Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 22. 13:17

Összeolvasztja a szervert és a tárolót a SimpliVity

Kilépett a nyilvánosság elé első termékével a 2009-ben alapított SimpliVity, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a vállalati informatikai infrastruktúrák forradalmasítását. A SimpliVity első terméke az OmniStack szoftver, és az azt futtató OmniCube hardver, amely egy 2U kivitelű integrált tároló/szerver kimondottan VMware környezetbe.

A SimpliVity alapítója és elnök-vezérigazgatója Doron Kempel, aki éveket töltött az EMC-nél, majd megalapította a deduplikációval foglalkozó Diligent Technologies vállalatot, amelyet 2008-ban 200 millió dollárért vásárolt fel az IBM. A vezetőségben rajta kívül tárolóipari veteránok sokasága található, akik változatos cégeknél (Dell, EqualLogic, LeftHand, EMC) szerezték tapasztalataikat.

Ne a régit foltozzuk!

A startup legfőbb üzenete, hogy a mai vállalati informatikai infrastruktúrák nem elég rugalmasak a virtualizált környezetek hatékony kiszolgálásához - egy-egy funkciót (pl. tárolás, feldolgozás, mentés, deduplikáció, cloud gateway, WAN optimalizáció) önálló célgépek valósítanak meg, amelyek nem mindig működnek jól együtt, nem méretezhetők finoman, üzemeltetésük speciális szakértelmet kíván, megvásárlásuk és használatuk is drága. Ráadásul, folytatódik a SimpliVity érvelése, a "hagyományos" vállalati IT infrastruktúra nem igazodik jól azokhoz az igényekhez, amelyeket a virtualizált szerverek és alkalmazások támasztanak.

A felhasználóknak nem új termékek és absztrakciós rétegek beiktatásával kellene ezt a problémát kezelniük, hanem az alapokat újragondolva egy modern infrastruktúrát kellene építeniük, amely skálázható és VM-centrikus - a megcélzott platform a VMware vSphere, amelyhez felügyeleti eszközök egész garmadáját fejlesztette ki a vállalat. A SimpliVity megoldása teljesen VM-alapú felügyeletet tesz lehetővé, minden adattárolással kapcsolatos feladat alapját a virtuális gépek jelentik, nem a datastore-ok. Akát egyetlen VM is migrálható, külön mentési és visszaállítási szabályok vonatkozhatnak rá, ráadásul az adminok minden feladatot a vCenterből hajthatnak végre.

Egy kocka

A SimpliVity által felrajzolt infrastruktúra nem önálló célgépekből áll, hanem egyforma építőkövekből, amelyek megvásárlásával és a rendszerbe illesztésével a kapacitás és teljesítmény egyaránt skálázható, miközben a megbízhatóság is növekszik. Az OmiStacket futtató OmniCube gépek 2U kivitelű tárolószerverek egyenként két darab hatmagos Xeon processzorral, 8 darab 3 terabájtos diszkkel, 4 darab 200 gigabájtos SSD-vel, amelyek között a "forró" adatok mozgatása automatikus. Emellett a gépek része még egy PCI Express felületű kártya, amely a deduplikációt és tömörítést gyorsítja. Kempel deduplikációs hátterét tekintve nem meglepő, hogy az OmniStack minden elnyelt és létrejött adatot azonnal, valós időben tömörít és deduplikál, így azok tárolása és mozgatása is a legkevesebb helyet és sávszélességet igényli. A deduplikáció 4 és 8 kilobájtos blokkokban történik.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Egy telepítésnek legalább két OmniCube-ot kell tartalmaznia, ettől fogva azonban a bővítés üteme tetszőleges. Az OmniCube-ok úgynevezett Federationbe szerveződnek, egy ilyen Federation tagjai megosztják tároló- és feldolgozókapacitásukat. Egy Federation tagjai akár kontinensnyi távolságokban is lehetnek, vagyis katasztrófatűrő rendszerek is építhetők OmniCube-okból. Az OmniStack szoftver egyébként bármilyen sztenderd x86 szerveren fut, de publikus felhőkbe is telepíthetők virtuális OmniCube-ok, így egy szervezet extra tároló- vagy feldolgozókapacitást is igénybe vehet csúcsterhelések kezelésére - ebben az esetben azonban le kell mondani a deduplikációt és tömörítést gyorsító PCI Express kártyáról.

Nem egyedi ötlet

A SimpliVity megoldása nagyban hasonlít egy másik startup, a Nutanix architektúrájára. A Nutanix szintén hardveresen integrált szerver-hálózat-tároló rendszereket kínál színtiszta VMware környezetbe. A Nutanix lényegében magas fokon automatizált (pl. dinamikus rétegezés, adatmigráció), vCenter alól menedzselhető scale-out tárolót fejlesztett a szerverbe ágyazva, amivel  drasztikusan csökkenthetők az infrastrukturális beszerzési és üzemeltetési költségek, hiszen nincs szükség tárolóhálózatra vagy dedikált tárolórendszerre. A Nutanix megoldásánál a SimpliVity a beépített deduplikációval és tömörítéssel tűnik fejlettebbnek a most rendelkezésre álló információk alapján.

Az OmniCube-ok az év végén kerülnek kereskedelmi forgalomba darabonként 50 ezer dollár körüli áron, de megtekinthetők lesznek az augusztus végi VMworld rendezvényen, a VMware éves dzsemboriján.. A SimpliVitynél úgy számolnak, egy OmniCube-okból felépített infrastruktúra a "hagyományos" építőelemekből álló társánál felével vagy kétharmadával olcsóbb azonos teljesítmény és szolgáltatások mellett, az üzemeltetési pedig szintén ennyivel kerül kevesebbe. Az alacsonyabb költségek mellett az ilyen virtualizáció-specifikus megoldások egy további előnye a jobb tervezhetőség, ugyanis a csomópontok hozzáadásával egyenesen arányosan növelhető a kiszolgálható VM-ek száma, ami egy hagyományos SAN/NAS architektúránál sokszor közel sem triviális feladat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról