minden tekintetben megfeleltek-e az európai jognak) - ez legalább egy évvel elhalasztaná a végleges ítélethozatalt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az MPVI minderre az NMHH oldalán beavatkozó félként úgy igyekezett visszavágni, hogy kérte a bíróságtól, vagy vonja vissza a frekvencia használatának tiltását, vagy az A frekvenciablokkra vonatkozó határozati elem mellett léptessen életbe tiltást a többi, a versenytárs mobilszolgáltatók által elnyert frekvenciablokkokra is. Ez többek közt azt eredményezhetné, hogy a Vodafone kénytelen lenne az időközben az új blokkokat bevonva országosság bővített 3G-s lefedettségét visszaállítani az év eleji szintre.

Kicsúszhatnak az időből

Szakértők szerint erre ugyanakkor vajmi kevés esély van, két hét múlva ugyanis várhatóan már megszületik a végleges döntés, melyben eldől, hogy az MPVI a másodfokú bírósági döntésig használhatja-e a megszerzett frekvenciákat, vagy nem. Ha szeptember közepén a negyedik mobilcég számára kedvező döntés is születik, egyre kétségesebb, hogy a vállalat időben, a kiírási dokumentációban vállalt feltételekkel el tudja indítani a mobilszolgáltatást hazánkban. A cégnek ezen dokumentumok alapján december 31-ig meg kellene kezdenie a szolgáltatást saját hálózatán, először Budapest belső területein majd a főbb úthálózatokat, nagyobb városokat lefedve.

Némi reményt adhat az MPVI-nek, hogy bár az év végéig hátralevő mintegy három és fél hónap kevésnek tűnhet, több előkészítő fázist le lehet vezényelni a frekvencialicenc nélkül is, illetve volt már rá példa, hogy mobilszolgáltató ilyen rövid idő alatt elindított működő szolgáltatást hazánkban, igaz jelentősen eltérő feltételekkel. A Primatel konzorcium 1999. október 8-án írt alá koncessziós szerződést a magyar állammal, október 22-én kiderült, hogy a szolgáltató márkaneve Vodafone lesz, a szolgáltatás végül a koncessziós szerződés aláírásától számítva nem egészen két hónappal később, 1999. november 30-án elindult, ezzel létrejött a harmadik magyarországi operátor.

A Vodafone egyébként az MPVI-hez hasonlóan működésének első éveiben részben a versenytárs szolgáltatók (akkor még Westel 900 és Pannon GSM) hálózatát használta nemzeti roaming keretében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról