Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 28. 10:43

Leszámol gyűlölt árazási modelljével a VMware

San Franciscóban elkezdődött a VMware éves konferenciája, a VMworld. Az új elnök-vezérigazgató, Pat Gelsinger első bejelentése: megszűnik a tavaly ilyenkor bejelentett memóriaalapú árazás.

A VMware a tavaly nyári VMworldön jelentette be a vSphere 5.0 verziót és ezzel párhuzamosan az árazási modelljét is módosította, a korábbi processzoralapú árazás helyét felváltotta a memóriaalapú árazás. A VMware ugyan továbbra is CPU-alapon áraz, azonban ez egy licenc által "lefedett" memória mennyisége korlátozott - Essentials, Essentials Plus, illetve Standard licenc esetén ez 24 gigabájt, Enterprise esetén 32, Enterprise Plusnál pedig 48 gigabájt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy kevés processzorral de nagy memóriával rendelkező szerver esetén a tényleges processzorok számánál több licencre is szükség lehet, ami jelentősen megdrágítja a vSphere 5-öt.

A vRAM egy négybetűs káromkodás

A chipgyártók és a szervergyártók fejlesztéseinek hála egyre terjednek a kevés processzort, de sok memóriát tartalmazó gépek, amelyeket pont a virtualizáció berobbanása hívott életre - a VM-ek koncentrációját rendszerint előbb korlátozza a rendelkezésre álló memória mennyisége mint a CPU-k számítási kapacitása. Egy kétfoglalatos, 256 gigabájt memóriát tartalmazó szerverre korábban elég volt két vSphere 4 licencet vásárolni (listaáron 6990 dollár), vSphere 5-ből viszont hat darab  Enterprise Plus licencre van szükség, ha az ügyfél a teljes memóriakapacitást ki szeretné használni virtuális gépek futtatására (listaáron 13980 dollár, vagyis a duplája).

Az ügyfelek felháborodva vették tudomásul az árazás megváltozását és a kedélyek akkor sem csillapodtak le igazán, amikor a VMware tavaly ősszel módosította a licencelési feltételeket és megnövelte az általuk lefedett memória méretét. Ennek megfelelően az Essentials, az Essentials+ és a Standard licenc is 24 helyett 32 gigabájtot érhet el, az Enterprise és Enterprise+ licencek pedig 32 és 48 gigabájt memória helyett 64 illetve 96 gigabájttal gazdálkodhatnak. További fontos könnyítés, hogy a 96 gigabájtnál több virtuális memóriát használó VM-ek számára nem kell egynél több Enterprise+ licenc, így a vSphere 5-ben megjelent 1 terabájt vRAM-ot használó virtuális gépekhez is csupán egyszer kell fizetni.

A tegnapi bejelentés szerint a VMware közel 13 ezer ügyfele körében végzett felmérést, és azt találta, a vásárlók egyértelműen elutasítóak a vSphere 5 kapcsán bevezetett új árazási modellellel kapcsolatban. A vRAM ráadásul a versenytársak céltáblájává is vált, a többi virtualizációban utazó cég gyakran csak vTAX-ként emlegette. "A legfontosabb visszajelzés amit adtatok: változtassátok meg az árazást!" - mondta Gelsinger. "A vRAM egy négybetűs káromkodás. Kihúzzuk ezt a szót" - jelentette be a VMware-vezér a hallgatóság üdvrivalgása közepette. A vállalat ezzel teljesen visszatér a korábbi, CPU-alapú árazáshoz, egy szerver után fizetendő licencdíjat újra csak a processzorok száma határozza meg, sem a memória, sem a futtatható VM-ek száma nem befolyásolja a licencköltséget.

vSphere 5.1

Az árazás változása mellett a VMware bejelentette a vSphere 5.1-es verzióját is. Az ESXi 5.1 támogatja a legújabb szervprocesszorokat, köztük a még meg sem jelent AMD "PileDriver" generációs Opteronokat, valamint az intel VT-x/EPT és AMD-V/RVI hardveres virtualizációs technológiákat, amelyek révén teljesítményjavulás érhető el. A hypervisor egy új CPU-virtualizációs réteget kapott (Virtualized Hardware Virtualization), amely a cég szerint "közel natív" hozzáférést biztosít a VM-ek számára a CPU erőforrásaihoz. A vállalat egy 1 millió IOPS teljesítményű virtuális gépet demózott a VMworldön, gyakorlatilag beállítva a Microsoft TechEd konferencián bemutatott teljesítményét, amelyet Hyper-V 3.0 segítségével ért el. Az ESXi 5.1-en már futtatható a Windows 8 és Windows Server 2012 is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új kiadás a korábbinál kétszer nagyobb virtuális gépeket támogat (akár 64 vCPU, 1 terabájt memória), ami egyértelmű válasz a Microsoft Hyper-V 3.0-ra, amely szintén 64 vCPU-t és 1 terabájt memóriát engedélyez egy virtuális gépnek. A virtuális gépek leállítás nélküli mozgatását lehetővé tevő vMotion is felzárkózott a Hyper-V 3.0-hoz, ugyanis többé nincs szükség megosztott tárolóra ennek végrehajtásához. Egy tárolófüggetlen replikációs megoldás is része lett a vSphere 5.1-nek, amely LAN-on vagy WAN-on keresztül képes virtuális gépek (távoli) tükrözésére.

A VMware anyavállalatának, az EMC-nek az Avamar technológiája is bekerült a vSphere 5.1-be, amely vSphere Data Protection néven árhető el. API-szinten az Avamar eddig is integrálva volt a vSphere-rel, a vállalatok a külön megvett Avamart  a VMware Storage API-n keresztül kezelhették, mostantól azonban az Essentials+ és annál drágább csomagoknak része a blokkszintű deduplikációval megtámogatott backup-technológia, amelyet közvetlenül a vSphere Web Clientől kezelhetnek. Az Avamar kódszintű integrációja lehetővé teszi, hogy a vSphere Data Protection csak az előző mentés óta megváltozott blokkokat mentse el, illetve egy komplett VM helyett csak annak módosított blokkjait állítsa vissza - sávszélesség- és időtakarékos megoldás. A vSphere Data Recovery ezzel nyugdíjba is megy.

Pat Gelsinger azt is elmondta, a vSphere-t integrálják az EMC VFCache kártyákkal is, amelyek a szerverekben elhelyezett flash meghajtók, de az EMC tárolók "fennhatósága" alatt állnak. A VFCache egyelőre csak az EMC csúcskategóriás VMAX tárolóival működik de 2013-tól kezdve fokozatosan integrálják a kisebb modellekkel is (VNXe).

Szeptember 11-én érkezik

A VMware a Windows Server 2012 piaci megjelenése előtti napra, 2012. szeptember 11-ére lőtte be a vSphere 5.1 kereskedelmi rajtját. A szoftver a korábban már ismert Essentials, Essentials+, Standard, Enterprise és Enterprise+ változatban érkezik. A különféle kiadások közötti funkcionális különbségekről és a licencelési tudnivalóról ebből a dokumentumból lehet részletesen tájékozódni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról