Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 8. 11:33

Forrester: eljött a HTML5 ideje

A Forrester felmérése szerint az észak-amerikai felhasználók 75 százaléka HTML5-kompatiblis böngészőt használ, Európában pedig 83 százalékot is elér ez az arány. A fejlesztők mégsem használják ki a lehetőségeket.

A Forrester legújabb felmérése szerint itt az ideje, hogy a felhasználókon és a böngészők fejlesztőin túl a webes fejlesztők is elkezdjék végre tömegesen támogatni a HTML5-öt. A piackutató cég legújabb jelentése szerint ugyanis a következő generációs webes technológiák (HTML5, CSS3, JavaScript) ma már megérettek arra, hogy egészen széles körben, tömegeket célzó weboldalakon is használhatóak legyenek.

A kutatás legfontosabb közlése, hogy a HTML5-öt támogató böngészők penetrációja már messze meghaladja a kritikus tömeget, Észak-Amerikában eléri a 75 százalékot, Európában pedig a 83 százalékot az olyan böngészők aránya, amelyek a HTML5 legfontosabb részelemeit már támogatják. A penetráció ráadásul rendkívül gyorsan nőtt meg, az elmúlt egy évben Amerikában 57 százalékról nőtt 75 százalékra a modern böngészők aránya és nem is várható lassulás a közeljövőben.

A jelentés szerint a szituáció tavalyhoz képest másban is változott. A penetráció növekedésén kívül a böngészők HTML5-kezelése is egységesedett, szabványosabbá vált, a korábban inkább kísérletinek és erősen fragmentáltnak számító megvalósítások mára kikristályosodtak. Ennek különösen a nagyobb "eBusiness" cégek számára van jelentősége, amelyek hagyományosan kockázatkerülő magatartásukról és a bevált technológiák használatáról híresek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A böngészőpenetráció sebessége mellett a jelentés kiemeli az új szabványok elfogadásának és implementációjának sebességét is. Az új standardokat gyorsabban szövegezik, fejlesztik és fogadják el, mint valaha. Ezt a sebességet a böngészők fejlesztésének üteme is jól követi, a Firefox és a Chrome néhány hetes rendszerességgel kap frissítéseket, de az Internet Explorer fejlesztésének sebessége is felgyorsult az évtized közepéhez képest.

A Forrester nem felejti el megemlíteni az új technológiák használatának előnyeit sem. A cég szerint a HTML5-CSS3-JS kombinációban olyan webes felületek épülhetnek, amelyek már nyomába érnek a mobilappok felhasználói élményének. A másik fontos előny, hogy a jelenleg használt technológiákat és weboldalakat nem kell kidobni, a fejlesztés lehet inkrementális, evolúció-szerű, egy-egy új megoldást azonban már érdemes HTML5-alapon készíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról