Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 3. 15:59

Olajhűtésű szervereket tesztel az Intel

Tesztelte az immerziós olajhűtést az Intel, saját adatközpontjaikban is használná az innovatív hűtési technológiát. A technológia kiállta a próbát, de a széleskörű elterjedéshez optimalizált szerverekre is szükség lesz.

Olajmerüléses hűtési technológiát tesztelt az Intel. A chipgyártó egy éven keresztül üzemeltetett néhány szervert a Green Revolution Cooling (GRC) ásványi olajat használó hűtési technológiáját használva, az eredményekről pedig igen elismerően nyilatkozott. A szkeptikusok számára meggyőző lehet, hogy az egy éves merülésből kiemelt szervereket az Intel igen alapos tesztelésnek vetette alá, a rendszereken azonban semmilyen fizikai elváltozást nem sikerült kimutatni. Mike Patterson, az Intel hűtéssel és energiaellátással foglakozó főmérnöke szerint sem a terheléses tesztek, sem a tüzetes átvizsgálás nem mutatott ki állagmódosulást.

Megmártóznak az olajban

Az Intel természetesen nem tervezi adatközpontjait azonnal átalakítani olajhűtésre, de a következő generációs adatközpontok építéséhez már megkezdte az alternatív technológiák tesztelését. Az Intel egyedi pozíciójánál fogva ráadásul nem csak a technológia felhasználói oldaláról képes szemlélni az olajhűtést, de mint a szervergyártók egyik legfontosabb beszállítója, belelát a partnerek jövőbeni terveibe is, és velük együttműködve tehet a technológia elterjedéséért is.

Ennek megfelelően az olajhűtés első felhasználói valószínűleg a HPC területéről kerülnek majd ki - ebben a szegmensben az energia költsége jóval nagyobb terhet jelent a felhasználó szervezeteknek mint a kereskedelmi workloadok alatt, ahol a szoftver és a konzutáció dominálja az élettartamra vetített kiadásokat. Ha a kérdés úgy tevődik fel, hogy azonos fogyasztás mellett jóval nagyobb teljesítményt kaphatnak, ezek a felhasználók gyorsan ugrani fognak a lehetőségre.

SuperMicro SuperServerek olajba merülve

Az olajhűtés előnyei így teljesen egybevágnak az Intel érdekeivel, ahogy Patterson meg is fogalmazta: ha a szervervásárlók költségkereteit az energia ára határozza meg, akkor a cégnek érdekében áll mindent elkövetni, hogy a keretet inkább számítási kapacitásra és ne a kiegészítő rendszerekre "költsék" el - vagyis több processzort, nagyobb teljesítményt vásárolhatnak, érthető tehát az Intel lelkesedése.

A CarnotJet egyébként teljesen integrált rendszer, amely tartalmazza a GreenDEF névre keresztelt, ásványiolaj-alapú hűtőközeget, a szervereket tartalmazó kádakat, valamint az olaj hűtését végző hőcserélőket is. A GRC saját adatai szerint a hagyományos léghűtéses rackekhez képest a hűtési rendszer energiaigénye 90-95 százalékkal is csökkenthető, ami extrém esetben az adatközpont teljes energiafogyasztásának felét is jelentheti. A GRC saját adatai szerint egyébként még a Google által üzemeltetett, a világ leghatékonyabbjainak számító adatközpontokhoz képest is mintegy 30 százalékkal csökkenthető az adatközpont-szintű fogyasztás átlagosan, csúcsterhelés közelében pedig ennél jóval nagyobb is lehet a megtakarítás.

Hosszú még az út

Az olajhűtéshez azonban nem elegendő a meglévő szervereket egyszerűen olajkádakba süllyeszteni, a szakemberek szerint az előnyök és a megbízhatóság maximalizálásához érdemes az alapoktól olajhűtésre tervezett alkatrészekkel dolgozni. Így az alaplapgyártóktól a hűtőbordákért felelős beszállítókig mindenkinek elő kell állnia az olajhoz tervezett megoldásaival, a levegős hőcserélésre tervezett elemek ugyanis a legtöbb esetben szuboptimálisak, néhány esetben pedig kifejezetten negatív hatásúak olajhűtés esetében. A GRC jelenleg vállalja, hogy hagyományos OEM szerverekkel is üzemel a rendszer, bizonyos átalakításokra azonban (például speciális ventilátorok beszerelése) szükség van.

00:24
 

See Our ICEraQ™ Micro-Modular, Rack-Based Immersion-Cooling System in Action

Még több videó

A következő néhány évben azonban megjelenhetnek azok a specializált alkatrészek, amelyekből már összeépíthető a jó hatásfokkal üzemelő olajhűtésű szerver. A technológia azonban nagyobb szakítás a hagyományos rackszekrényekkel mint a divatos blade kiszolgálók, mivel az olajkör kiteljesítéséhez az adatközpont hűtési rendszerét is át kell alakítani - ezzel szemben a blade-ek használatához elegendő volt a keretet megvásárolni. Az alkatrészgyártó, szervergyártó (vagy épp az Intel) így saját hatáskörben nem tehet sokat az olajhűtés elterjedéséért, kihozhatnak azonban a technológiával kompatibilis eszközöket a lassú elterjedés érdekében.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A technológia elterjedésében a legnagyobb akadályt az adatközpontok üzemeltetői jelentik, akiknek egyrészt új befektetésekkel kell az olajhűtést támogatniuk, miközben a megtakarításokat ügyfeleik fogják élvezni. Az olajhűtéssel az üzemeltetés is jóval összetettebbé válik, a makulátlan géptermekkel rendelkező adatközponti szakemberek számára nehéz lesz átállni az olajtól csöpögő alkatrészekkel való munkára. Ugyan a GRC olajos megoldása jól működik teljesen normális OEM szerverekkel, a hűtőkör beépítésére, így az adatközpont átalakítására és befektetésre továbbra is szükség van.

Az olaj hűtésre való használata az autók és motorok esetében megszokott, de a villamosságban sem ismeretlen fogalom. A transzformátorok hűtését már évtizedek óta olajjal oldják meg a szolgáltatók, a folyadék kiváló elektromos szigetelő minőségének köszönhetően. Az (elsősorban növényi) olajat használó számítógép-hűtés a PC-k között is felütötte a fejét néhány éve, a technológia kezdetlegessége és az olajhoz optimalizált alkatrészek hiánya miatt széles körben nem terjedt el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról