Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 22. 15:34

Brutális felbontású tévét dobott piacra az LG

Újabb, jövőbe mutató technológiákkal igyekszik felvenni a versenyt első számú tévépiaci riválisával az LG Electronics. A globális tévépiacot vezető Samsung ellen az OLED-es tévé után most a full HD-nál négyszer részletesebb képet produkáló tévékészüléket indít harcba a koreai cég.

A tévépiacot neghatározó két koreai cég, a Samsung és az LG Electronics egyre kiélezettebb technológiai harcának eredményeként piacra került az eddigi legnagyobb felbontású LED-tévé Dél-Koreában. Az LG már szállítja első 4K felbontású tévékészülékét, mely a megszokott full HD felbontáshoz képest négyszer részletesebb kép megjelenítésére is képes. Szakértők szerint ahhoz, hogy a néző felé komoly mennyiségben ilyen felbontású tartalmat közvetítsen bárki, még hosszú éveknek kell eltelnie, de a 4K előbb-utóbb átveszi majd az addigra teljesen alapnak tekintett HD helyét.

A 84LM9600 típusú kijelző 84 hüvelykes, vagyis körülbelül 213 centiméteres képátlójú kijelzőpanelén 3840x2160 pixelt képes megjeleníteni - ekkora felbontású panellel eddig jellemzően legfeljebb stúdiómonitorokat láttak el. Az LG legnagyobb felbontású tévéjével kapcsolatban egy másik fontos jellemzőt, az árat érdemes kiemelni: a készülék a gyártó anyaországában nagyjából 4,9 millió forintnak megfelelő won ellenében vihető haza.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bárki is veszi meg eleinte ennyiért az újdonságot, szinte biztos, hogy nem fogja tudni kihasználni a készülék teljes tudását, a 4K felbontású tartalmakban ugyanis még Dél-Koreában sem dúskálhatnak a tévénézők. Szakértők szerint a 4K annak az evolúciós lépcsőnek a következő foka, mely a HD széles körű elterjedéséhez vezetett az ezredfordulót követően. A legtöbb régióban még azonban még a HD-korszak is az elején jár csupán, a 4K egyelőre inkább a digitális mozik és a számítógépes grafika, illetve úgy általában a professzionális felhasználás területén ütötte fel a fejét.

Ettől függetlenül az LG Electronics mellett már a többi iparági szereplő is gőzerővel fejleszti a 4K-s kijelzőket, emellett a közvetítő közeg is készül az új képszabvány elterjedésével járó, jelentősen megnőtt adatforgalom kiszolgálására. A műholdas távközlési cégek - SES Astra, Eutelsat, Telenor SBS - már most olyan transzponderkapacitással ellátott műholdak fellövését tervezik, melyek a pályára állításuk után alkalmasak lehetnek 4K felbontású adás továbbítására. Az ultranagy felbontású adások eleinte várhatóan mozifilmek speciális változatai lehetnek majd.

Az LG újdonságát Európában az augusztus végén kezdődő IFA-n láthatja először a nagyközönség, vélhetően ugyanitt demózzák majd a cég első OLED-tévéjét is, melyet már az év elején, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n lelepleztek, kapni azonban még mindig nem lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról