Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 6. 10:45

Komótosan halad a hazai kábelhálózatok modernizációja

A statisztikák szerint a hazai kábelmodemes internetelérések kevesebb mint negyede alkalmas igazán gyors vezetékes szélessávú elérésre. A legtöbb végponton elég lenne a modemcsere, de egyelőre kevesen igénylik a szupergyors vezetékes internetet, ezért a régi eszközök maradnak kint az ügyfeleknél.

Bár a vezetékes szélessávú piac növekedésének motorját jelentős részben a kábeles elérések bővülése adja, a legtöbb kábelmodemes végponton az évek óta stagnáló xDSL-lel megegyező sávszélességű interneteléréssel neteznek az előfizetők - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) júniusi gyorsjelentéséből. Ma közel 850 ezer kábelmodemes internetelőfizetéssel rendelkeznek a piac legnagyobb szereplői, ennek azonban nem egészen negyede képes igazán gyors internetkapcsolat felépítésére.

A hatóság statisztikái szerint a legnagyobb vezetékes szolgáltatók eddig mintegy 198 ezer háztartásban végezték el a végberendezés (modem) cseréjét olyan eszközre, mely kompatibilis az EuroDOCSIS 3.0 iparági szabvánnyal - ez nagyjából 95 ezres növekedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest. Időközben a piac 82 százalékát lefedő, legnagyobb szolgáltatók teljes ügyfélbázisa mintegy 71 ezer előfizetővel nőtt. Beszédes, az elmúlt pár év trendjére rímelő jelenség az xDSL előfizetések szinte totális stagnálása, itt egy év alatt tízezerrel, 784 ezerre csökkent az előfizetői bázis.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A statisztikák szerint a kábelmodemes elérésekhez képest lényegesen kisebb arányban bővül az FTTx-előfizetések száma, itt egy év alatt 55 ezer új végpontot kötöttek be a szolgáltatók, fontos azonban, hogy ezekben nem csak a végpontig optikai kábelt használó FTTH, hanem az épületben elhelyezett elosztóig optikai szakaszt használó FTTB technológia is benne van. Az NMHH statisztikái szerint ma már a kábelmodemes és optikai előfizetések több mint negyede képes legalább 30 Mbps letöltési sávszélességű internetelérésre, ám azon előfizetések száma, ahol ténylegesen ekkora, vagy ennél nagyobb sebességű internetet használnak ennél jóval kisebb.

Az egyes szolgáltatók piaci részesedését illetően teljesen bebetonozódni látszanak az erőviszonyok: a szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,8 százalék, második a UPC, piaci részesedése 21,7 százalék, a harmadik a sorban a Digi 13,2 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12,0 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,8 százalékkal - ez az egy évvel korábban jelentett számokhoz képest egyik esetben sem jelent 1 százaléknál nagyobb elmozdulást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról