Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 29. 12:16

Ezzel vág oda az Intel az ARM-nak - jövőre

Kiszivárgott az Intel következő generációs Atom-családjának műszaki specifikációja és általános piaci stratégiája. A Bay Trail platform az asztaltól a tabletig mindenhová elér - a mobiltelefonokba viszont más platformmal készül a gyártó.

Kiszivárgott az Intel Atom jövőjével kapcsolatos, egyelőre nem sajtónyilvános prezentációja. A legnagyobb újdonságot a GPU jelenti, az információk szerint a következő generációs Atom már az Intel saját fejlesztésű grafikus egységeit használja. Ez szakítás a jelenlegi és múltbéli gyakorlattal, amely szerint a chipgyártó az Imagination Technologies PowerVR SGX sorozatú GPU-it építette az Atom magok mellé.

Valleyview

A Bay Trail platform központi eleme a Valleyview névre keresztelt rendszerchip lesz, amely felhasználási céltól függően számtalan változatban elérhető lesz. Az Intel kiszivárgott tervei szerint így lesz Valleyview-I, amely 1-4 magos kialakításban, 1,2-2 GHz-es órajeltartományban az ipari felhasználást, a beágyazott rendszereket célozza, a feltehetően multimédiás képességekben erősebb Valleyview-M és -D, amely két- és négymagos változatban készül majd és a netbookok illetve nettopok piacát célozza, de az Intel a digitális reklámtáblák, illetve a kereskedelmi felhasználás területén is ezt a változatot szeretné eladni.

A termékkínálat terve

A tabletek szegmensét kimondottan a Valleyview-T célozza, amely nem rendelkezik PCIe, illetve SATA-támogatással, cserébe jóval alacsonyabb fogyasztású mint a többi modell. A Valleyview-T négymagos kiszerelésben, 1,6 GHz-es névleges, 1,9 GHz-es maximális órajellel kerül majd várhatóan piacra, az alacsony fogyasztást pedig az LPDDR2 memóriák támogatása is elősegíti.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A slide-ok szerint a Valleyview lapkák egységesen Intel Gen7 grafikus egységeket kapnak. Ez ugyanaz a GPU, mint ami az Ivy Bridge processzorokban is helyet kapott, ott azonban kiviteltől függően 6-16 futószalag dolgozik, az Atom csak négyet kap majd. A DirectX 11 támogatással és a várható teljesítménnyel ez a GPU már versenyképes lesz a megcélzott piacon. Az Imagination technológiáját nem zárja ki teljesen az Intel, a VXD392 dekódolóegységet megtartják, H.264, JPEG és VP8 feldolgozó képességeiért - ezeket az Intel saját egységei nem tudják.

Az Intel prezentációja egyéb műszaki adatokra is fényt derített, így például a Valleyview-I, -M és -D kétcsatornás memóriavezérlővel bír (összesen 64 bit szélességgel), maximális 8 gigabájtos kapacitással. Az out-of-order Saltwell magok egyenként fél megabájtos gyorsítótárat kapnak, ami a megcélzott felhasználást tekintve igen bőkezűnek számít.

Specifikációk egy oldalban.

Az Intel matrjoska-szerűen felépülő kódnév-arzenáljában nem könnyű eligazodni. A Bay View platform központi eleme a Valleyview SoC (rendszerchip), amely a Saltwell processzormagokat használja. A Silvermont egyszerre jelent majd tikket is, takkot is az Intel tikk-takk (tick-tock) fejlesztési modelljében, vagyis egy generációban vált mikroarchitektúrát és csíkszélességet is az Atom. Az új architektúrára egyébként egyre nagyobb szükség is van, a jelenlegi Atom még 2008-ban mutatkozott be, azóta csupán a csíkszélesség csökkent 45 nanométerről 32-re, a mag felépítése másban nem változott négy éve - és még egy évig nem is fog.

Gyorsan jár az Intel órája

A gyártás és architektúra egyidejű váltása által jelentett kockázatot persze jelentősen mérsékli, hogy mire a Silvermont/Valleyview/Bay Trail piacra kerül, a 22 nanométeres technológiát már több mint egy éve használni fogja az Intel az Ivy Bridge gyártásában, így a gyártás gyermekbetegségeit addigra már ki tudják gyógyítani. A 2013 végére - 2014 elejére esedékes piaci rajtot egyébként a tervek szerint még 2014-ben követi az Airmont, így az Atom és a Core család várhatóan egyszerre kezdi használni a 14 nanométeres gyártósorokat. Ez azt is jelenti, hogy a mobilokba, tabletekbe szánt chipek terén az Intel 2014-ben tudja majd maximálisan kihasználni a gyártástechnológia terén élvezett előnyét, ami az ARM-os versenytársakkal szemben fogyasztásban jelentős előnyt kölcsönözhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról