Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 2. 08:51

Az Oracle-nek kötelező Itaniumra fejlesztenie

Megszületett az első ítélet a HP és az Oracle között folyó perben, amely az Itanium-alapú rendszerek szoftvertámogatása körül robbant ki tavaly. A bíróság szerint az Oracle-nek szerződéses kötelezettsége a platformra fejleszteni, de az ítélet aligha menti meg az Integrityk forgalmát.

Kötelező a fejlesztés, amíg az Integrity piacon van

A HP-nak adott igazat a Santa Clara megyei bíróság abban az ügyben, amely az Itanium szoftvertámogatása körül indult el. Amint az ismert, az Oracle 2011 tavaszán váratlanul bejelentette, nem fejleszt többé Itanium platformra, mivel belsős információi szerint annak az életciklusa hamarosan véget ér. A HP és az Intel is vitatta ezt az állítást, a HP pedig pert is indított az Oracle ellen szerződéses kötelezettségének megszegése miatt.

Az ügy hátterében az Oracle és a Sun összeolvadása, valamint Mark Hurd egykori HP-vezér átigazolása áll. Miután az Oracle megszerezte a Sunt, belépett a hardverpiacra, és ezzel legfőbb hardverpiaci szövetségesének, a HP-nak a közvetlen konkurenciájává vált, ami sokat rontott a két vállalat viszonyán. Ezt követte a Hurd-incidens, a HP elnök-vezérigazgatója 2010 augusztusában távozott a cég éléről, néhány hónappal később pedig az Oracle-nél kezdett dolgozni elnöki pozícióban. A HP emiatt pert indított, azzal vádolva a vezetőt, hogy üzleti titkokat akart a rivális kezére átjátszani - a két cég végül tárgyalótermen kívül megegyezett.

Ennek az egyezségnek volt egy záradéka, amely kimondta, "az Oracle továbbra is kínálja termékeit a HP platformjain". A HP szerint ez szerződéses kötelezettség, amelyet az Oracle 2011 márciusi bejelentésével megszegett, az Oracle szerint azonban puszta PR-fogás, mindössze a közös  ügyfelek megnyugtatása miatt volt rá szükség. A Santa Clara megyei bíróságon azonban James Kleinberg bíró úgy találta, a kérdéses szövegrész "félreérthetetlen", és a Hurd-ügy lezárása kapcsán keletkezett dokumentumok világossá teszik, hogy az Oracle számára kötelező az Itaniumra írt szoftverek fejlesztésének folytatása.

A HP által kiadott közlemény szerint a bíróság ítélete kimondja, a 2010. szeptember 20-án kötött megállapodás kötelezi az Orace-t arra, hogy továbbra is kínálja szoftvereit a HP Itanium-alapú szerverplatformján és nem jogosítja fel az Oracle-t arra, hogy eldöntse, ezt megteszi-e. Ez minden olyan szoftverre vonatkozik, amelyek 2010. szeptember 20-án, vagyis a szerződés megkötésének időpontjában elérhetőek voltak a HP Integrityken, és magában foglalja az új verziókat és frissítéseket is. Az Oracle-nek egészen addig kell támogatnia szoftvereivel a HP Itanium-alapú gépeit, amíg a HP azokat ügyfeleinek kínálja és a szoftverek portolásáért az Oracle nem kérhet pénzt a HP-tól.

A HP és az Oracle között folyó per két részből áll. A tárgyalás első, most lezárt szakaszában a bíróság azt vizsgálja, valóban szerződéses kötelezettsége volt-e az Oracle-nek a HP Itanium-alapú szervereit támogatni. Mivel a bíró úgy találta hogy igen, egy második szakaszban esküdtszék dönti el, megszegte-e az Oracle ezt a szerződést és milyen kártérítés jár a HP-nak. A Reuters egy korábbi cikke szerint a HP 4 milliárd dollárra tart igényt.

Oracle: ettől még az Itaniumnak vége

A HP szóvivője szerint a döntés nagy győzelem a HP és az ügyfelei számára, a fellebbezni készülő  Oracle szerint azonban az ítélet nem változtat azon a tényen, hogy az Itanium-vonal életének végéhez közeledik. "Tavaly márciusban az Oracle hozott egy mérnöki döntést, hogy nem fejleszt többé Itanium chipekre. Azért hoztuk ezt meg, mert meggyőződésünkké vált, hogy az Itanium életciklusának végéhez közeledik [...]. A bíróság döntése ezen a tényen semmit sem változtat." Az Oracle által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az Intel már 2007-ben ki akart szállni a processzor fejlesztéséből.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Igaz ami igaz, az ítélet aligha fog új életet lehelni az Itanium-alapú szerverek eladásaiba, amelyek az Oracle tavalyi bejelentése után gyakorlatilag összeomlottak. A hányattatott sorsú chip sikerei csúcsán a harmadik legnagyobb példányszámban értékesített szerverprocesszor volt a Xeonok és az Opteronok mögött, az Itanium-alapú szerverek forgalma pedig felülmúlta a SPARC-alapú gépekét is, csak az IBM Power-alapú konfigurációk előzték meg a UNIX/RISC piacon. Az Oracle lépése azonban gyakorlatilag kivégezte az Itanium-eladásokat, a legutóbbi negyedévben a HP üzleti kritikus szervereinek forgalma alig több mint 400 millió dollár bevételt termelt, ötödével kevesebbet mint egy éve és ez a trend valószínűleg már nem is fog megfordulni.

A B-terv: Xeon

Miután az Integrity szerverek elvesztették legfontosabb workloadjaikat, az Oracle adatbázisokat és szoftvereket, a HP is újragondolta platformstratégiáját és tavaly novemberben bejelentette üzleti kritikus x86 rendszereinek megszületését. Az Odyssey egy két éves kifutású projekt, amelynek keretében a HP egy x86-alapú üzleti kritikus infrastruktúrát hoz létre, amely nagyban támaszkodik az Integrityk innovációira. A fejlesztések alapját az új, 2010-ben megjelent Integrity szervergeneráció adja, amely skálázható, blade formátumú és a költségek alacsonyan tartása érdekében az x86-os ProLiant szerverekkel számos alkatrészen osztozik.

Az Odyssey a 32 foglalatos Superdome 2 infrastruktúráján is elérhetővé teszi a Xeon-alapú blade-eket, ezzel az ügyfelek teljes rugalmasságot kapnak, az Itanium-alapú, HP-UX operációs rendszert futtató blade-ek mellett linuxos vagy windowsos Xeon-szervereket is használhatnak vegyesen, végső soron pedig fájdalommentesen, fokozatosan mozgathatják üzleti kritikus feladataikat x86-ra, amennyiben a workload azt lehetővé teszi - központi felületről egységesen menedzselhetőek a különböző platformok, függetlenül a hardvertől. A HP olyan egyedi jellemzőkkel kívánja felvértezni x86-alapú szervereit mint az nPartitions (nPars), amely elektronikusan is leválasztja egymásról a szerverpartíciókat, vagy a HP Analysis Engine, amely lényegében egy egész rendszerre kiterjedő SMART diagnosztikának fogható fel.

Az üzleti kritikus szerverek migrációja x86 platformra szoftveres fejlesztéseket is megkövetel a HP-tól, hogy az ilyen rendszereken futó Windows és a Linux rendelkezésre állását, megbízhatóságát a versenytársak fölé tudja növelni és a HP-UX-hoz tudja közelíteni. Ennek keretében Linux operációs rendszerre is elkészül a HP ServiceGuard, emellett a vállalat az Integrityn futó HP-UX rendszerekéhez hasonló szolgáltatáskínálatot ("Mission Critical Services") is elérhetővé teszi a Xeon-alapú üzleti kritikus gépek felhasználói számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról