Szerző: Dojcsák Dániel

2012. július 11. 15:17

OUYA: Android játékkonzol 20 ezer forintért

Az OUYA nevű statup közösségi finanszírozással szeretné megvalósítani a 99 dolláros androidos játékkonzoljának ötletét, amihez a Kickstarter oldalon már az első napon sikerült is összegyűjteni 2,5 millió dollárt és a gyűjtés még 28 napig folytatódik.

Az OUYA nem egy egyszerű androidos doboz szeretne lenni. Az ötletgazdák víziója, hogy visszahozzák a régi videójátékok fényét, s az okostelefonok és a tabletek uralta világban az egyszerű, de minőségi játékok újra helyet kapjanak a nappaliban. Az OUYA egy alternatív, nyílt platform szeretne lenni, ami a doboz vásárlóinak ugyanazt az érzést adja, mint néhány évtizeddel ezelőtt a régi vágású konzolok beszerzése és használata.

Az OUYA konzolja egyúttal magában foglalná a fejlesztői kitet is, vagyis az alkalmazások közzététele sem lenne különösebben bonyolult a platformon. Mivel a rendszer alapja az Android, ezért a fejlesztőknek még csak tanulnia sem kell hozzá, pontosan tudják, hogyan működik. Az OUYA a terv szerint visszahódítja a tévét az egyszerű játékok szintjén is, mégpedig úgy, hogy elég lesz kinyitni a dobozt, bedugni az eszközt a tévébe és máris elérhető több száz játék.

Ingyenes játéktár

A koncepció szerint a fejlesztők mindenképp egy ingyenes verzióval kell, hogy előrukkoljanak majd, amiből a játékos eljuthat egy fizetős változatig vagy a manapság népszerű freemium modellben a játékon belüli előnyökért, extrákért lehetne fizettetni. Az elképzelés kissé homályos még és nehéz megtalálni a helyét a profi konzolok és az okostelefonok, illetve okostévék szorításában.

A hardver azonban már jelenleg is készen áll, az OUYA vezetői azt mondják, hogy az extra pénzt már nem a hardver tervezésére és finomítására kell fordítani, hanem a tartalom, a platform és az extra alkalmazások és képességek, funkciók megalkotására, javítására. Az OUYA alapjában véve futtatni képes majd minden androidos appot, de ezek nyilván nem a tévéképernyőre vannak optimalizálva. Az igazi cél “egy tonnányi jó játék” a nappaliban. A startup alapítói úgy képzelik, hogy a hardverük segítségével újra divatba jön a félamatőr otthoni fejlesztés, játékkészítés.

Célgép

A hardver paraméterei már fixek, de ennek ellenére sem várható, hogy hamar tömeggyártásba kerül. A konzol az NVIDA Tegra 3 lapkájára épül, 1 GB memóriát és 8 GB belső tárhelyet kap. A tévére köthető konzol természetesen 1080p-s HDMI kimenetet, Wi-Fi 802.11 b/g/n csatolót, 4.0-ás Bluetooth-t és USB 2.0-át kap. A géphez jár majd egy vezeték nélküli kontroller, amin a két analóg joy mellett d-pad, akciógombok és egy touchpad is lesz majd. Mindez pedig az Android 4.0-ra épülne a jelenlegi tervek szerint.

A piaci érettségig azonban még a startup vezetői szerint is sok teendő van. A közösségi befektetők pénze elegendő ahhoz, hogy hátralépjenek és az új ötleteiket a következő hónapok során valósággá konvertálják. A fejlesztői kit, illetve a megálmodott ZX Spektrum retró talán kissé távolinak tűnik, de még e nélkül is érdekes lehet egy jól átgondolt, letisztult hardver és egy hozzácsiszolt Android, amennyiben sikerül az ígért áron értékesíteni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Nexus Q kapcsán a Google pontosan ugyanezt a húrt pengeti, igaz ott nem a játék, hanem a médialejátszás oldaláról. A trend abszolút az, hogy minimalista célhardver jelenik meg a háztartásokban, azokban is, ahol nincs igény a felsőkategóriás játékkonzol képességeire és lehetőségeire. Az ilyen eszközök sikere az okostelefon és a tablet kompromisszumaiból táplálkozhat. Egy mai felsőkategóriás okostelefon már felülmúlja a néhány évvel ezelőtti asztali PC-k grafikai- és számítási képességeit. A 10 évvel ezelőtti játékok némelyike már felújított, feljavított változatban játszható Full HD felbontásban is akár a mobilon, vagy a mobilról átvetítve a tévére. Az okostelefon azonban melegszik, lemerül, illetve a sík üvegfelület sem éppen ideális kontroller.

A tét tehát nagy, a sikertől a fiatal startupot csak a tapasztalatlanság vagy a nagy piaci szereplők fölénye választhatja el. Mindenesetre most úgy látszik, hogy a játékos és a fejlesztői közösségek is egyöntetűen üdvözlik az ötletet és mindenki lelkes. A több mint 20 ezer közösségi befektető átlagosan 125 dollárral járult hozzá az ügyhöz, azaz többel, mint amennyit a jövőbeni termékért egy vásárlónak fizetnie kellene. Remélhetőleg a lendület kitart egészen a megvalósulásig. Vajon sikerülhet nekik?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról