Szerző: Koi Tamás

2012. július 17. 09:40

Ipari kémkedéssel vádolnak LG-topvezetőket

Újabb botrány van kirobbanóban Dél-Korea két meghatározó technológiai multija, az LG és a Samsung háborúskodása miatt. A hétvégén nyilvánosságra került, hogy több, az LG kijelzőgyártó részlegénél dolgozó közép- és felsővezetőt is vád alá helyeztek ipari kémkedés gyanújával.

Az LG Displayre nézve katasztrofális következményekkel járhat, ha a vállalat felsővezetőit ipari kémkedés miatt bűnösnek találják abban az eljárásban, mely múlt hétvégén vett új fordulatot Dél-Koreaában. A vádak szerint az LG Electronics kijelzőgyártó részlege több, az organikus kijelzőkkel kapcsolatos technológiát egyszerűen ellopott a Samsung mobilos kijelzőkre szakosodott leányvállalatától, a Samsung Mobile Displaytől.

Az ipari kémkedési ügyben összesen 11 embert vádoltak meg, ebből legalább három az LG Display meg nem nevezett felsővezetője, illetve több, korábban a Samsung Mobile Displaynél dolgozó alkalmazottat is érint a vád. A Samsung egy hétfőn kiadott közleményben követelte, hogy az LG kérjen nyilvánosan bocsánatot és tegyen azonnali lépéseket az érintetteket illetően, az LG Display megvádolt felsővezetői ugyanakkor lapértesülések szerint a pozíciójukban maradtak.

A 38 százalékban az LG tulajdonában álló LG Display közölte, semmilyen, a Samsung Mobile Displaytől származó technológiát nem használ a cég: "Nincs szükségünk más cégek technológiáira. A Samsung Mobile Display teljesen más technológiát használ, mint mi" - áll a kijelzőgyártó által kiadott nyilatkozatban. A számtalan mobileszköz-gyártót ellátó Samsung szerint az ipari kémkedési ügy több tízbillió won közvetlen anyagi kárt okozhat a társaságnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mindenesetre beszédes, hogy a két cég a jövő egyik meghatározó kijelzőtechnológiájának számító OLED miatt háborúzik. A szerves fénykibocsátó diódákból álló kijelzőket ma még a drága előállítási költségek miatt jobbára csak felsőkategóriás mobilkészülékeknél használják, de nyilvánvaló az is, hogy idővel a tévékészülékek piacára is átgyűrűzik a technológia.

Az LG és a Samsung éppen az idei CES-en jelentették be, hogy idén piacra dobják első OLED-tévéjüket, melyek a a jelenleg piacon lévő LED-tévékkel minden tekintetben, így elsősorban méretüket tekintve is összemérhetők lesznek. Az újdonságok valamikor az év második felében kerülnek majd a boltokba, de eleinte csak a legtehetősebbek engedhetik majd meg maguknak az OLED-tévéket, hiszen egy szett ára elérheti majd a 10 ezer eurót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról