Szerző: Török Roland

2012. július 23. 15:28

Google Maps rivális lehet beltérben az Indoor Atlas

Épületen belüli, az állatvilágban már bevállt mágnesességen alapuló helyzetmeghatározó rendszeren dolgozik a finn Oului Egyetem. A fejlesztés célja, hogy érdemi beruházások nélkül lehessen navigálni ott, ahol már nincs GPS jel.

A Google-t, a Microsoftot, ay Apple-t és a hasonló, térképkészítéssel, helyzetmegosztással is foglalkozó cégeket már régóta foglalkoztatja az épületen belüli navigáció gondolata. Általános probléma, hogy ha fedett területre érkezünk, a tiszta rálátás hiányában megszakad a pozícióinformációt szolgáltató műholdakkal való kapcsolat, így a GPS beltérben nem működik.

Műhold helyett mágnes

Erre kínál megoldást a finn Oului Egyetem Indoor Atlas rendszere, amely nem műholdas vagy rádiós, hanem mágneses elven működik. Minden épületben egyedi és eltérő mágneses viszonyok uralkodnak, az okostelefonokban lévő gyorsulásmérők és magnetométer szenzorok segítségével könnyedén begyűjthetők ezek az adatok és térképpé alakíthatók.

Az Indoor Atlas mobilos szoftverével az épületen belül eltérő mágneses mezőket előre rögzítve bárki elkészítheti a saját térképét és ezt közzéteheti a szoftver többi felhasználójának számára - elég, ha az alaprajzot használva, a telefonon futó Indoor Atlas programmal a kézben bárki végigsétál az épületen belül. Pár kattintással megosztható a térkép, ezután elég elindítani a betévedt felhasználónak az Atlast és a felhőalapú rendszernek köszönhetően már el is kezdődhet a tájékozódás.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A készítők szerint a program versenyképes lehet a riválisokkal szemben, hiszen plusz költségek nélkül bárki számára elérhető, aki rendelkezik okostelefonnal. Továbbá meggyőződésük, hogy pontosabb is riválisainál, 10 centitől 2 méteres pontosságig állapítja meg a tartózkodási helyünket, ami bőven elég ahhoz, hogy egy épületben tájékozódni tudjunk. A rendszert 1400 méterrel a föld alatt, egy réz- és cink bányában is tesztelték, ahol kitűnőre vizsgázott.

Wi-Fi vagy ultrahang is lehet

A Google Maps már a 2011 végén bemutatott 6.0 verzió óta képes navigálni beltérben, az épületen belüli különböző helyszínekről észlelhető Wi-Fi hálózatok jelerősségét feltérképezve. Ennek a megoldásnak a folyamatos működéséhez azonban a Google szakembereinek rendszeresen frissítenie kell az adatbázist. Ha bármilyen változás áll be a beltérben, például a Wi-Fi hotspotok helyzete változik, vagy új tárgyak kerülnek a térbe, az módosítja a jelek terjedését, így egy idő után pontatlanná válhat a rendszer, amit a Google embereinek újra kalibrálniuk kell.

Hasonló problémák merülnek fel ShopKick nevű alkalmazás esetében. A Google megoldásával ellentétben itt az ember számára érzékelhetetlen ultrahang segítségével történik a zárt terek feltérképezése, de ehhez az épületen belül ultrahangos kihangosításra van szükség, amit a telefon a mikrofon segítségével érzékel, de ez is plusz erőforrásokat igényel.

Egyelőre nem tudni, hogy az Indoor Atlas program elterjed-e a riválisai megoldásai előtt, illetve kiszoríthatja-e őket. Mivel a többi alternatíva általánosságban csak Amerikában érhető el és ott is korlátozottan, van esély rá, hogy a lefedetlen területeken eredményes legyen a terjesztése az egyszerű, szinte már közösségalapú adatbázis-bővítés segítéségével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról