:

Szerző: Koi Tamás

2012. július 4. 09:55

Jön a SIM-alapú Wi-Fi bejelentkeztetés

Pár éven belül sokkal egyszerűbb lesz a mobilszolgáltatók által üzemeltetett Wi-Fi hotspotokra csatlakozni okostelefonnal vagy tablettel. Az újítás mindenkinek jó, hiszen a felhasználók életét egyszerűbbé teszi, a mobilhálózatokat pedig tehermentesíti.

Egy új szabványnak köszönhetően a jövőben sokkal egyszerűbb lesz okostelefonnal vagy tablettel, illetve bármilyen, SIM-kártyát tartalmazó eszközzel a mobilszolgáltatók által üzemeltetett Wi-Fi hotspotokra csatlakozni. Míg ma többnyire felhasználói név, de legalább egy jelszó megadása szükséges a csatlakozáshoz, addig a jövőben a rendszert ismerő mobil eszközök automatikusan tudnak feljelentkezni a Wi-Fi hálózatra, ezzel tehermentesítve a szinte folyamatosan szűkös kapacitású mobilhálózatokat - a felhasználónak mindössze az eszköz Wi-Fi rádióját kell ehhez bekapcsolva tartania.

A Wi-Fi eszközök gyártóiból és más iparági szereplőkből álló Wi-Fi Alliance által létrehozott Passpoint technológia a felhasználó SIM-kártyáját használja a kliens azonosításához, akár mindenféle közbeavatkozás nélkül, az eszköz így szinte teljesen észrevétlenül válthat majd a mobiladat-hálózat és a Wi-Fi hotspotok közt. A szövetség most kezdte el az új eszközök (többségében chipsetek, vagy vezeték nélküli routerek) bevizsgálását, melyeket a hitelesítési program után az operátorokkal közösen tesztel az év végén.

A tervek szerint a sikeres  teszteket követően a Passpoint technológia kereskedelmi forgalomba állítása valamikor a jövő év első felében várható, vélhetően először az Egyesült Államokban, ahol a szolgáltatók amúgy is előszeretettel használnak saját Wi-Fi hálózatokat nem csak adatforgalom, hanem akár hanghívás bonyolításához is. Ezt követően a tesztek második szakaszában a szakemberek azt vizsgálják majd meg, hogy a rendszer hogyan használható roamingkörnyezetben, illetve pontosan milyen metrikák alapján válasszon a kliens hotspotot, ha egyszerre több hálózatot is észlel.

A szakma egyöntetű véleménye, hogy a mobil eszközök adatéhségét a mobilszolgáltatók a rendelkezésre álló technológiákkal és spektrummal a jövőben képtelenek lesznek kiszolgálni. Bár az LTE és az első igazi 4G-s technológiának tekintett LTE Advanced komoly előrelépést jelent a kapacitás-kihasználás terén, a folyamatosan növekvő adatforgalmat pár év múlva ezek a rendszerek sem fogják tudni elvezetni.

A növekedést jól jelzi, hogy míg becslések szerint jelenleg nagyjából 1,3 millió Wi-Fi hotspotot üzemeltetnek a mobilszolgáltatók világszerte, addig ezek száma 2015-re megközelítheti a hatmilliót. Az átmeneti kapacitásproblémákra megoldást jelenthetnek még a femtocellák vagy pikocellák is, melyek lényegében a Wi-Fi routerekhez hasonló, a mobil gerinchálózatokra hagyományos internetkapcsolattal csatlakozó mini bázisállomások. Hazánkban egyelőre egyik módszer sem elterjedt széles körben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról