:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 29. 13:13

Még másfél hónapja van az androidos Flash-nek

Megkezdődött a mobilplatformokra készült Flash leépítése. Az Adobe a Google új operációs rendszerére már nem fejlesztette tovább a lejátszót, az új telepítéseket pedig augusztus 15 után letiltják. Frissítések még egy ideig lesznek.

Meghúzta a mobil Flash támogatásának határait az Adobe. A szoftverház bejelentése szerint hosszabb távon csak a Flash-sel már rendelkező készülékek tudják lejátszani az ilyen tartalmakat, az új telepítéseket azonban augusztus közepétől letiltják, az Android új verzióját pedig egyáltalán nem támogatják majd.

Nincs meglepetés

Az Adobe tavaly novemberben terítette ki a kártyáit és jelentette be, hogy a mobilplatformokra megszűnik a Flash fejlesztése. Ennek egyenes következménye, hogy az Android 4.1-re (Jelly Bean) már nem is készült el a Flash továbbfejlesztett, kompatibilis változata, a meglévő szoftver telepítését pedig nem támogatja az Adobe. Ezzel a szoftverház meghúzta a vonalat a támogatott rendszerek tekintetében - az Android 4.0 lesz az utolsó támogatott verzió.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A másik bejelentett határ augusztus 15, ezután a dátum után a Play-ből nem lesz elérhető a Flash, így telepíteni sem lehet majd. Ez nem érinti azokat a készülékeket, amelyek gyárilag előtelepítve (vagy a felhasználó által installálva) már Flash-t használnak, ezekre a modellekre az Adobe fog még (elsősorban biztonsági) frissítéseket szállítani. Az Adobe ugyanakkor egyértelműen leszögezte, hogy a támogatás még e termékek esetében is addig tart, míg azokat Android 4.1-re nem frissítik, az upgrade után az Adobe expliciten a Flash eltávolítását javasolja.

A fejlesztők (és a haladó felhasználók) augusztus 15 után is letölthetik a futtatókörnyezetet az Adobe archívumából és telepíthetik azt készülékeikre, ebben az esetben azonban nem részesülnek automatikus frissítésben és természetesen a támogatásról is le kell mondaniuk.

Várható volt

Az Adobe bejelentése minden bizonnyal összefügg azzal, hogy a Jelly Bean első "tiszta" változata, amely a Nexus 7 tableten mutatkozott be, már nem tartalmazza az androidos böngészőt, előtelepítve a Google Chrome mobilos verziója látja el a feladatot, a Play Store-ból pedig alternatív böngészők telepíthetőek. A Chrome pedig soha nem támogatta mobilplatformon a Flash-t, a Nexus 7-en (és várhatóan az összes többi Android 4.1-es készüléken) alapértelmezésben nem lesz Flash-tartalom megjeleníthető. A Mozilla Firefox (és néhány egyéb böngésző) támogatná a Flash-t az új rendszeren is, az Adobe-féle portolás hiányában azonban feleslegesen.

Az Adobe természetesen nem adja fel a mobilos platformokat, a Flash "halála" után az AIR-formátumú mobilalkalmazásokra koncentrál, illetve gyorsuló ütemben fejleszti keresztplatformos fejlesztői megoldásait. A Flash egyébként a PC-n most kezd új életet, a fejlett 3D-s megjelenítés és egyéb, eddig ismeretlen képességek integrálásával biztosít jövőt a futtatókörnyezetnek az Adobe.

Érdekes módon a Microsoft a Google és az Adobe által kijelölt iránnyal ellentétes irányba halad, a Windows 8-nak ugyanis szerves részévé fog válni a Flash, amelyre a frissítéseket is a Microsoft fogja kiszolgálni. Azok a felhasználók tehát, akik ARM-platformon szeretnének Flash-tartalmakkal találkozni, egyelőre csak a Windows RT-t futtató tabletek esetében tehetik ezt meg biztosan.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.