Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 20. 09:09

SSD is elérhető az Amazon felhőjében

Új típusú virtuális gépet, amazonos kifejezéssel instance-et adott a kínálatához az Amazon. Az SSD-vel rendelkező szervereken futó instance-et olyan alkalmazásokhoz ajánlja a szolgáltató, amelyeknek gyors lokális tárolóra van szükségük - például adatbázisokhoz.

Végre képes jobban kiszolgálni nagy IO-igényű alkalmazásokat az Amazon felhője, a szolgáltató tegnap bejelentette az SSD-t használó instance-ek beindítását. Az SSD meghajtó lokális tárolóként érhető el, vagyis ugyanabban a gépben található, amelyikben az operációs rendszer és a memória is, így a hálózat nem lassítja az adatátvitelt. A lokális tároló tartalma azonban elvész, ha az instance-et leállítjuk, így azt elsősorban gyorsítótárként érdemes használni.

Az Amazon egyébként látványosan belecsapott a levesbe, az SSD-t tartalmazó instance ugyanis két darab, egyenként 1-1 terabájtos meghajtót kap, ekkora területen pedig a legnagyobb adatbázisokat is jó eséllyel ki lehet szolgálni. Az instance emellett 8 virtuális magot, HVM és PVM virtualizációs módokat, 60,5 gigabájt elérhető memóriát, 10 gigabites (fürtözést támogató) hálózati csatlakozót és a már említett 2 terabájt háttértárat kapja. A High I/O Quadruple Extra large instance egyelőre csak a US East (Észak-Virginia) és EU West (Írország) régiókban érhető el, 3,1 illetve 3,41 óránkénti áron. A szolgáltató ígérete szerint az instance év vége előtt az összes többi régióban is elérhető lesz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Amazon adatai szerint (Linux paravirtualizációt használva) az instance 120 ezer olvasási és 10-85 ezer írási IO-műveletet képes másodpercenként elvégezni (random, 4K). Az átviteli sebesség is egészen elképesztő, a maximális olvasási sebesség 2 gigabájt, az írási 1,1 gigabájt másodpercenként.

Nagyon kellett

"Az Amazon háttértár szempontjából rendkívül inkonzisztensnek számít, a hálózaton keresztül elérhető EBS tárolók nem nyújtanak kiegyensúlyozott teljesítményt. A legtöbb alkalmazás ezt úgy hidalja át, hogy a kéréseket egyenesen a memóriából szolgálja ki. A nagyon nagy adatbázisok azonban még a legnagyobb, 68 gigabájt memóriát tartalmazó instance-eket is kinőtték, ilyen esetben pedig újra inkonzisztenssé válhat a teljesítmény, nem is beszélve az újabb instance-ekkel járó költségekről." - mondta a HWSW kérdésére Rátky Gábor, a Secret Sauce Partners vezető fejlesztője.

Az SSD-alapú háttértár az ilyen alkalmazások számára nagyon jó megoldás lehet, a rendelkezésre álló memóriát kinövő alkalmazások is konzisztens teljesítményt tudnak nyújtani a költségek kordában tartása mellett. "A legnagyobb hozadék az Amazon számára, hogy a teljesítmény sokkal közelebb kerülhet a dedikált hardveren futó alkalmazásokéhoz ahol az SSD-alapú háttértárak már régóta rendelkezésre állnak." - mondta Rátky.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról