Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 6. 16:06

Hiába próbálkoznak az alternatív mobilos böngészők

A böngészőháború új színterekre költözött át, az elmúlt hosszú évek asztali böngészős versengését követően most a mobil platformokon igyekszik egymásra licitálni a néhány fejlesztő. Általában a Chrome, Safari és Firefox áll az érdeklődés középpontjában, de az alternatív Dolphin is fejlődik, most egy új béta érhető el.

Mostanság egyre forróbb a talaj a mobilos webböngészők piacán. Legutóbb éppenséggel az borzolta a kedélyeket, hogy a Google Chrome megjelent iOS-re, illetve az Androidon is pozitív meglepetésként jelentkezett a Firefox új változata. A csatározások persze itt sem szólnak másról, mint a sebességről, teljesítményről.

Amikor a Google Chrome megjelent iOS-re, akkor a legnagyobb hír az volt, hogy a Google nem képes hozzáférni az Apple Nitro JavaScript motorjához, amivel villámgyors lehetne a szoftver. A Mozilla esetében pedig éppen az volt a hír, hogy nem erőltette a saját megoldását Androidon és iOS-en, hanem inkább a platformok saját motorjaira épített, s ezzel elég szép eredményt értek el.

Alternatív kihívó

A Dolphin jelenleg semmi ilyen hírbe nem keveredett még, viszont a frissített androidos böngésző fejlesztői azt ígérik, hogy az alapoktól újraépített felület teljesen megváltoztatja a mobilos böngészési élményt. Ha nem hallottuk volna már ezt a frázist néhány alkalommal, akkor fel is kaphatnánk a fejünket, de így a legtöbben csupán arra gondolnak, hogy valaki ismét meg akarja erőszakolni a minimalista felhasználói interfészt és a funkciók átvariálását innovációnak adná el.

A Dolphin esetében azonban érdemes mégis néhány pillantást vetni az új szoftverre. A már meglévő Dolphin elve hihetetlenül gyors böngészési sebességgel csábít, ami a legtöbb felhasználó számára fontos szempont. Főleg azoknak, akik nem az óriási számítási teljesítményű okostelefonokba ruháztak be, hanem egy középkategóriás készülékbe.

Az új béta ugyanennek a közönségnek kedveskedik, mégpedig azzal, hogy a szokásos számítási feladatok, JavaScript feldolgozás mellett a HTML5-támogatást mérő teszten is extrém magas pontszámot sikerült elérnie. A HTML5 pedig egyre inkább kritikus fontosságú a mobil böngészésben, főleg úgy, hogy már az Android legújabb verzióiból is száműzve lett az Adobe Flash. Az Ice Cream Sandwich óta a HTML5 fejlettebb és hatékonyabb támogatása előlépett első számú szemponttá.

A legfrissebb Dolphin nem véletlenül kiemelten az Android 4.1, Jelly Bean támogatására büszke. Az 1.0.4 verzió elvileg 100 százalékkal gyorsabb, mint a natív Chrome böngésző. Ezen felül teljes mértékben támogatja a web socketeket, web audiót és a WebGL-t is. A frissítés persze azoknak is hoz újdonságot, akik még abba a 99 százalékba tartoznak, akik nem Jelly Bean-t használnak. A korábbi Android verziókon a Dolphin sokkal stabilabb lett. Minden Android 2.3 vagy annál frissebb verzió használói egy csokor hibajavítás révén érezhetik, hogy javult kedvenc alternatív böngészőjük.

HTML5-ben jó, másban nem

A valóság azonban nem ennyire egyértelmű, mint ahogyan a Dolphin fejlesztői állítják. Ugyan a Chrome 500-ból 369 pontos HTML5test.com eredményéhez képest a Dolphin 430 pontja valóban csodásnak mondaható, ha azonban egy független mérőprogramban, például a Browsermarkban nézzük a komplex böngészőteszt eredményeit, akkor ugyanazon a Galaxy Nexus készüléken a Chrome alatt 120 ezer, Dolphin alatt viszont csak 90 ezer pontot kapunk (a több a jobb). Ha pedig a JavaScript-et mérő Sunspider tesztet futtatjuk, akkor a Nexuson a Chrome alatt a normálisnak tekinthető 2500 ms mellé Dolphin alatt egy 3200-as érték párosul.

Esélytelennek tűnik az a alternatív böngészők piaca

Az igaz persze, hogy a Dolphin még béta állapotban van, így az összehasonlítás nem feltétlenül helytálló, ahogyan az sem, hogy a Dolphin fejlesztői azt állítják, hogy a böngészőjük sokkal gyorsabb a gyári Chrome-nál egy olyan rendszeren, ami a felhasználók nagyon kevés százalékánál található meg. A valóság az, hogy a Dolphin felülete ugyan valóban csinos, egyszerű és könnyen kezelhető, illetve a HTML5 támogatása is magas szintű, de gyorsaságban messze elmarad a platform alapértelmezett Google Chrome-tól.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagyon nehéz helyzetben van minden külső fejlesztő, aki böngészőt szeretne készíteni. Egyrészt azért is, mert a platformot uraló cég alapvető helyzeti előnyben van a terjesztés és a fejlesztés szempontjából is. Másrészt böngészővel, ahogyan asztali, úgy mobil környezetben is nehéz elérni üzleti sikereket. A felhasználók fizetni biztosan nem fognak, a keresőktől érkező jutalék pedig nem egy fenntartható bevételi forrás piacra lépés esetén.

A különc felhasználók persze válthatnak, sőt, bizonyára meg lehet találni a független böngészők előnyeit bizonyos esetekben. Aki szeretné kipróbálni a Dolphin új verzióját, az XDA-developers fórumából máris letöltheti a béta verziót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról