Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 2. 10:08

Két hét múlva letölthető a végleges Windows 8

A Microsoft elkészült a két új operációs rendszerével, a Wndows 8-cal és a Windows Server 2012-vel is, derül ki a cég blogbejegyzéseiből. Nyilvános a megjelenés menetrendje, a fejlesztők már augusztus 15-én birtokba vehetik a végleges Windows 8-at.

Két hét múlva letölthető

A szoftver fejlesztését irányító Steven Sinofsky egy blogbejegyzésben elárulta, a Windows 8 előzeteseit (Developer Preview, Consumer Preview, Release Preview) összesen 16 millió PC-re telepítették világszerte, ezzel ez volt a Windowsok történetének legszélesebb körben tesztelt változata.

A Windows 8 újdonságairól már számos alkalommal írtunk, a mostani bejelentéssel a legfontosabb kérdés az, vajon ki mikor juthat hozzá a szoftverhez. Elsőként az MSDN-előfizetéssel rendelkező fejlesztők és a TechNet programban résztvevő IT szakemberek férnek hozzá a végleges verzióhoz, ők már augusztus 15-én letölthetik az operációs rendszert. Egy nappal később a Microsoft Software Assurance szerződéssel rendelkező ügyfelek is hozzáférhetnek a Volume License Service Centerben, így megkezdhezik a bevezetés előtti teszteket. Augusztus 20-án a Microsoft partnerei és a MAPS (Microsoft Action Pack Providers) is megkapják a Windows 8-at, majd szeptember 1-én az SA szerződés nélküli, de mennyiségi licencszerződéssel rendelkező felhasználók számára is elérhetővé válik - írja a hivatalos Windows blog.

A Microsoft már korábban bejelentette, hogy a hivatalos kereskedelmi rajt 2012. október 26-án lesz, ekkortól vásárolható meg kiskereskedelmi forgalomban maga a szoftver, illetve ekkortól kaphatóak a Windows 8-cal előtelepített gépek. Annak érdekében, hogy az új szoftverre várakozás ne törje meg a keresletet a jelenleg elérhető PC-k iránt, a Microsoft elindított egy programot, amelynek keretében július óta a Windows 7-et futtató PC-k vevői 15 dollárért (Magyarországon 4500 forintért) frissíthetnek az új verzióra. Azok, akik korábban vásároltak Windows 7-es gépet, és lecserélnék operációs rendszerüket, 40 dollárért megtehetik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Windows 8 kimondottan tabletekre szánt változata, a Windows RT is október 26-án jelenik meg, igaz, ez önállóan nem lesz elérhető, csak hardvereken kerül forgalomba, ekkor lesz a Microsoft saját tabletjeinek, a Surface-nek és a Surface Prónak a rajtja is. A Windows RT-s gépek pontos képességeit és árát azonban egyelőre senki sem tudja, mint ahogy arról sincs hivatalos információ, hogy melyik gyártó milyen modellekkel készül.

Kinyitott a Store

Ma elindult élesben a Windows Store is, a Windows 8 alkalmazás-piactere: elvileg mától tölthetik fel fizetős alkalmazásaikat a fejlesztők a Store-ba, gyakorlatilag azonban ehhez Windows 8 RTM szükséges, vagyis valószínűleg augusztus 15. után fognak érdemben szaporodni a fizetős szoftverek. A Microsoft piacterén is 30 százalék a jutalék, azonban a 25 ezer dollár bevételt elérő alkalmazások esetében már csak 20 százalékos tartanak meg a redmondiak. Magyarország már az elsők között bekerült a Store által lefedett országok közé, vagyis a hazai fejlesztők is tölthetnek fel fizetős alkalmazásokat és persze a magyarok is vehetnek programokat a piactérről.

A Windows Server 2012 esetében a képlet sokkal egyszerűbb. A számos újdonsággal szolgáló szerverváltozat kódja is elkészült, az RTM (Release To Manufacturing) kód pedig szeptember 4-én világszerte általánosan elérhetővé válik, vagyis ekkortól kezdve jut hozzá mindenki - olvasható a hivatalos Windows Server blogban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról