Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 21. 10:31

Rosszul számoltak az OnLive-nál

A játékszolgáltató rosszul mérte fel az igényeket és nem tudta kitermelni a működéséhez szükséges költségeket. A régi OnLive-nak annyi, de máris itt az új OnLive kisebb létszámmal, ugyanolyan nagy tervekkel.

Több évnyi csendes fejlesztés után három éve robbant be a köztudatba az OnLive, amely streaming játékszolgáltatóként azt ígérte a felhasználóknak, bármilyen készüléken bármilyen játékkal játszhatnak, nincs szükségük erős konzolra vagy PC-re. A vállalat a múlt héten megnyomta a reset gombot, pénzügyi nehézségek miatt átalakul, de a szolgáltatás közben zavartalanul működik.

Technikailag nem ment csődbe az OnLive, de a szaknyelven ABC-nek ("assignment for the benefit of creditors") nevezett folyamat során a vállalat teljes vagyonát értékesítették, hogy abból kifizessék a hitelezőket. Létrejött azonban egy új cég, amely nem nyilvános összegért megvásárolta az OnLive vagyonát, továbbra is OnLive néven üzemelteti a szolgáltatást és felvette az OnLive-tól elbocsátott dolgozók felét is, azaz mintegy 100 főt. A csődeljárásnál az ABC gyorsabban lezajlik, így az új vállalat jobb feltételekkel folytathatja a működését.

Rosszul számoltak

Az OnLive által kifejlesztett technológia lényege, hogy a játék grafikáját az OnLive szerverei renderelik le, a játékoshoz pedig csak a képet és a hangot juttatja el a szolgáltatás, valamint gondoskodik a beviteli eszközök kezeléséről. A megoldás előnye, hogy a kliens oldalán nincs szükség erős hardverre, csupán megfelelő sávszélességű internetkapcsolatra, és a játékot sem kell telepíteni, elég kiválasztani az OnLive katalógusából a kívánt címet, ami néhány másodperc után már fut is. A streaming hátránya a helyi futtatásnál gyengébb képminőség, valamint a késés, akadás, de a HWSW korábbi tapasztalatai szerint ezek egyáltalán nem zavaró módon jelentkeznek.

A társaság közleménye szerint 1,75 millió felhasználót gyűjtött eddig, a számuk pedig folyamatosan emelkedik. Az OnLive pénzügyi problémáit az okozta, hogy rosszul mérte fel a felhasználók várható aktivitását és a kelleténél sokkal több szerverbe ruházott be, amelyek üzemeltetése végül felemésztette a tartalékait, írja az EuroGamer. A cég összesen mintegy 8 ezer szervert működtetett, miközben egyszerre legfeljebb 1800 felhasználója volt aktív. Az új OnLive a várakozások szerint jobban tudja majd menedzselni a pénzügyeit, mivel sok tapasztalatot szerzett a felhasználói szokásokról.

A vártnál alacsonyabb felhasználói számot több tényező is okozta: az OnLive-on elérhető játékok zömének célközönségét azok a hardcore gamerek alkotják, akik egyébként is rendelkeznek konzollal vagy erős PC-vel - ők a streaming szolgáltatásnak inkább csak hátrányait érzik mint előnyeit. További probléma, hogy ezek a címek nincsenek igazán felkészítve a streamingre, vagyis a játékok is inkább a hátrányát érzik a technológiának, profitálni nem profitálnak belőle. A technológia azonban ígéretes, exkluzív címekkel és az árazási konstrukciók módosításával az OnLive-nak helye lehet a piacon.

Lesz pénz

Az új vállalat első és eddig egyetlen befektetője Gary Lauder,  aki Lauder Partners nevű vállalatán keresztül szerezte meg az OnLive felett az irányítást. A Lauder Partners 1985 óta több tucat informatikai vállalatban volt érdekelt tőkebefektetőként, a listán olyan cégek találhatók mint az Aurora Networks, a SendMail, a LiveScribe és a Blip Networks. Lauder a Wall Street Journalnak eljuttatott levelében azt írja, hisz az OnLive szolgáltatásaiban, amelyeket szerinte megfelelő marketingháttérrel sokkal szélesebb közönséghez lehet eljuttatni. Lauder nem árulta el, mekkora összeget fektetett az OnLive-ba, szűkszavúan csak annyit mondott, a befektetés több mint elég ahhoz, hogy a vállalat stabilan működjön. Az új OnLive-ot is Steve Perlman irányítja, ő volt az eredeti cég alapítója és elnök-vezérigazgatója.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az OnLive számos platformra elkészítette kliensprogramját, PC mellett Macen és androidos tableteken is lehet kurrens játékokkal játszani. A cég több neves kiadóval, például a Ubisofttal és a Take-Two Interactive-val is megállapodott, a katalógusában több száz játék szerepel. A vállalat közleményében biztosította minden ügyfelét, hogy az előfizetések élnek, tehát mindenki játszat azokkal a játékokkal, amelyek használatára korábban jogosultságot szerzett vásárlás vagy kölcsönzés útján.

A HTC-nek is fáj

Az OnLive átalakulásának egyik vesztese a HTC: a tajvani okostelefon-gyártó idén februárban jelentette be, hogy 40 millió dollárt fektet a vállalatba, az ABC során azonban az egészet elbukta, így ezt veszteségként le kell írnia. A vállalatba a HTC mellett olyan informatikai és médiaipari cégek szálltak még be mint az Autodesk, a Warner Bros. és az AT&T.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról