:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 30. 09:50

Ötlet nélkül érkezett az IFA-ra a Sony

Kiábrándító sajtótájékoztatót tartott a berlini IFA szórakoztatóelektronikai szakkiállítás kezdete előtt a Sony. Kazuo Hirai elnök-vezérigazgató előadása minden ötletet és meglepetést nélkülözött, csakúgy mint az általa bemutatott termékek.

Csak az egyéniség hiányzik

Sokat elmond a Sony eseményéről, hogy az új termékek bemutatása előtt Hirai hosszú perceket töltött annak sulykolásával, hogy a Sony eszközök vásárlásával és használatával a felhasználók milyen egyedi Sony-élményben részesülnek, amely csak a vállalat termékeire jellemző, azonban arról egy szót sem ejtett, hogy valójában mitől is különlegesek a mai mezőnyben a Sony okostelefonjai, tabletjei, tévéi vagy kamerái. Nehéz dolga is lett volna, hiszen egyáltalán nem azok - úgy látszik, ezt még a Sony maga sem ismerte fel, vagy legalább ismeri be, ami a jövő szempontjából komoly kérdőjeleket vet fel.

A telefonpiacon az évezred elején elért sikerek után mára a partvonalra került a Sony. A cég tanácstalanságát jól mutatja, hogy a tegnap bemutatott készülékekkel együtt idei kínálata már meghaladja a húsz különféle modellt, miközben okostelefon-piaci részesedése 5 százalék körül van és egyre zsugorodik az olyan versenytársak alatt mint az Apple és a Samsung.  A Kazuo Hirai által tegnap is felemlegetett "lézerfókusznak" tehát az okostelefonok területén semmi nyoma, a cég láthatóan inkább a "szőnyegbombázásban" hisz, hátha valamelyik modelljével betalál. Ehhez azonban műszaki, formatervezési és szoftveres oldalról is emlékezeteset kellene letennie az asztalra, ami az IFA-n nem sikerült.

A sajtótájékoztatón a két leghangsúlyosabb bejelentés az volt, hogy a hamarosan mozikba kerülő, "Skyfall" alcímet viselő James Bond filmben a 007-es ügynök egy Xperia telefonnal intézi majd hívásait, valamint hogy a japán cég meghosszabbította támogatási szerződését a Berlini Filharmonikusokkal, így a zenekar továbbra is Sony termékeket használ majd például az előadások rögzítéséhez. Az egy óránál is rövidebb rendezvényen az új termékekre csak kevés idő jutott, azokat lényegében csak felsorolta Hirai, de különösebben nagy figyelmet nem szentelt a bemutatásuknak, főleg nem az egyéni jellemzők felvillantásának.

Négy új Xperia okostelefon

A cég bemutatott négy új Xperia okostelefont, amelyek szakítanak a januári NXT generációban megkezdett formatervezési vonallal és már nélkülözik az átlátszó gombsávot a ház alján - a gombok ugyanis a Google útmutatását követve az érintőképernyő részévé váltak. A Sony formatervezői az eggyel korábbi generációs Xperiákhoz nyúltak vissza, újra megjelent a homorú hátlap, amelyet az Xperia Arcnál láttunk először. Szerencsére az új telefonok nem az Arc-generáció fényes, ujjlenyomatokat gyűjtő műanyagját kapták a hátukra, hanem matt felületűek. Ezt leszámítva a Xperiák formaterve teljesen átlagos, beolvadnak a tömegbe, a Samsungok, LG-k, Motorolák közé.

Az új csúcsmodell az Xperia T, amely 4,55 hüvelykes 720p kijelzőt, 13 megapixeles, 1080p videó  rögzítésére is képes F/2.4 hátsó kamerát, valamint kétmagos Qualcomm Krait (Snapdragon S4) rendszerchipet kapott. A 16 gigabájtos belső háttértárat microSD-kártyával lehet bővíteni. Ugyanennek a mobilnak egy változata az Xperia TX, amely erősebben hajított hátlappal rendelkezik, vékonyabb és könnyebb az Xperia T-nél, processzora viszont kisebb teljesítményű, kétmagos Qualcomm Snapdragon S3.

Por- és vízálló kialakítású az Xperia V, amely 4,3 hüvelykes HD kijelzővel rendelkezik. Az LTE hálózatokkal is kompatibilis telefonban kétmagos 1,5 GHz-es kétmagos Qualcomm Krait S4 rendszerchip dolgozik, a szériafelszereltség része a 13 megapixeles a hátlapi kamera. Az Xperia V nem csak por- és fröccsenésálló, hanem 1 méter mélységig akár vízbe is meríthetjük. Az új Xperiák közül a legolcsóbb a J, amelynek kijelzője csak 854x480 pixel felbontású, kamerája csak 5 megapixeles, rendszerchipje pedig 2011-ben bemutatott, egymagos, ma már elavultnak tekinthető Qualcomm MSM7227A (Snapdragon S1), amelyben Adreno 200 grafikus chip teljesít szolgálatot. Ugyanilyen processzor van a Samsung Galaxy Ace+, ZTE Blade II, LG Optimus L7 készülékekben is

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mindegyik új Xperia operációs rendszere Android 4.0 lesz, és elvileg adott a frissítési lehetőség Android 4.1-re. A készülékek megkapták a Sonytól megszokott kép- és hangjavító technológiákat: Bravia Engine, Exmor-R, ClearAudio+. Emellett a készülékekre előre telepíti a cég a Sony Music Unlimited kliensprogramját - a zeneszolgáltatás havi 5 euróért korlátlan hozzáférést biztosít a több millió dalt felölelő katalógushoz. Az Xperia-vásárlók 60 napig ingyen használhatják a szolgáltatást, ami egyébként PC-s kliensről is elérhető azokban az országokban, ahol működik (Magyarország egyelőre nem tartozik közéjük). A vállalat hivatalos közleménye szerint az Xperia T várhatóan októbertől, míg az Xperia J az év utolsó negyedévében lesz elérhető, az Xperia V viszont nem kerül hazai forgalomba.

Új tabletek

Hivatalosan is bemutatkozott a cég két új tabletje, amelyekről korábban már szinte minden információ kiszivárgott és a HWSW-n is megjelent. A vállalat új androidos tabletjét Xperia Tablet S-nek hívják, NVIDIA Tegra 3 processzor dolgozik benne, 9,4 hüvelykes kijelzője 1280x800 pixel felbontású, a 8 megapixeles kamerát is rejtő hátlap borítása pedig fémből készült. A Tablet S várhatóan szeptemberben kerül a piacra, kiviteltől függően 16, 32 vagy 64 gigabájtos beépített háttértárral, USB- és HDMI-csatlakozóval, SD-kártyahellyel, DLNA-támogatással és infraszenzorral is ellátták.

Ennél némileg izgalmasabb a VAIO Duo 11, amelyről a héten szivárogtak ki az információk. A Duo 11 ráhajtható saját billentyűzetére, ilyenkor tabletként használható (bár 1,3 kilogrammos tömege miatt aligha tartja valaki sokáig a kezében), de egy okos mechanizmusnak köszönhetően notebookként is működik. A készülék 11,6 hüvelykes kijelzője full HD felbontású (1920x1080) és érintésérzékeny, emellett digitalizáló tollat is ad hozzá a Sony, amivel könnyebb a képernyőre jegyzetelni, firkálni. A VAIO Duo részletes műszaki specifikációit nem ismertette a cég, valószínűsíthetően Core i3 vagy Core i5 processzort és SSD-t kap, de egyelőre csak annyit tudni, hogy október körül érkezik.

Egy "családi" tabletet is bemutatott a vállalat, a VAIO Tap 20 a nevéhez méltón 20 hüvelykes (!) érintőképernyővel rendelkezik és beépített állványával akár asztalra is állítható. A gépet tömege (5,2 kilogramm) a hordozásra vagy kézben tartott használatra teljesen alkalmatlanná teszi, a Sony inkább úgy képzeli, a családok összeülnek körülötte a nappaliban egy kis játékra, szórakozásra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.