Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 5. 10:47

A Samsung és az UMC is Qualcomm lapkákat gyárt

Kibővíti az igénybe vett bérgyártók körét a Qualcomm, így a Snapdragon S4 lapkák piacán közelebb kerülhet a kereslet és a kínálat. Az UMC már hónapok óta dolgozik az új lapkával, a harmadik negyedévben már onthatják a chipeket.

A kínálat kibővítése érdekében újabb partnereket von be Snapdragon S4 processzorainak gyártásába a Qualcomm - jelenti a Taiwan Economic Times. A lap értesülései szerint a tajvani UMC és a dél-koreai Samsung gyártókapacitása fogja kiegészíteni a lapkákat elégtelen mennyiségben szállító TSMC kapacitását. A 28 nanométeren készülő, magonkénti teljesítményben egy generációval a többiek előtt járó lapkákat ugyanis a TSMC nem tudta a keresletet megközelítő mennyiségben gyártani, ami súlyos bevételkiesést jelentett a Qualcommnak és a chipre készüléket építő partnereinek.

Az iparági információk szerint az UMC a Qualcomm Snapdragon S4 sorozatú rendszerchipeket fogja gyártani 28 nanométeres eljárással. A gyártás előkészítése nagyon jól halad, az első teszttermékek (tape out) már el is készültek, a negyedik negyedévre várhatóan teljes kapacitással tudja szállítani a mobilprocesszorokat a második számú tajvani bérgyártó. A Taiwan Economic Times szerint a Qualcomm jelentős, 3000-5000 wafer havi kapacitást foglalt le, ami a TSMC-től származó mennyiségnek 20-30 százaléka lehet, ennyivel nőhet tehát év végére a lapkák kínálata.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lap információ szerint a Qualcomm a Samsunggal is megegyezett, így a dél-koreai gyártó chipgyártó üzemeiben is készül majd Snapdragon S4 a lapka és a gyártástechnológia összehangolása után. A lépés érdekessége, hogy ezzel a Samsung legnagyobb versenytársának beszállítójává válik - ez azonban nem szokatlan a dél-koreai gyártó számára. A Samsung bérgyártóként és beszállítóként több vevő számára gyárt már processzorokat és memóriamodulokat, a legnevesebb minden bizonnyal az Apple: az összes iPhone és iPad rendszerlapkája a Samsung gyáraiban készül, így nem számít szokatlannak versengés-együttműködés elválasztása. A Qualcomm ráadásul a Samsung chipbeszállítója is az amerikai piacra szánt termékek esetében, nem csoda tehát, ha a két cég a lapkák legyártásban is együtt fog működni.

A Qualcomm lépése már hónapok óta érett, a TSMC egyedül ugyanis képtelen volt kiszolgálni az S4-re érkező megrendeléseket, emiatt számtalan telefon piaci megjelenése csúszott. A Snapdragon S4 ugyanis jelenleg az egyetlen rendszerchip, amely maradéktalanul támogatja az amerikai 4G hálózatokat, így az arra a piacra szánt csúcskategóriás mobiltelefonok mind erre a processzorra épülnek - a Samsung Galaxy S3-tól a HTC One X-ig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról