Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 27. 07:55

A csatát elvesztette, a háborút megnyerte a Samsung?

Meggyőző győzelmet aratott a bíróságon az Apple a Samsung fölött. Az észak-kaliforniai bíróság esküdtszéke szerint a Samsung Amerikában forgalmazott telefonjai megsértik az Apple szabadalmait, formatervük pedig túlságosan hasonlít az iPhone-ra. Egymilliárd dollár a kártérítés, de ez változhat még.

Másolt a Samsung - mondta ki döntésében az Apple-Samsung per esküdtszéke. A döntés értelmében a dél-koreai elektronikai óriás 1,049 milliárd dolláros kártérítést köteles fizetni az Apple-nek, mivel megsértette annak egyes szabadalmait, készülékeinek formatervével pedig értéktelenítette az iPhone védjeggyé vált egyedi designját. A Samsung már bejelentette, hogy a döntés ellen fellebbezni fog, így az jogerőre egyelőre biztosan nem emelkedik.

A pert 2011 áprilisában indította az Apple a kaliforniai bíróságon a Samsung ellen, az ügyben pedig augusztus 24-én hozott döntést az esküdtszék. A jogi vitában az Apple a már szokásos szabadalmait vetette be, a "gumi-hatású" listagörgetést, a pinch-to-zoom és egyujjas görgetést, a dupla érintésre zoomolást valamint az iPhone előlapjára, hátlapjára és menüjére vonatkozó, ipari formaterveket hozta fel - ezeket az esküdtszék az érintett Samsung telefonok többségében megsértve látta. Jelzésértékű, hogy az iPadre vonatkozó, nagyon általános formatervezési mintaoltalom megsértését nem látta az esküdtszék bizonyítottnak. A Samsung ellenkeresetében felhozott, a vezetéknélküli adatátvitellel, valamint a háttérben történő zenelejátszással, fotógalériával, képmegosztással kapcsolatos szabadalmait az Apple nem sértette meg.

Az esküdtszék döntését az ügyben eljáró bíró fogja formai szempontok szerint ítéletté alakítani és a következő napokban kihirdetni, a kártérítés összege pedig szinte biztosan változni fog. Erre utal egyrészt, hogy a bíró arra kérte az esküdteket, hogy a kártérítésen ne gondolkozzanak túl sokat, másrészt amennyiben a bíró úgy látja, hogy a Samsung tudatosan sértette meg a szabadalmakat, akár meg is háromszorozhatja a kártérítés összegét.

Lucy Koh bírónő kezében van a kártérítés végleges értéke

Az esküdtszék egyébként egyszerű amerikai állampolgárokból áll, akiket véletlenszerűen választanak ki, és a pártatlansági kritériumoknak való megfelelés esetén részt vehetnek az esküdtszékben. Az észak-kaliforniai bíróság helyére jellemző, hogy az első merítésben Apple- és Google-alkalmazottak is szerepeltek, őket a bíróság természetesen kizárta. Az esküdtszék vezetője ugyanakkor egy saját szabadalmakkal is rendelkező egyén lett - ami akár az Apple malmára is hajthatta a vizet a perben.

Damoklész kardja

A per indulása óta nyilvánvaló volt, hogy az ügyben nagy a tét. A Samsung győzelme esetén lemoshatja magáról a másoló címkéjét, vereség esetén azonban ez a címke eltávolíthatatlan bélyeggé is változhat. A piaci verseny szempontjából a per eredménye korlátozottabb hatású, az Apple által a perben felhozott szabadalmak megkerülhetőek, így még a legsúlyosabb elmarasztalás esetén sem befolyásolja az ítélet a Samsung okostelefon-gyártó képességét.

A pert végül elsöprő eredménnyel nyerte az Apple, a kártérítés mértéke pedig meghaladja a legnagyobb vállalatok fájdalomküszöbét is. Egyes véleményvezérek, mint Robert Scoble azonban nem látják a Samsung helyzetét túlságosan borúsan. Scoble szerint a Samsung jó "üzletet" kötött - egymilliárd dollárért a világ legnagyobb okostelefon-gyártója, az Apple gyakorlatilag egyetlen valódi vetélytársa lett. Ha ezt a költséget összehasonlítjuk akár a Motorola 12,5 milliárd dolláros felvásárlásával, a kártérítés egyáltalán nem is tűnik vészesnek.

Scoble gondolatmenete szerint a Samsung pontosan az Apple tudatos másolása miatt tart ott, ahol tart. Ha a Motorolához, a Nokiához, a RIM-hez hasonlóan tovább járta volna saját útját, soha nem jött volna létre az Apple vs. Samsung narratíva, amelyben a dél-koreai cég egyértelműen az Apple ellenfeleként pozicionálta magát és termékeit. A stratégia kockázata persze, hogy az Apple-t látványosan innovátori pozícióba helyezi, a Samsungot pedig kommunikációs szempontból puszta követővé degradálja, ezt a narratívát leépíteni pedig különösen a pénteki döntés fényében nehéz lesz. Ezt a verziót tartja valószínűbbnek Jeremiah Owyang, az Altimeter elemzője is: a Samsung 2,4 naponta ér el 1 milliárd dolláros bevételt, ez a kártérítés tehát nem nagy ár a megszerzett pozícióhoz viszonyítva.

Hogyan tovább?

A Samsung feje fölül tehát elmúlt egy fontos bizonytalansági tényező, helyette pedig egy fokkal valósabb (de nem végleges), egymilliárd dolláros kártérítési kötelezettség került. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a bírói ítélet birtokában az Apple kérheti a szabadalomsértő termékek kitiltását az amerikai piacról, amely immár nem ideiglenes, hanem végleges, hivatalos kitiltást jelentene. Ebben az esetben pedig hiába a legnagyobb kihívó a Samsung, a rendkívül jövedelmező piac elvesztése a kártérítésnél is fájdalmasabb csapást jelentene számára.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Kedvező tétel ugyanakkor, hogy a perben elmarasztalt eszközök között nem szerepelnek a 2012-es, Galaxy S III-ra épülő termékek, így azok egy ideig akadálymentesen kerülhetnek az amerikai piacra. Hosszabb távon azonban a Samsungnak el kell készítenie a termékek szabadalomsértéstől mentes változatait - a dél-koreaiak szédítő ütemű iterációját tekintve ez nem okozhat nagy problémát.

Hosszú távon a vereség természetesen negatívan érinti az androidos ökoszisztémát. Az Apple a kérdéses szabadalmakat licencelheti, de joga van a licencelés megtagadására is. Első esetben a szakértők szerint akár 20 dolláros jogdíjat is elkérhet telefononként az androidos gyártóktól, második esetben a konkurensek funkcionalitását korlátozhatja. Az Apple eddigi viselkedése alapján a második forgatókönyv tűnik valószínűnek, a sokszor kifejtett érvelés szerint a kaliforniai gyártó az Androidot a közép- és belépő kategória rendszerévé silányítaná, magának pedig kisajátítaná a csúcskategóriát.A stratégia fontos részét képezi, hogy perekkel kényszerítik ki a szabadalmaztatott GUI-megoldások eltüntetését a versenytársak készülékeiből, amelyek így felhasználóbarát működés szempontjából versenyképtelenné válnak az iPhone-nal.

Az esküdtszék részletes ítélete itt olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról