Szerző: Koi Tamás

2012. július 25. 16:29

Szabványalkotók fognak össze a gépek közti kommunikációért

Meghatározták a gépek közti kommunikációs protokollokra, szabványokra vonatkozó közös stratégiai ütemtervet a világ legnagyobb telekommunikációs szabványalkotó testületei. A cél az, hogy az M2M-szegmens a jövőben egységes szabványok alapján fejlődjön és elkerülhető legyen a régiónkénti szegmentálódás.

A világ hét legnagyobb telekommunikációs szabványalkotó szervezete állt össze januárban azért, hogy közös platformot hozzanak létre a gépek közti (M2M) kommunikáció egységesítéséért. A cél, hogy a gyártók és infrastruktúraszállítók számára a több vertikális platform helyett egységes, régiófüggetlen megoldást kínáljanak a szabványalkotók. A tét nagy, az évtized végére ugyanis becslések szerint több százmillió gép (autók, különböző háztartási berendezések, műszerek, stb.) kommunikálhat majd egymással mobilhálózaton keresztül.

Szakértők szerint az M2M térhódítását több iparágban is az egységes architektúrák szinte teljes hiánya okozza. Bár számos iparági szereplőnek határozott elképzelései vannak arról, hogy a jövőben hogyan kommunikálnak majd egymással az automata rendszerek, a széles körű elterjedést nagyban hátráltatja, hogy ezek a megoldások a legritkább esetben kompatibilisek más cégek rendszereivel. Ennek, illetve elsősorban a kommunikációs protokollok egységesítésének az érdekében jött létre a oneM2M kezdeményezés.

A oneM2M-ben résztvevő szabványalkotók közé tartozik Association of Radio Industries and Businesses (ARIB), a Telecommunication Technology Committee (TTC) of Japan, az Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS), a Telecommunications Industry Association (TIA) of the US, a China Communications Standards Association (CCSA), a European Telecommunications Standards Institute (ETSI) és a koreai Telecommunications Technology Association (TTA).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Piaci előrejelzések szerint az összekapcsolódó eszközök száma 2020-ra elérheti a 40 milliót hazánkban. Az automatikusan működő, gépek közti kommunikációs technológiákat ma jellemzően flottakövetésre és biztonságtechnikai célokra használják a partnerek, de népszerű felhasználási terület a távleolvasás is.

Az M2M kommunikáció az okos mérőrendszerek bevezetésével komoly megtakarítást hozhat több százezer közüzemi fogyasztónak is. Itthon az EDF DÉMÁSZ július elején indította el kísérleti pilot projektjét, melybe egyelőre háromezer fogyasztót vontak be. Az országos tapasztalatok feldolgozását 2013 decemberéig készítik el az országos okos mérés pilotban résztvevő magyarországi villamosenergia-elosztók, az eredményekről 2014 tavaszára készül jelentés a Magyar Energia Hivatal számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról