:

Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 9. 12:29

Korai lenne még temetni a GSM-et

Észak-Amerika második legnagyobb mobilszolgáltatója öt éven belül lekapcsolja 2G-s mobilhálózatát, ezzel egy közel harminc évig tartó korszak érhet véget az operátornál. A hatékonyabb technológiákra való áttérés azonban gondos tervezést igényel, itthon a GSM/EDGE rövidítések még sokáig velünk maradhatnak.

Öt év múlva teljesen kiiktatja hálózatából a 2G-s technológiákat, így elsősorban a GSM rendszert Észak-Amerika második legnagyobb mobilszolgáltatója, az AT&T. A cég gyakorlatilag a GSM-korszak legelején, 1990-ben indította el 2G-s hálózatát, ma már azonban egyetlen olyan készüléket sem értékesít, mely kizárólag a GSM-hálózatokon működik, de az ügyfelek 12 százalékának kezében még ilyen mobil található - őket "proaktívan" a modernebb megoldások felé fogja terelni a szolgáltató a következő években.

Nem vész el csak átalakul

A régebbi, a rendelkezésre álló spektrumot kevésbé hatékonyan használó technológiák fokozatos kivezetése az operátorok elemi érdeke, különösen olyan országokban, vagy régiókban, mint például az Egyesült Államok, ahol a rendelkezésre álló frekvenciakészlet szűkösnek mondható. A tengerentúli viszonyok éppen ezért is speciálisak, a 3G-s technológiák bevezetésében például sokáig elmaradtak az amerikai szolgáltatók az európai riválisokhoz képest, a mobilos kliensek dinamikusan növekvő adatéhségének kiszolgálására elsősorban a jelenleg leghatékonyabbnak számító LTE technológiát vetik be a mobilcégek.

Az AT&T által a szabályozó szervekhez benyújtott dokumentumok alapján a 2G-s rendszerek 2017. január 1-jén áll le a szolgáltatónál, a cég reményei szerint azonban ebből az ügyfelek gyakorlatilag semmit nem fognak észrevenni, a technológiaváltással járó lemorzsolódás vagy elvándorlás minimális lesz. Ez leginkább annak köszönhető, hogy ma már UMTS és LTE technológiai alapokon is lehet hangszolgáltatást nyújtani, a modernizált hálózati elemek, így elsősorban a bázisállomások könnyűszerrel, jelentősebb anyagi ráfordítás nélkül átprogramozhatók az operátorok igényei szerint.

A Global System for Mobile Communicaitons, vagyis GSM technológiának megágyazó Európában már korántsem olyan könnyű a szakítás a múlttal, így régiónkban a 2G-s hálózatok jóval tovább, akár a következő évtized végéig is húzhatják. Ennek elsősorban az európai széttagoltság az oka, mely az EU-s döntéshozatal más területei mellett a spektrumpolitikai határozatokat is lassítja. A nemzetközösség így például máig nem tudta elérni, hogy a tagállamok mindegyikében végbe menjen az analóg televíziózás digitális átállása, melynek révén jelentős mennyiségű spektrum szabadulhatna fel.

Sokváltozós képlet

Hazánkban emellett probléma az is, hogy a szolgáltatók beszédforgalmának nagy része továbbra is a 2G-s hálózatokon zajlik, a kizárólag GSM-kompatibilis mobilok értékesítése pedig jelentős arányban van jelen. "Az egyes mobiltechnológiák életciklusa nagyon sok tényezőtől függ. A teljesség igénye nélkül néhány szempont, amit figyelembe kell venni: szabályozás adta lehetőségek és kötöttségek, pl. koncessziós szerződés, meglévő frekvencia mennyisége, jövőbeni spektrum aukciók hatása, a különböző technológiák által lefedett földrajzi területek, hálózati berendezések kora, tudása, terminálok kora és tudása, átállás költsége az érintett ügyfeleknél, roaming ügyfelek folyamatos kiszolgálása stb." - mondták el lapunknak a Vodafone sajtóosztályán.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Telenor Magyarországnál fontosnak tartották kiemelni, hogy a 2G-s hálózatok leállítása az ipari felhasználású eszközök működésére is jelentős hatással lenne: "A jelenleg használt mobiltelefonok szignifikáns része csak a 2G technológiát támogatja, továbbá rengeteg fixen telepített ipari felhasználású modem (telemetria, távfelügyelet, távleolvasás, stb.) esetében is csak ez a technológia támogatott. A jövőt tekintve elmondható, hogy az okostelefonok terjedésével a 2G technológia használata csökkenni fog és az így felszabaduló spektrum lehetőséget teremt az UMTS900 hálózat bővítésére" - nyilatkozta a szolgáltató.

Az ország legnagyobb mobilszolgáltatója, a Magyar Telekom ugyanakkor bizonyos sávokból amilyen hamar lehetett, "kipucolta" a 2G-s technológiákat, hogy más, jóval modernebb szolgáltatásoknak adjon helyet: "4G fejlesztéseinkhez kapcsolódóan mi is kikapcsoltunk 2G-s frekvenciákat az 1800MHz-es sávban és azon most már az LTE1800 működik" - válaszolta a Telekom a HWSW kérdésére. A szolgáltatónál hozzátették, a szakemberek becslése szerint a GSM a következő 15 évben biztosan velünk lesz, mivel szükség van egy mindenhol, mindenki által elérhető, jó nemzetközi támogatással rendelkező, egységes alaptechnológiára.

A negyedik kihagyhatja a 2G-t

A hazai piacon várhatóan az év végén megjelenő negyedik mobilszolgáltató speciális helyzetben van, a cég előtt nyitva áll ugyanis az út arra, hogy a 2G-s hálózatokkal teljesen szakítson, és mind a hang- mind az adatszolgáltatásokat 3G-s rendszereken nyújtsa ügyfeleinek. A negyedik mobilcég azért teheti ezt meg, mivel teljesen tiszta lappal indulva nincsenek olyan ügyfelei, akik csak 2G-s hálózatokkal kompatibilis mobilokkal rendelkeznek, ráadásul ügyfélarányosan sokáig várhatóan a legnagyobb frekvenciakészlettel is fog rendelkezni.

A Magyar Posta, a Magyar Villamosművek és a Magyar Fejlesztési Bank által alkotott MPVI Mobil Zrt. eddig nem közölt konkrétumokat stratégiájával kapcsolatban, így azt sem tudni, hogy a rendelkezésére álló spektrumokat milyen technológiákra csoportosítja az újonnan létrejövő szolgáltató.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.