Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 10. 10:18

Nyolcmilliárdot ír le a HP

Folyamatosan érkeznek a rossz hírek a HP háza tájáról, a legújabb a megdöbbentő, 8 milliárd dolláros értékleírás, amelyet az EDS túlértékelt vásárlása miatt kénytelen költségként elkönyvelni a vállalat.

A HP szerdán bejelentette, hogy hatalmas, 8 milliárd dolláros értékcsökkenési leírást kénytelen elkönyvelni a szolgáltatási üzletágban. A leírás ez esetben azt jelenti, hogy ennyivel, mintegy 8 milliárd dollárral fizetett többet a HP a 2008-ban megvásárolt EDS-ért, mint amennyit valójában ér. Az ágazatot át is szervezik, a szolgáltatási üzletágat a jövőben Mike Nefkens vezeti majd, elődje, John Visentin pedig elhagyja a HP-t.

A HP 2008-ban vásárolta fel az Electronic Data Systems IT-szolgáltatásokban utazó nagyvállalatot, még Mark Hurd elnök-vezérigazgató irányítása alatt. A gigafelvásárlás indította be a HP IBM-mé válásaként aposztrofált folyamatot, vagyis az alacsony profittal kecsegtető hardvergyártás felől fokozatosan a szoftverek és a szolgáltatások felé fordulást. A felvásárláskor az IBM részesedése az IT szolgáltatások piacán 7 százalék fölött volt, az EDS 3, a HP pedig 2,3 százalékos részesedéssel bírt, ráadásul az EDS profilja alapvetően eltért a HP-étól, míg a HP a terméktámogatásban volt erős, az EDS az egyedi alkalmazásfejlesztés és -bevezetés, üzleti folyamatok kiszervezése és komplex rendszerek üzemeltetése.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felvásárlást követően az EDS működését elképesztő tempóban racionalizálta a HP, több ezer embernek mondtak fel a felvásárolt vállalatnál, a májusi bejelentést követően pedig őszre teljesen integrálták a szervezetet a HP hierarchiájába. A vállalattól egyébként nem idegen a gigafelvásárlások végrehajtása, Carly Fiorina 25 milliárdot adott a Compaq-ért, tavaly pedig Léo Apotheker fizetett 10,2 milliárdot az Autonomy brit szoftvercégért.

Az elmúlt néhány évben azonban a felvásárlások ellenére HP egyre komolyabb lassulást mutatott, az EDS felvásárlásával ugyan a szolgáltatások piacán egészséges szeletet tudhat magáénak, a cég 2008 nyara óta piaci értékelésének 55 százalékát elvesztette, különösen 2011 óta szerepel cudarul a HP papírja a tőzsdén, azóta pedig ráadásul már a harmadik elnök-vezérigazgatóját "fogyasztja" a cég Meg Whitman személyében.

A társaság az elmúlt néhány hónapban azonban úgy tűnik, összeszedte magát, az utolsó negyedéves jelentés a 2011-es "fekete évhez" viszonyítva kifejezetten jó lett, a piac pedig nagy érdeklődéssel várja a következő negyedéves teljesítményről szóló jelentést. A leírást leszámítva egyébként a HP negyedéve a vártnál jobban alakul, a tervezett 94-97 centes részvényenkénti nyereség helyett a vállalat már egy dollárt vár. A pontos eredményt az augusztus 22-én esedékes negyedéves jelentésben mutatja be a HP.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról