Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 17. 13:43

Bezárkózik a Twitter

Frissül a Twitter API, de a fejlődés ezúttal szűkebb felhasználási lehetőségeket hoz magával a külső szolgáltatók számára. Jó ideje látszik, hogy a kezdeti nyitottság után a Twitter rájött, hogy az üzlet az, ha inkább magánál tartja a felhasználókat.

A nagyobb változások általában zavart okoznak a Twitter-ökoszisztémában, ugyanis számtalan olyan külső alkalmazás, kiegészítő, ráépülő modul van, ami a nyitott, sokoldalú API-ból induló szolgáltatásban fantáziát látott. A mikroblog-platformot bármilyen módon használó külső kliensek és szolgáltatások most újra nehezebb helyzetbe kerülnek.

A fejlesztők számára kötelező jelleggel követendővé válik az úgynevezett “Display Guideline”, ami így “Display Requirements” néven folytatja tovább pályafutását az API v1.0-ból 1.1-re váltástól. A jelenleg ajánlásként, később követelményként megfogalmazott elvárások kikötik, hogy az alkalmazások a “@felhasználónév” formát a felhasználói profilhoz linkeljék, kell lehetőséget adni a retwittelésre, válaszadásra és kedvencnek jelölésre.

Rend lesz

Ezen felül minden egyes előretelepített (mobilra, tévére, SIM-kártyára vagy bármilyen műszaki cikkre) klienst a Twitter előzetesen el kell bíráljon. Ezzel a szolgáltató garantálni tudja, hogy minden egyes platformon a felhasználók megfelelő minőségben és megfelelő biztonságban találkoznak a Twitterrel. Azok a kliensek, amik nem esnek át ezen a vizsgálaton, azoknak az API-kulcsát a szolgáltató egyszerűen visszavonja és nem fognak működni többé.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Twitter az API-hozzáférést a nagy forgalmú szolgáltatások esetén is korlátozhatja. Elméletileg 100 ezer, gyakorlatilag 200 ezer felhasználói token felett a Twittertől külön engedélyt kell kérni a használathoz. Ez azt jelenti, hogy azok a webes megoldások, amiknek ennyinél több felhasználója van, csak a Twitter engedélyével működhet tovább. Bármelyik app eléri ezt a limitet, akkor a szolgáltatás ugyan működni fog tovább, de újabb felhasználókat nem gyűjthet addig, amíg dűlőre nem jut a Twitterrel.

Azokban az esetekben, ahol 1 milliónál is több felhasználói token van, ott pedig a fejlesztőnek kötelező jelleggel együtt kell dolgoznia a Twitterrel. Ez a szabály egyébként eddig is érvényben volt, de a korlát 5 milliónál volt meghúzva, most viszont szigorodik a “Rules of the Road” néven futó felhasználási feltételek dokumentum.

Kifárasztásos technika

A változások feltételezhetően azokat a szolgáltatásokat érintik, amik a Twitter egyébként is meglévő funkcióit utánozzák, másolják vagy reprodukálják. Hosszú ideje tart az a folyamat, amiben a Twitter módszeresen irtja ki a ráépülő szolgáltatásokat, alkalmazásokat. A motiváció teljességgel érthető, hiszen a drágán üzemeltetett és jól márkázott Twitter hasznát külső szolgáltatók fölözik le, akik ügyes felületekkel, API-n keresztül pumpálják ki az adatot a rendszerből. A meglévő nagy kliensek, mint a Seesmic, vagy a Tweetbot, Echofon, Übertwitter, mind mehetnek a levesbe, hiszen a Twitter ellenérdekelt abban, hogy olyan felületeken jelenjen meg a tartalma, amit nem kontrollál. A színesség megőrzéséhez elegendő a kisebb szolgáltatásokat hagyni, a startupokat, de ha valaki nagy volumenben akar együttműködni, akkor annak ára lesz.

Hamarosan ráadásul minden egyes API-hívást autentikálni kell, a legalapvetőbbeket is, ami a pici szolgáltatásokat is érinti. Onnantól kezdve a Twitter tudni fogja minden egyes hívásról, hogy ki és mit kezd vele. A Twitter szerint jelenleg túl sok olyan alkalmazás van, ami nagy sebességgel szívja ki az API-n keresztül az adatokat, de a cég kizárólag IP-címeket tud, s valószínű, hogy a többsége ennek a forgalomnak rosszindulatú. Azok a szolgáltatások, amik már most is csak az OAuth-on keresztül vesznek ki adatot, azokat ez a változás nem érinti, de a többieknek legkésőbb 2013 márciusáig át kell állni az 1.1-es API-verzióra.

Ha ez nem lenne elég csapás, akkor nem csak a felhasználói szám plafonját ejtette lejjebb a Twitter, hanem az óránként kezdeményezhető hívások számát is csökkenti a cég. Az 1.0-ás API alatt eddig 350 lekérést lehetett kezdeményezni tokenenként attól függetlenül, hogy az mire vonatkozik, például egy egyszerű megjelenítésre vagy twittelésre. Az új limit sokkal specifikusabb: a főbb funkciókhoz kötődő API-hívások száma óránként maximum 60 lehet, de óránként 720 rutinhívást is lehet kezdeményezni, ami lehet például szöveg vagy felhasználó keresése, de üzenetküldés nem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról