Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 2. 14:59

Nem gyárt Windows RT-s tabletet a HP

Nem kielégítő a Windows RT által nyújtott felhasználói élmény - fogalmaz eufemisztikusan a HP szóvivője. A metrós alkalmazásokra korlátozott Windows RT drága is, a meglévő windowsos alkalmazások pedig nem futnak rajta. A lépés ugyanakkor a Windows RT kvalitásain túl az elmérgesedő HP-Microsoft viszonyra is utalhat.

Egyelőre nem tervezi Windows RT-alapú tablet piacra dobását a HP - jelenti belsős információkra hivatkozva a Wall Street Journal. A cikk szerint a készülő termékeket levették napirendről és helyette az x86 utasításkészlet-architektúrára fókuszálnak a közeljövőben. A WSJ értesülése szerint a HP nem zárkózik el az ARM processzoroktól hosszú távon, egyelőre azonban nem tervezi ilyen termék piacra dobását. Az első tabletekkel a HP az üzleti szegmenst kívánja megcélozni.

Ki a jobb?

A döntés fontos visszajelzés a Microsoft és az ARM-os processzorgyártók (Texas Instruments, Qualcomm, NVIDIA, stb. ) számára, illetve hatalmas sikert jelent az Intel oldalán. A HP nyilatkozata szerint a döntést elsősorban a fogyasztói igények indokolják. Míg az ARM-os tabletek csak az új, "Metro" alkalmazásokat képesek futtatni, az x86-os processzorokon a már meglevő windowsos programok is működnek. "A döntést, miszerint x86-ot használunk, a fogyasztóink kifejezett igénye indokolja. Az x86 robusztus és bejáratott ökoszisztémával rendelkezik, ami a legjobb felhasználói élményt nyújtja ma és a közeljövőben" - mondta Marlene Somsak, a HP szóvivője.

Microsoft Surface - szálka a HP szemében?

Az iparági információk szerint a gyártók egyébként nem elégedettek a Windows RT-vel, a szoftver hiánya, illetve a megkérdőjelezhető piaci kereslet miatt. Ettől függetlenül néhány gyártó már bejelentette ARM-os tabletjét, az ASUS és a Toshiba például már előrukkolt ilyen termékkel. Az iparági szkepticizmus nagy nyertese az Intel lehet - a következő generációs Atom processzorok ugyanis fogyasztásban utolérik, teljesítményben pedig meghaladják majd az ARM-os versenytársaikat, miközben x86-os alkalmazások futtatására is tökéletesen alkalmasak lesznek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Windows RT-s tabletek ellen szól ugyanakkor a kifejezetten magasnak számító licencdíj is, a pletykák szerint a Windows on ARM darabonként mintegy 90 dollárjába kerül a gyártóknak, ezzel szemben a Windows 8 hagyományos, x86-os kiadása mindössze 30 dollárba kerül. A különbséget indokolhatja, hogy a Windows RT-vel a felhasználó megkapja az Office alapszintű csomagját is (Word, Excel, PowerPoint, OneNote), azonban drámaian csökkenti a gyártók mozgásterét és lehetetlenné teszi a Google Nexus 7-hez hasonló 200 dolláros tablet piacra dobását.

Konfliktusos szimbiózis

Spekulációk szerint ugyanakkor a HP döntését legalábbis részben indokolta a Microsoft Surface bejelentése is, az üzleti döntést csak e bejelentés után véglegesítette a legnagyobb PC-gyártó. A PC Mag értesülései szerint például a HP már elkészült saját Qualcomm-alapú, Windows RT-t futtató tabletjével, a terméket azonban több mint két hete törölték. A Surface és a HP bejelentése között ettől függetlenül lehet még ok-okozati kapcsolat, a gyártópartnereket ugyanis a Microsoft a bemutató előtt értesítette - a pletykák szerint Steven Sinofsky maga telefonálta körbe a PC-gyártókat a Surface bejelentése előtt és jelentette be (és magyarázta meg) a Microsoft üzleti döntését.

A HP döntését némileg árnyalja, hogy a sajtóértesülések szerint komoly súrlódások vannak a gyártó és a Microsoft között egy ideje. Ugyan jelenleg is a HP a Microsoft legnagyobb hardvergyártó partnere, a két cég szimbiózisa már egy ideje nem egészséges. Erre utalt korábban a Palm felvásárlása is, amit a szakma egyértelműen a HP kitörési kísérleteként értékelt, de a két cég együttműködése a HP Slate 500 kapcsán is súlyos kudarcnak bizonyult, amelynek eredménye egymásra mutogatás és végső soron a Microsoft Surface megszületése lett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról