:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 5. 13:36

Japánba költözik a ThinkPadek gyártása

Felére rövidül a megrendelések kiszállításának határideje a gyártás Japánba költöztetése nyomán - indokolta a Lenovo a lépést. A japán belpiacra szánt ThinkPadek egy része így a szigetországban készül majd, megfelelő fogadtatás esetén véglegesen.

Visszatér a ThinkPadek gyártása abba az országba, ahol kifejlesztették a legendás termék ősét, a Lenovo ugyanis bejelentette, hogy hamarosan Japánban is készülnek ThinkPad termékek. A Lenovo Japan elnöke, Vatanabe Akemi elmondta: "Japánként különösen örvendek, hogy visszatér a hazai termelés. A célom, hogy beindítsuk a teljes kapacitású termelést a jonezavai üzemünkben". Akemi egyébként az eredeti ThinkPad kifejlesztésében is részt vett, akkor még az IBM alkalmazottjaként.

A Lenovo indoklása szerint a költözésre azért van szükség, hogy a megrendelések teljesítésének időtartamát lerövidíthessék. Jelenleg a Japánból feladott megrendeléseket mintegy 10 nap alatt tudja szállítani Kínából a Lenovo, a japán gyárból azonban mindez öt napon belül megoldható lesz. Akemi szerint a költözésnek egy másik oka is volt: "A költözés javítani fogja imázsunkat és termékeinket elfogadhatóbbá teszi a japán fogyasztók számára."

IBM ThinkPad 701c Butterfly - japán inspirációval

Ugyan a rendkívül erős japán jen azt jelenti, hogy az importált termékek nagyon olcsón értékesíthetőek, a tesztüzem és a felhasználói visszajelzések nyomán akár a teljes kapacitású termelés is beindulhat. A jonezavai üzemben egyelőre sajnos csak a japán piacra termelnek, amennyiben azonban sikeres a tesztüzem, akár a globális piacra szánt termékek is készülhetnek a japán üzemben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A japán gyártás visszatérését egyébként a NEC-Lenovo közös leányvállalat létrejötte tette lehetővé, a jonezavai gyár is e leányvállalat tulajdonában található. A gyár termékei között szerepel egyébként a NEC LaVie Z ultrabook is, amely 875 grammos tömegével a világ legkönnyebbje. Az augusztusban megjelenős LaVie Z várhatóan világszerte kapható lesz.

A Kína-Japán ugrást a HP korábban már meglépte, a világ legnagyobb PC-gyártója egyes számítógépeit 2011 óta már a szigetországban gyártja, aminek köszönhetően lerövidültek a szállítási idők és könnyebben kommunikálható a termékek minősége is. A Google is a napokban jelentette be, hogy a Google IO-n bejelentett Nexus Q multimédiás állomás gyártását is az Egyesült Államokban végzik, köszönhetően a kínai gyártás drasztikusan emelkedő költségeinek és a Made in USA címke vásárlókra gyakorolt hatásának. A lépés akkor széles publicitást kapott, szembemegy ugyanis az Apple által tökéletességre vitt, kínai beszállítói láncokra építő gyártási filozófiával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.