Szerző: Koi Tamás

2012. július 2. 12:54

Külföldi mobilhasználat: ez változott júliustól

Múlt vasárnap óta új feltételek szerint használhatják mobiltelefonjaikat a T-Mobile, Vodafone és Telenor ügyfelek, ismét csökkent számos szolgáltatás díja, emellett új konstrukciók, illetve az előfizetők túlköltekezését megakadályozó gátak is bekerültek a rendszerbe.

Július elsejétől szinte minden tekintetben csökkent a külföldi mobilhasználat költsége az Európai Unió tagországain belül. Az Európai Bizottság által beterjesztett új roamingrendelet a percdíjak mellett először törte le drasztikusan az adatforgalmi díjakat. Az ügyfeleket emellett mostantól az EU-n kívül is védi a korábban bevezetett, eddig csak a nemzetközösség tagállamain belül működő forgalmi limitszolgáltatás. A mobilszolgáltatók kínálatába vasárnaptól új opciók is megjelentek, melyekkel tovább csökkenthetők a költségek.

Az Európai Unió végrehajtó szerve idén immár hatodik alkalommal írja elő a beszédszolgáltatásokra és SMS-küldésre vonatkozó tarifák árának csökkentését a tagállamokban működő mobilszolgáltatók számára. A hatodik lépcsőben nettó 35 eurócentről 29 eurócentre csökkent az indított hívások percdíja, ami a hazai szolgáltatóknál 106,8 forintos (T-Mobile és Vodafone), illetve 106 forintos (Telenor) percdíjakat eredményezett. A hívásfogadás díja július 1-től 8 eurócentre csökkent, ez a három hazai szolgáltatónál egyaránt bruttó 29,4 forintos percdíjat eredményezett.

Fontos változás, hogy a korábbi, nagykereskedelmi díjakat érintő szabályozást kevésnek találva az EU idén júliustól az adatroaming kiskereskedelmi díját is szabályozza a tagországokon belül barangolva. Itt egy megabájtnyi adatforgalom nem kerülhet többe nettó 0,70 eurocentnél, ez a magyar szolgáltatóknál 247-258 forintos megabájtonkénti árat eredményezett (a legkevesebbet a Telenornál, a legtöbbet a Vodafone-nál kell fizetni). A költségek csökkentéséhez hozzájárul, hogy a számlázási egység az EU-n belül tegnap óta kötelezően 1 kilobájt, míg a szolgáltatók korábban többnyire 100 kilobájtos egységben mértek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Lényeges módosítás, hogy az eddig csak az EU területén belül működő limitszolgáltatást júliustól az összes partnerhálózatnál alkalmazniuk kell a szolgáltatóknak, vagyis ha az ügyfél által generált forgalom értéke eléri az 50 eurót (vagy más, az előfizető által előre meghatározott összeget), az előzetes figyelmeztetést követően a roamingszolgáltatásnak szünetelnie kell. Ez a könnyítés több szomszédos - nem uniós - országba utazó előfizető számára eredményezhet a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb összegű számlát.

A szolgáltatóknál a roamingrendelettől függetlenül is bekerültek új konstrukciók a kínálatba. Így például a Vodafone-nál tegnap óta él az Európai Napijegy szolgáltatás, amin napi 990 forint ellenében belföldi percdíjakat és 50 megabájtnyi roaming adatforgalmat biztosít. A T-Mobile továbbra is változatlanul biztosít háromféle roaming-opciót ügyfeleinek (Travel&Surf), a Telenornál jelenleg semmilyen roamingkedvezmény nem szerepel a kínálatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról