Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 27. 09:10

Mindenkit lesöpört a Samsung

Nagyon erős negyedévet tudhat maga mögött a Samsung Electronics: a világ legnagyobb elektronikai vállalatának beindult a szekere a mobilpiacon, távközlési részlegénél nem kevesebb mint 60 százalékkal ugrott meg a bevétel egy év alatt. A tavalyinál jobb helyzetben van a memória- és az LCD-piac is, amik tovább javították a Samsung számait.

Nem okozott nagy meglepetést a Samsung Electronics ma, a legutóbbi negyedéves eredményeinek közzétételével, a vállalat néhány hete már felvillantotta a sarokszámokat. A cég bevétele éves szinten 21 százalékot növekedve 47,6 billió wonra ugrott, ami 41,7 milliárd dollárnak felel meg. Ekkora bevételből a cég 6,72 billió won (5,88 milliárd dollár) üzemi nyereséget tudott kipréselni, ez 79 százalékkal több mint egy éve. A Samsung nyereségessének javulását elsősorban a távközlési részleg húzta, ahol 145 százalékkal több üzemi profit jött össze. A nettó eredmény 4,5 milliárd dollárnak megfelelő won, ami 48 százalékkal több mint egy éve és új rekord a vállalat történetében.

A mobilpiac ura

A Samsung távközlési divíziója, amely hálózati berendezések mellett mobiltelefonokat is gyárt, egyértelműen a cég növekedésének motorja lett mára. A részleg bevétele 60 százalékkal növekedett a tavalyi második negyedévhez képest, miközben a mobitlelefon-értékesítésből befolyó árbevétel 75 százalékkal ugrott meg. A Samsung egy ideje nem hozza nyilvánosságra készülékeladásainak volumenét, az IDC elemzőcég becslése szerint a vállalat három hónap alatt 97,8 millió mobiltelefont szállított le, harmadával többet mint tavaly. Samsung okostelefonból több mint 50 millió fogyott, ez két és félszer annyi mint 2011 azonos időszakában. A vállalat közleménye szerint sikeres rajtot vett a csúcskategóriás Galaxy S III, de jól fogyott a Note is.

Az IDC számításai szerint a Samsung vezette a mobilok és az okostelefonok piacát is. A mobilpiacon a cég részesedése 24,1 százalék volt, amivel a koreaiak stabilan előzik a 20,6 százalékra visszaeső Nokiát és a 6,4 százalékon álló Apple-t. Az okostelefonok terén még ennél is nagyobb a Samsung dominanciája, az 50,2 millió eladott készülék 32,6 százalékos részesedés megszerzésére volt elég, míg a negyedévben az iPhone-eladásokkal látványosan szenvedő Apple-nek be kellett érnie 16,9 százalékkal. Az okostelefonok terén a Nokia ma már csak árnyéka korábbi önmagának, az IDC szerint a finnek részesedése 6,6 százalékra esett, alig megelőzve az 5,7 százalékkal álló HTC-t és az 5,2 százalékos ZTE-t. A RIM hosszú idő után először nem került be az öt legnagyobb okostelefon-gyártó közé.

Forrás: IDC

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A gyenge piaci körülmények ellenére jól szerepelt a Samsung szórakoztatóelektronikai részlege is, amely főleg a prémium kategóriás tévék iránti keresletnek tudható be - a Samsung által értékesített LCD tévéknek már 80 százaléka LED háttérvilágítással rendelkező modell. A konzumelektronikai részlegnél 7 százalékos bevételnövekedésre 66 százalékos operatívprofit-növekedés jutott. Az üzletág üzemi eredményhányada 6,3 százalék volt, 2009 óta nem volt ilyen magasan ez a mutató.

Javuló körülmények a memória- és kijelzőpiacon

Szerencsés helyzetbe került a cég alkatrészgyártási tevékenysége is, az LCD-piaci körülmények sokat javultak tavalyhoz képest. A Samsung Display Products ennek is köszönhetően 16 százalékkal növelte bevételét és a tavalyi operatív veszteséget most nyereség váltotta - a 9,1 százalékos üzemi eredményhányad két éve nem látott szint. Nem volt ilyen szerencsés a félvezetőrészleg, a memóriapiacon továbbra is erős az árnyomás, a gyenge PC-piaci kereslet miatt a DRAM-ok iránti igény nem nő a várt mértékben, igaz, ezt némileg ellensúlyozza a NAND flash piac, de már itt is érezhetők a túltermelési válság első jelei. A Samsung félvezetőgyártó részlegének bevétele 6 százalékkal csökkent egy év alatt, üzemi nyeresége pedig 38 százalékkal esett.

Jó hírt jelent azonban, hogy az előző negyedévhez képest egészségesen nőtt az üzemi eredményhányad (9 százalékról 12 százalék fölé), ahogy javul a memóriapiac helyzete és lassan emelkedésnek indulnak az árak. A vállalat arra számít, hogy a harmadik negyedévben jelentősen erősödik majd a kereslet memóriachipjei és alkalmazásprocesszorai iránt, ahogy a PC-gyártók felkészülnek a Windows 8 őszi rajtjára, a mobilgyártók pedig új modellekkel lépnek elő a karácsonyi szezon előtt - utóbbi az LCD-panelek iránti igényt is meghúzhatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról