Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 8. 09:42

Indul a világ első LTE-alapú hangszolgáltatása

A héten elindulhat a világ első, LTE-alapú mobilhang-szolgáltatása a dél-koreai SKT hálózatán. A mobilszolgáltató szerint az ügyfelek azonnal észreveszik majd, ha az új technológiával épül fel a hívás, hiszen számos minőségi paraméter javulhat a Voice over LTE, vagyis a VoLTE bevezetésével.

Dél-Korea első számú mobilszolgáltatója, az SKT bejelentette, hogy még a héten bekapcsolja LTE-hálózatán a beszédátviteli szolgáltatást. A különféle technológiai vívmányok bevezetésében élen járó ázsiai ország a világon elsőként helyez üzembe ilyen hálózatot, a legtöbb mobilszolgáltatónál még adatátviteli célokra sem használják elterjedten az új technológiát. A Voice over LTE, vagyis VoLTE rendszer fontos előnye, hogy a felhasználók által azonnal észlelhető a változás több minőségi paramétert illetően is.

A HD Voice márkanevet viselő szolgáltatás így például a szolgáltató szerint drasztikus mértékben javítja a hangminőséget, hiszen olyan, fejlett kodekeket használ, melyek a 2G-s és 3G-s hangszolgáltatáshoz képest több mint kétszeres hangfrekvencia-spektrumot ölelnek át. Ez azonban még nem minden, az év hátralévő részében olyan hozzáadott szolgáltatásokkal bővítik majd a rendszert, mint a hívás közbeni tartalommegosztás, vagy a beszédhívásról videohívásra való átkapcsolás lehetősége.

A VoLTE technológiával a hívásfelépítési idő is számottevő mértékben lerövidülhet, így a szolgáltató tesztjei szerint a kapcsolat a hálózat terheltségétől és a végberendezés típusától függően nagyjából 0,25-2,5 másodperc alatt létrejöhet, miközben a 3G-alapú hívásoknál ennél jóval hosszabb időre, átlagosan 5 másodpercre van szükség. Mindehhez természetesen az szükséges, hogy mind a hívó, mind a hívott félnél VoLTE-kompatibilis telefon legyen, és LTE szolgáltatási területen legyen mindkét készülék.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A nagy nevű gyártók modelljei közül elsőként a Samsung Galaxy S III Dél-Koreában forgalomba hozott, LTE-kompatibilis verziója kezeli az új technológiát, ehhez azonban előbb szoftvert kell frissíteni a készüléken. Az SKT kínálatában kapható típus szerdától már ezzel a szoftverrel kerül a vevőkhöz, akik korábban jutottak hozzá a mobilhoz, azok utólag tudják frissíteni az operációs rendszert.

Az SKT-nál mindazonáltal belátják, hogy a VoLTE-hez hasonló technológiák csak akkor nyernek igazán értelmet, ha a rendszert más szolgáltatók is bevezetik, hiszen az SKT ügyfelei értelemszerűen a hálózaton kívülre irányuló hívások esetében is élvezni szeretnék a technológia előnyeit. Ázsia mellett az Egyesült Államok mobilpiacán került kézzelfogható közelségbe a VoLTE bevezetése, így például a Verizon Wireless jövőre tervezi bevezetni hálózatán a jobb minőségű szolgáltatást biztosító technológiát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról